Πρωτομαγιά : Τι θα ισχύσει εφέτος - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Μαΐου 01, 2021

Πρωτομαγιά : Τι θα ισχύσει εφέτος


Η πρώτη Μαίου, είναι γνωστή και ως εργατική πρωτομαγιά, επειδή είναι η μέρα που γιορτάζουν οι εργάτες. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο αυτή η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και γι αυτό τόσο επιχειρήσεις, όσο και υπηρεσίες παραμένουν κλειστές. Ωστόσο επειδή εφέτος η 1η Μαίου πέφτει Μεγάλο Σάββατο και επειδή δεν γίνετε να μην δουλέψουν τα μαγαζιά, δείτε τι θα ισχύσει.




Τι συνέβη τον Μάιο του 1968
Τον Μαίο του 1968 τα διάφορα συνδικάτα του Σικάγου αναζήτησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας που θα ήταν οχτάωρη. Για να πετύχουν τα αιτήματα τους χρειάστηκε μία μαζική εξέγερση τους.

Άλλες πετυχημένες διεκδικήσεις εργατών
Πριν από αυτές τις αιματο βαμμένες εξεγέρσεις που εκτυλίχθηκαν στο Σικάγο, είχαν προσπαθήσει και άλλοι εργλατες σε άλλα κράτη να πετύχουν καλύτερες συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος και ωραρίου.

Πότε πάρθηκε η απόφαση για τις κινητοποιήσεις
Στο συνέδριο της Αμερικάνικης ομοσπονδίας εργασίας που έγινε το 1884, πάρθηκε η απόφαση να γίνουν οι πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις την 1η Μαίου του 1886 στην πόλη του Σικάγου επειδή ήταν το καλύτερο βιομηχανικό κέντρο της Αμερικής. Το σύνθημα όσων απεργούσαν ήταν 8 ώρες δουλειάς, 8 ώρες ανάπαυσης , 8 ώρες ύπνου.

Πόσα άτομα μετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα την 1η Μαίου του 1886, συμμετείχαν 600.000 εργάτες στις Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Η διαδήλωση είχε ξεκινήσει με ειρηνική πρόθεση.



Πρωτομαγιά στην Ελλάδα
Το πρώτο εργατικό κίνημα στην χώρα μας δημιουργήθηκε επί Οθωμανική περίοδο και ξεκίνησε από την πόλη της Δράμας το 1888. Κύριο αίτημα των εργατών ήταν η 10ωρη εργασία.

Πότε δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργατικά κινήματα
Τα πρώτα εργατικά κινήματα στην χώρα μας, δημιουργήθηκαν μαζί με την καπνοκαλλιέργεια και χρονολογούνται τον 19ο αιώνα.

Πως θα γιορταστεί η πρωτομαγιά εφέτος
Εφέτος επειδή η 1η Μαίου συμπίπτει με το Μ .Σάββατο και λόγο ότι οι δύο επόμενες μέρες είναι αργίες, θα λειτουργήσουν όλα κανονικά και η πρωτομαγιά θα μεταφερθεί την Τρίτη 04/05/21 , όπου όλα θα είναι κλειστά.

Ακολουθεί βίντεο για την εργατική πρωτομαγιά

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες