Αφγανιστάν: Στα χέρια των Ταλιμπάν ο αμερικανικός οπλισμός - Αεροπλάνα, drones, γυαλιά νυχτερινής όρασης - Γιατί ανησυχούν οι ΗΠΑ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Αυγούστου 21, 2021

Αφγανιστάν: Στα χέρια των Ταλιμπάν ο αμερικανικός οπλισμός - Αεροπλάνα, drones, γυαλιά νυχτερινής όρασης - Γιατί ανησυχούν οι ΗΠΑ


Ο στρατιωτικός οπλισμός των ΗΠΑ που παραδόθηκε στις αφγανικές δυνάμεις έπεσε στα λάθος χέρια. Τι λένε αμερικανοί αξιωματούχοι.
«Σημαντική ποσότητα» αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού βρίσκεται ήδη στα χέρια των Ταλιμπάν, παραδέχτηκε προ ημερών ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, λίγα 24ωρα μετά την ανακατάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν από αυτούς.
«Μια σημαντική ποσότητα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν και προφανώς δεν έχουμε την εντύπωση ότι θα μας την επιστρέψουν ευχαρίστως», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο, απαντώντας σε μια ερώτηση για τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό στο Αφγανιστάν.
α του.
Μάλιστα, οι Ταλιμπάν δημοσίευσαν πριν από μερικές ημέρες ένα βίντεο στο οποίο παρελαύνουν γύρω από αμερικανικά ελικόπτερα «Black Hawk» του αφγανικού στρατού στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ, στον νότο της χώρας.
«Αυτά τα ‘Black Hawks’ δεν δόθηκαν στους Ταλιμπάν. Δόθηκαν στις αφγανικές δυνάμεις» και αυτό κατόπιν αιτήματος του προέδρου Ασράφ Γάνι που τράπηκε σε φυγή, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.
«Οτιδήποτε δεν καταστράφηκε ανήκει πλέον στους Ταλιμπάν» δήλωσε στο πρακτορείο αμερικανός αξιωματούχος που διατηρεί την ανωνυμία του.
Νυν και πρώην αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ανήσυχοι ότι τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν για δολοφονίες πολιτών ή θα πέσουν στα χέρια ομάδων όπως το Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να επιτεθούν σε στόχους αμερικανικών συμφερόντων. Ο εξοπλισμός θα μπορούσε τελικά να καταλήξει στην Κίνα ή τη Ρωσία, είπαν.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φέρεται να ανησυχεί και εξετάζει τις διαθέσιμες επιλογές. Η καταστροφή ελικοπτέρων και άλλων στρατιωτικών οχημάτων με αεροπορικές επιθέσεις δεν έχει αποκλειστεί, υπάρχει όμως ανησυχία ότι αυτό θα προκαλούσε σύγκρουση με τους Ταλιμπάν την ώρα που οι ΗΠΑ δίνουν πρώτη προτεραιότητα στην εκκένωση.
Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν πάνω από 2.000 θωρακισμένα οχήματα όπως τα Humvee, και μέχρι και 40 αεροσκάφη, στα οποία δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται ελικόπτερα UH-60 Black Hawk και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ScanEagle.
Νυν και πρώην αξιωματούχοι επισήμαναν πάντως ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη απαιτούν τακτική συντήρηση και είναι δύσκολο να πετάξουν χωρίς επαρκή εκπαίδευση. Ο στρατηγός εν αποστρατεία Τζόζεφ Βότελ, ο οποίος επέβλεψε τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν ως επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης από το 2016 έως το 2019, δήλωσε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη και άλλα προηγμένα όπλα που παρέμειναν στο Αφγανιστάν δεν είναι εξοπλισμένα με ευαίσθητη αμερικανική τεχνολογία. «Σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι απλά τρόπαια» είπε.

Μεγαλύτερη είναι ανησυχία για απλούστερα συστήματα που χρησιμοποιούνται πιο εύκολα, όπως τα γυαλιά νυχτερινής όρασης.

Η κατάσταση, εκτίμησαν ειδικοί που μίλησαν στο Reuters, δείχνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βρουν τρόπο να παρακολουθούν τον εξοπλισμό που παραδίδεται σε συμμάχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες