Πέντε μύθοι για την υγιεινή διατροφή - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Ιουνίου 18, 2021

Πέντε μύθοι για την υγιεινή διατροφή


Δεν είναι λίγες οι φορές που άρθρα, έρευνες και μελέτες έρχονται σε σύγκρουση με όσα γνωρίζουμε και ακούμε, σχετικά με κάποιες αλήθειες και μύθους για την υγιεινή διατροφή.Εμείς, συγκεντρώσαμε πέντε μύθους σχετικά με τις συμβουλές διατροφής, προκειμένου να σε βοηθήσουμε να διαλευκάνεις και να κατανοήσεις καλύτερα κάποια πράγματα.


Το ψωμί είναι κακό για τον οργανισμό μας
Πολλοί από εμάς έχουμε μεγαλώσει θεωρώντας το ψωμί ως ένα από τα χειρότερα τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε. Το ψωμί που αγοράζουμε από τα καταστήματα μπορεί να έχει υποβληθεί σε υψηλή επεξεργασία και να χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα συντηρητικών κι αλατιού. Ωστόσο, το να φτιάξουμε το δικό μας ψωμί στο σπίτι, μπορεί να προσφέρει πολλά ωφέλιμα συστατικά στον οργανισμό μας. Αν προσθέσουμε μερικούς σπόρους και χρησιμοποιήσουμε αλεύρι ολικής αλέσεως, μπορούμε να φτιάξουμε ένα καρβέλι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε. Μάλιστα, μια μελέτη του 2020, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών από φυτικά τρόφιμα όπως το ψωμί αντί για ζωικές πηγές, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Οι γλυκοπατάτες είναι καλύτερες από τις λευκές πατάτες
Αντιθέτως, οι πατάτες δεν είναι κακές για τον οργανισμό μας, τονίζει η Toral Shah, διατροφολόγος και ιδρύτρια του The Urban Kitchen. «Είναι πραγματικά πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β και άλλα θρεπτικά συστατικά, ειδικά αν διατηρούμε τον φλοιό». Ενώ οι γλυκοπατάτες μπορεί να είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, C, φυτικές ίνες, μαγγάνιο και να έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, οι λευκές πατάτες προσφέρουν στον οργανισμό μας περισσότερη πρωτεΐνη, σίδηρο και κάλιο.

Τα ωμά φρούτα και λαχανικά είναι πιο υγιεινά από τα μαγειρεμένα 
Ορισμένοι άνθρωποι ενστερνίζονται την άποψη ότι η κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών παρέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας, καθώς το μαγείρεμα των τροφών πολλές φορές αλλάζει και το θρεπτικό τους περιεχόμενο. Χωρίς αμφιβολία, οι υψηλές θερμοκρασίες σε ορισμένες περιπτώσεις μειώνουν τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών μας, ωστόσο λαχανικά όπως οι ντομάτες, τα μανιτάρια και τα σπαράγγια είναι προτιμότερο να μαγειρεύονται. Για παράδειγμα, αν τρώμε μόνο ωμές ντομάτες, ο οργανισμός μας οφείλεται μόνο από το 4 τοις εκατό του ισχυρού αντιοξειδωτικού λυκοπένιου, που προσφέρουν. Αυτό συμβαίνει διότι οι ωμές ντομάτες έχουν παχιά κυτταρικά τοιχώματα κι ως αποτέλεσμα, δυσκολεύουν την απορρόφηση του από το σώμα μας.

Το λάδι καρύδας είναι ο πιο υγιεινός τύπος λαδιού 
Παρόλο που είναι εξαιρετικό ως vegan υποκατάστατο του βουτύρου, χάρη στην ικανότητά του να στερεοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες, αυτό το χαρακτηριστικό του το καθιστά επίσης μια τροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Πρέπει να καταναλώνουμε κορεσμένα λιπαρά, ωστόσο θα ήταν ωφελιμότερο να επικεντρωθούμε σε ακόρεστα λίπη από τροφές όπως ελιές, ηλιόσπορους και καρύδια. Πολλοί διατροφολόγοι, συνιστούν την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων ελαίου καρύδας για την αποφυγή αύξησης των επιπέδων χοληστερόλης.


Οι υδατάνθρακες πρέπει να αποφεύγονται το βράδυ
Οι υδατάνθρακες αποτελούν μια από τις κυριότερες ομάδες τροφίμων. Η κατανάλωση υδατανθράκων το βράδυ, όχι μόνο δεν επηρεάζει αρνητικά το σώμα μας, αλλά συμβάλει και σε πολλές παραμέτρους υγειάς. Η κατανάλωση υδατανθράκων τις νυχτερινές ώρες, μπορεί να επιφέρει θετικό αποτέλεσμα στη διάρκεια του ύπνου. «Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί με γλυκόζη η οποία μετατρέπεται από αμυλούχους υδατάνθρακες. Χωρίς αυτούς, δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε σωστά, ενώ επίσης μπορεί να είμαστε πολύ κουρασμένοι», τονίζει η διατροφολόγος Catherine Rabess.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες