Η αύξηση των κρουσμάτων «κλειδώνει» τα νέα μέτρα – Ανακοινώνονται αύριο Τρίτη - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Αυγούστου 23, 2021

Η αύξηση των κρουσμάτων «κλειδώνει» τα νέα μέτρα – Ανακοινώνονται αύριο Τρίτη


Στο στόχαστρο της πανδημίας βρίσκονται κυρίως οι ανεμβολίαστοι, αποτελώντας την πλειοψηφία των νοσηλειών και των νέων θανάτων – 355 έως προχθές. Ο αριθμός του ενήλικου ανεμβολίαστου πληθυσμού υπολογίζεται σε 2,5 εκατομμύρια.
Μολονότι η κατάσταση κρίνεται ακόμη ελεγχόμενη από τους ειδικούς, η αγωνία κορυφώνεται για το τι θα ακολουθήσει μετά την επιστροφή στην καθημερινότητα και, κυρίως, μετά την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων. 

Ενδεικτικά είναι τα ραντεβού εμβολιασμού που κλείστηκαν συνολικά το δεκαήμερο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο: μόλις 72.000, όταν τις καλές ημέρες της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» οι ημερήσιοι εμβολιασμοί ξεπερνούσαν τους 100.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και αρκετές ημέρες, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι η επιβολή στοχευμένων μέτρων είναι πλέον κάτι παραπάνω από αναγκαία, ιδίως αν εξετάσει κανείς τα στατιστικά δεδομένα του ΕΟΔΥ.

«Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους
Ένα από τα μέτρα που αναμένονται είναι η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης μόνο των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ κατά πάσα πιθανότητα επιστρέφει για όλους η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους για όλους.


Τέλος στα δωρεάν τεστ
Στα μέτρα ενδεχομένως θα περιλαμβάνονται και επιβαρύνσεις στην τσέπη όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Τα self test να σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα απαραίτητα τεστ για τον κορονοϊό με δική τους επιβάρυνσή. Τα τεστ που θα είναι PCR ή Rapid θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα.


Τζανάκης: Πρόταση για μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή
«Μας έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τα κρούσματα σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Να τηρήσουμε όποια μέτρα μπορούμε ώστε να μη ξεφύγει η πανδημική κρίση. Βρισκόμαστε στο 1/3 της αιχμής των νοσηλειών του περασμένου κύματος. Γι’ αυτό ευθύνεται ο εμβολιασμός αλλά και ότι νοσούν νέα άτομα τα οποία δεν έχουν τόσο σοβαρά συμπτώματα ώστε να μπαίνουν στο νοσοκομείο» είπε στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε για ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

«Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όλοι σε μεγάλο ποσοστό. Άνω των 50 ετών η εμβολιαστική κάλυψη είναι αξιοσέβαστη, αν και όχι επιθυμητή. Περίπου 1,5-2 εκατομμύρια κόσμος σε αυτή τη κατηγορία είναι ευάλωτος, ανεμβολίαστος, και μπορεί να δώσει νούμερα που θα πιέσουν το υγειονομικό σύστημα» πρόσθεσε. Αναφορικά με το τείχος ανοσίας τόνισε ότι για να απαλλαγούμε από την πανδημία απαιτείται 80-85% εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες. «Είναι πολύ δύσκολο να πάμε στο 85%. Εγώ θα είμαι πολύ ικανοποιημένος με ένα 75%»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους.
«Εάν το πανδημικό κύμα δεν σπάσει και μεταφερθεί στα αστικά κέντρα δεν αποκλείεται τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό να επιστρέψει η μάσκα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε και τα πρωτόκολλα, τι είδους μάσκα να φοράμε. Π.χ η πρόταση είναι να φοράμε μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα γιατί το στέλεχος Δέλτα είναι ικανότερο να μεταδοθεί σε λιγότερο χρόνο και σε μικρότερη ποσότητα. Μας έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τα κρούσματα σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Να τηρήσουμε όποια μέτρα μπορούμε ώστε να μη ξεφύγει η πανδημική κρίση. Βρισκόμαστε στο 1/3 της αιχμής των νοσηλειών του περασμένου κύματος. Γι’ αυτό ευθύνεται ο εμβολιασμός αλλά και ότι νοσούν νέα άτομα τα οποία δεν έχουν τόσο σοβαρά συμπτώματα ώστε να μπαίνουν στο νοσοκομείο» σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
 

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες