Πόσα χιλιόμετρα μπορεί να κάνει ένα αυτοκίνητο; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Αυγούστου 20, 2021

Πόσα χιλιόμετρα μπορεί να κάνει ένα αυτοκίνητο;


Ποια είναι η διάρκεια ζωής ενός αυτοκινήτου; Για την ακρίβεια πόσα χιλιόμετρα μπορεί να «βγάλει» ένας κινητήρας που συντηρείται σωστά και τακτικά; Η απάντηση είναι «πολλά» και συνήθως ένα μέσο συμβατικό αυτοκίνητο μπορεί να διανύσει 200-300 χιλιάδες χιλιόμετρα λαμβάνοντας υπόψη κάποιες προβλεπόμενες φθορές και αντικαταστάσεις εξαρτημάτων (π.χ. τρόμπες νερού και βενζίνης, δυναμό κ.α.).


Φυσικά η αντοχή ενός αυτοκινήτου στο χρόνο και δη ενός κινητήρα δεν εξαρτάται μόνο από τη σωστή χρήση αλλά και από τις κατασκευαστικές του προδιαγραφές. Για παράδειγμα τα παλιότερα χρόνια τα ιαπωνικά αυτοκίνητα ήταν γνωστά για την αξιοπιστία και την αντοχή των κινητήρων τους τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός Honda CR-X, του γνωστού κουπέ που είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση με το σχήμα του την δεκαετία του ‘90. Το συγκεκριμένο κόκκινο αυτοκίνητο που βλέπετε έχει έτος κατασκευής το 1991 και στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του κυκλοφορούσε στην Φλόριντα των ΗΠΑ. Ένα μέρος που είναι γνωστό για τα υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας.

Από όταν πρώτο-κυκλοφόρησε μέχρι σήμερα το CR-X έχει διανύσει ούτε λίγο ούτε πολύ 1.002.473 μίλια. Αν κάνετε την μετατροπή το νούμερο αυτό αντιστοιχεί σε 1.603.957 χιλιόμετρα! Ένα απίστευτο νούμερο που αντιστοιχεί με δύο αλέ ρετούρ ταξίδια στο φεγγάρι!

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως τα χιλιόμετρα αυτά έχουν γίνει με τον ίδιο κινητήρα και το ίδιο κιβώτιο ταχυτήτων. Ο τετρακύλινδρος έχει χωρητικότητα 1.600 κυβικών και αποδίδει 106 ίππους και 132 Nm. Τουλάχιστον όταν ήταν καινούργιο αφού λογικά η απόδοσή του μετά από τόσα χιλιόμετρα θα έχει επηρεασθεί. Πάντως, είναι αξιοθαύμαστο το πόσο χιλιόμετρα μπορεί να βγάλει ένας κινητήρας όταν συντηρείται σωστά…











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες