Νέος ισχυρός σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Νίσυρο - Πόσο ήταν το εστιακό βάθος - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Απριλίου 20, 2021

Νέος ισχυρός σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Νίσυρο - Πόσο ήταν το εστιακό βάθος


Ακόμα μία σεισμική δόνηση στη Νίσυρο αναστάτωσε τους κατοίκους. Πού ήταν το επίκεντρο, πόσο ήταν το εστιακό βάθος.
Νέα σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 8:00 στη Νίσυρο.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε επίκεντρο 16 χλμ νότια της Νισύρου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 15,4 χλμ.



Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές από την πρωινή σεισμική δόνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί πολλοί σεισμοί στην περιοχή, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους, ωστόσο οι σεισμολόγοι και οι καθηγητές Γεωλογίας εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Μάλιστα, το απόγευμα της Κυριακής καταγράφηκε ακόμα ένας σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, χωρίς όμως να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.
«Οι σεισμοί δεν συνδέονται με το ηφαίστειο»

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Γεωλογίας Εύη Νομικού, που είχε μιλήσει την περασμένη εβδομάδα στο skyrodos.gr για τον ισχυρό σεισμό 5,2 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νότια της Νισύρου, το φαινόμενο παρακολουθείται και η σεισμική δόνηση δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με το ηφαίστειο της Νισύρου.

«Υπάρχει μία σεισμική διέγερση, αλλά επιμένουμε και τώρα να λέμε ότι δεν έχει καμία σχέση με το ηφαίστειο της Νισύρου» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Ο χώρος αυτός νότια της Νισύρου, έχει υποθαλάσσια ρήγματα, τα οποία είναι χαρτογραφημένα, έχουν κατευθυντικότητα ΒΑ -ΝΔ, δεν συνδέονται όμως με το ηφαίστειο της Νισύρου, και πρέπει να τονίσουμε ότι το ηφαίστειο του νησιού παρακολουθείται. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών στα μέσα Ιανουαρίου εγκατέστησε και ένα νέο σεισμολογικό σταθμό στα Νικιά και συντήρησε τον προηγούμενο σεισμολογικό σταθμό που βρίσκεται στο Μανδράκι. Άρα έχουμε καταγραφές από αυτούς τους δύο σεισμολογικούς σταθμούς και γι’ αυτό λοιπόν αναλύονται αυτή τη στιγμή επιστημονικά τα δεδομένα για να μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα».

«Νομίζω ότι είμαστε συνηθισμένοι οι νησιώτες και ειδικά όταν ζούμε σε τέτοια ηφαιστειακά κέντρα, τα οποία τριγύρω τους έχουν τέτοια ενεργά ρήγματα, τα οποία έχουν δώσει σεισμούς και όταν υπάρχει μία σεισμική διέγερση, ξέρουμε πολύ καλά τι θα κάνουμε και πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε».

Σύμφωνα με την κυρία Νομικού, «έχουμε κάνει τους τεκτονικούς χάρτες της περιοχής, έχουμε δηλαδή χαρτογραφήσει με πολυτεσμικά συστήματα και γεωφυσικά όργανα όλο τον υποθαλάσσιο χώρο, μεταξύ Κω και Νισύρου και έχουμε βρει το μήκος αυτών των ρηγμάτων, αλλά γνωρίζουμε ότι το δυναμικό αυτών των ρηγμάτων νότια της Νισύρου, δεν μπορεί να δώσει πάρα πολύ μεγάλους σεισμούς. Δεν ισχύει αυτό βέβαια για τα ρήγματα που είναι κοντά στην Κω. Είναι πολύ γνωστό το ιστορικό παρελθόν αυτών των ρηγμάτων που έχουν δώσει σεισμούς μεγαλύτερους από 6 Ρίχτερ».

Ερωτηθείσα η Καθηγήτρια Γεωλογίας αν υπάρχει ενδεχόμενο με το λεγόμενο «ντόμινο» να ενεργοποιηθεί κάποιο ρήγμα στην Κω, απάντησε: «Το θεωρούμε απίθανο. Αλλά επειδή αυτά τα ρήγματα βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο, δυστυχώς δε μπορούμε να πάμε να τα μελετήσουμε επί τόπου. Δεν μπορούμε να βγάλουμε για το λόγο αυτό πολύ γρήγορα συμπεράσματα, γιατί δεν δύναται π.χ. να πάρουμε ένα βαθυσκάφος, ένα ρομποτικό σύστημα και να πάμε στην περιοχή η οποία κινήθηκε στον υποθαλάσσιο χώρο το ρήγμα αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες