ΣΟΚ: Οι G7 θα βάλουν... βόμβα σε βενζίνη και diesel; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Ιουνίου 12, 2021

ΣΟΚ: Οι G7 θα βάλουν... βόμβα σε βενζίνη και diesel;


Πολλά είναι τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους ηγέτες της G7 στη σημερινή (11/06) σύνοδο κορυφής στην Κορνουάλη της νοτιοδυτικής Αγγλίας.


Πέρα από τη διαφαινόμενη έγκριση του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου, στο τραπέζι αναμένεται να «πέσει» και το θέμα της ηλεκτροκίνησης. Πρόκειται ένα φιλόδοξο σχέδιο που αφορά την αντικατάσταση των αυτοκινήτων βενζίνης και diesel με «πράσινα» οχήματα.

Έγγραφο που εξασφάλισε το Reuters περιλαμβάνει μια πρόταση σχετικά με την εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη διασφάλιση πως μέχρι το «το 2030 ή και νωρίτερα» η πλειονότητα των πωλήσεων καινούριων αυτοκινήτων θα αφορά ηλεκτρικά.

Οι ηγέτες της G7 φαίνεται πως διάκεινται θετικά στην πρόταση για αντικατάσταση του παγκόσμιου ρυπογόνου στόλου, μένει ωστόσο να ξεκαθαριστεί η δεσμίδα μέτρων για την εφαρμογή του μεγαλεπήβολου σχεδίου.



Παράλληλα, υπάρχουν επιφυλάξεις για τη στάση του Προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής της ηλεκτροκίνησης, αντιτίθεται, όμως, στη βίαιη απαγόρευση των αυτοκινήτων βενζίνης και diesel.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη διατύπωση στο προσχέδιο συμφωνίας της συνόδου κορυφής, οι ηγέτες θα δεσμευτούν πάνω στην απανθρακοποίηση του τομέα των μεταφορών, μέσω της επίσπευσης της ενεργειακής μετάβασης στην ηλεκτρική κινητικότητα και της εξέλιξης μηδενικών ρύπων τρένα, λεωφορεία, πλοία και αεροπλάνα.  



Μερικά από τα μέτρα που αναμένεται να συμφωνηθούν στη Σύνοδο Κορυφής είναι τα εξής:
– Διοχέτευση 100 δισ. δολαρίων από τις πλουσιότερες οικονομίες του πλανήτη. Το συγκεκριμένο ποσό θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να μετριάσουν τις εκπομπές ρύπων.

– Κάθε μέλος της G7 αναμένεται να αυξήσει το ποσό που θα διαθέσει, συμβάλλοντας περαιτέρω στην απανθρακοποίηση των ασθενέστερων οικονομιών. Το ποσό που θα καταβάλει το εκάστοτε μέλος θα προσδιοριστεί στο περιθώριο της συνόδου.

– Δέσμευση των ηγετών της G7 για προστασία της βιοποικιλότητας και χάραξη πολιτικής πάνω σε τέσσερις πυλώνες. Ένας από αυτούς είναι η προστασία το 30% της γης και των υδάτων τους.


Τα παραδείγματα της Ιαπωνίας – Ηνωμένου Βασιλείου και τα εμπόδια
Μία από τις χώρες που υιοθέτηση μια αυστηρή πολιτική στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης είναι η Ιαπωνία. Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου στοχεύει έως τα μέσα της δεκαετίας του 2030 όλα τα νέα αυτοκίνητα να είναι ηλεκτρικά και υβριδικά. Πολέμιος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι ο πρόεδρος της Toyota, Akio Toyoda. Ο τελευταίος υποστηρίζει πως η βίαιη κατάργηση των θερμικών μοτέρ θα επιφέρει μαζικές απολύσεις και κλονισμό της οικονομίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Πρωθυπουργός, Boris Johnson, και οικοδεσπότης της σημερινής συνόδου κορυφής ανακοίνωσε πως από το 2030 θα απαγορεύσει την πώληση μη εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων.

Πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα, μιας και οι τιμές των μοντέλων σε συνδυασμό με το υποανάπτυκτο δίκτυο υποδομών φόρτισης αποθαρρύνουν τους καταναλωτές.

Χαρακτηριστικές είναι οι ταξινομήσεις του περασμένου Απριλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το συνδυαστικό μερίδιο των ηλεκτρικών και PHEV οχημάτων δεν ξεπέρασε το 13,4%.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες