Μειωμένη η προσωπική υγιεινή λόγω της πανδημίας - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Μαΐου 08, 2021

Μειωμένη η προσωπική υγιεινή λόγω της πανδημίας

Η 43χρονη διοικητική υπάλληλος νηπιαγωγείου Ρόμπιν Χάρπερ συνήθιζε να κάνει ντους μία φορά την ημέρα. Η πανδημία του κορωνοϊού, όμως, την υποχρέωσε σε τηλεργασία, χωρίς επαφή με το κοινό, και άρχισε έτσι να κάνει ντους μία φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των NYTimes. Την καινοτομία αυτή τη θεωρεί περιβαλλοντικά υπεύθυνη και απελευθερωτική. «Μου αρέσει το ντους, αλλά είμαι μητέρα και η απλυσιά ήταν βολική, μου αφαιρούσε μία υποχρέωση».


Η πανδημία, που άλλαξε ριζικά τις ενδυματολογικές και διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών, επηρέασε και την προσωπική υγιεινή τους, με γονείς να παραπονούνται ότι τα παιδιά τους εφηβικής ηλικίας αποφεύγουν το καθημερινό λουτρό. Ερευνα της βρετανικής εταιρείας YouGov έδειξε ότι 17% των Βρετανών εγκατέλειψε το καθημερινό ντους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στο πρώτο lockdown στην πολιτεία του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, η 49χρονη νηπιαγωγός Χέδερ Ουέιλι είπε ότι άρχισε να επανεξετάζει το λογικό υπόβαθρο του καθημερινού ντους. «Μου χρειάζεται; Το θέλω; Η διαδικασία του ντους έγινε λιγότερο αναγκαία ενέργεια και περισσότερο στιγμή προσωπικής απόλαυσης», λέει.


Η κ. Ουέιλι συνεχίζει να βάζει αποσμητικό και να πραγματοποιεί τοπικές πλύσεις σε σημαντικά σημεία, χρησιμοποιώντας τον νιπτήρα, καθώς τα αμερικανικά σπίτια σπάνια διαθέτουν μπιντέ. Η 22χρονη κόρη της, η οποία επιμένει σε δύο ντους την ημέρα, δεν έχει σχολιάσει τις νέες συνήθειες της μητέρας της, ενώ οι συνάδελφοί της δεν φαίνεται να παρατηρούν κάποια διαφορά. «Τα παιδιά του νηπιαγωγείου δεν θα διστάσουν ούτε στιγμή να σου πουν ότι μυρίζεις άσχημα. Παιδιά τριών, τεσσάρων και πέντε χρόνων θα σου πουν την αλήθεια».


Ένα ντους διάρκειας οκτώ λεπτών καταναλώνει 68 λίτρα νερό, ενώ ακόμη και η ροή νερού για πέντε συνεχόμενα λεπτά σπαταλά ενέργεια ίση με την καύση λαμπτήρα 60 Watt για 14 ώρες. Το συχνό πλύσιμο σημαίνει τη χρήση περισσότερου πλαστικού για συσκευασίες σαπουνιού και σαμπουάν, επιβαρύνοντας το περιβάλλον ευάλωτων αναπτυσσόμενων κρατών που διαχειρίζονται τα δυτικά απορρίμματα.







Πηγή: https://www.kathimerini.gr/world/561354583/meiomenes-oi-anagkes-prosopikis-ygieinis-logo-tis-pandimias/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες