Φωτιές: Οι «ήρωες με τα χακί» – Από τους πιλότους Καναντέρ και Σινούκ μέχρι το ΕΤΑΚ και τα γκρέιντερ(VIDEO) - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Αυγούστου 11, 2021

Φωτιές: Οι «ήρωες με τα χακί» – Από τους πιλότους Καναντέρ και Σινούκ μέχρι το ΕΤΑΚ και τα γκρέιντερ(VIDEO)


Φωτιές: Προσωπικό, μέσα, φαγητό και κάθε είδους βοήθεια από τις Ένοπλες Δυνάμεις – Στρατός Ξηράς, Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής των πυρκαγιών

Στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται από την πρώτη στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις, παρέχοντας πολύτιμη και αποτελεσματική βοήθεια στην Πολιτεία. Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στο σπουδαίο έργο που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και την κοινωνική προσφορά των τριών Κλάδων. Η στρατιωτική ηγεσία και το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς δηλώνουν «παρών» σε κάθε περίσταση, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση αποστολών σε κάθε πύρινο μέτωπο.


Από τη Βαρυμπόμπη και τις Αφίδνες, μέχρι τη μαρτυρική Εύβοια, την Ηλεία και την Αρκαδία, οι Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν άμεσες και πολυδιάστατες υπηρεσίες όπου υπάρχει ανάγκη. Είναι οι «ήρωες με τα χακί» όπως τους χαρακτήρισε μία κάτοικος στο Κρυονέρι, όταν είδε τους στρατιώτες από Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) να επιχειρεί στην περιοχή. Είναι «οι στρατιώτες μας» που μέσα σε ελάχιστο χρόνο έστησαν πρόχειρο καταυλισμό εντός του Δημοτικού Γυμναστηρίου Χαλκίδας για τη φιλοξενία πυρόπληκτων.

Ορισμένοι κριτές του πληκτρολογίου, αφήνουν αιχμές για την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια ματιά όμως στο πεδίο της μάχης των πυρκαγιών, όπου τα πεζοπόρα τμήματα προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια μέρα και νύχτα, τα σκαπτικά μηχανήματα του Στρατού ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες μέρα και νύχτα, θα πειστούν για το πολύπλευρο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακόμα όμως και αναφορικά με τα πτητικά μέσα, όπου εύκολα γινόμαστε αφοριστικοί, μιας και όλοι θέλουμε ένα αεροσκάφος όταν καίγεται το σπίτι μας και ο τόπος μας, η αλήθεια είναι ότι οι πιλότοι των Canadair και των PZL της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και των ελικοπτέρων Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού, επιχειρούν σε όλη την Ελλάδα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας. Οι συνθήκες αντίξοες για τα πληρώματα, με θερμοκρασίες τρομακτικά υψηλές, αναταράξεις σε αέρα και θάλασσα, έλλειψη ορατότητας εξαιτίας των πυκνών καπνών και επικίνδυνες ρίξεις ακόμα και με βυθίσεις μέσα σε χαράδρες.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο του ΓΕΕΘΑ μέσα από ελικόπτερο Σινούκ την ώρα που πραγματοποιεί υδροληψία. Στο βάθος, άλλα δύο εκτελούν την ίδια διαδικασία:
Αποθεώνουμε όλοι το ρωσικό Beriev-200 που επίσης βοηθά στην κατάσβεση, ρίχνοντας τόνους νερού από την… ασφάλεια των 20.000 ποδών, όμως αυτό που κάνουν οι Έλληνες πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας, με κάθετες «βουτιές» μέσα σε χαράδρες και χαμηλές διελεύσεις με τις φλόγες πολλές φορές να αγγίζουν την άτρακτο, είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού και συγχαρητηρίων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΑΝΑΝΤΕΡ:

Το βίντεο με τη διάσωση πυροσβέστη από το πύρινο μέτωπο στους πρόποδες της Πάρνηθας, κόβει την ανάσα:

Πιο συγκεκριμένα, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει:



• 10 εξειδικευμένες ομάδες στρατιωτικών τμημάτων Δευκαλίωνα εκ των οποίων 8 στις πυρκαγιές στον Ν. Ευβοίας και 2 στον Ν. Αττικής. Παράλληλα τηρούνται σε ωριαία ετοιμότητα 7 αντίστοιχες ομάδες για διάθεση σε όλη την επικράτεια.

• 15 μηχανήματα Μηχανικού με αντίστοιχα ρυμουλκούμενα, 3 πυροσβεστικά άρματα και 96 οχήματα πάσης φύσεως στον Ν. Αττικής, Ν. Ηλείας και Ν. Ευβοίας.



• 45 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στην περιοχή πυρκαγιάς Ν. Αττικής (Σύνολο 90 άτομα και 45 οχήματα).

• 9 εποχούμενα περίπολα με προσωπικό των ΕΔ και της Ελληνικής Αστυνομίας για συνδρομή των πολιτικών Αρχών στην εκκένωση πληθυσμού ευρύτερης περιοχής Ν. Ηλείας (Σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα).

• 9 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Ευβοίας (Σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα).

• 9 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Ηλείας (Σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα).

• 6 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Μεσσηνίας (Σύνολο 12 άτομα και 6 οχήματα).

• 31 άτομα για συνδρομή στην κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

• Το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) με προσωπικό και 2 πυροσβεστικά οχήματα στον Ν. Αττικής.

• Η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) με προσωπικό και 2 μηχανήματα στον Ν. Αττικής.

• 20 άτομα για την υποστήριξη του έργου των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (Οικισμοί Αγαλαιοί – Δίπορο – Κέντρο – Νησί – Σαρακίνα).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως έχουν αναπτυχθεί και παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα για διάθεση κατάλληλες Ναυτικές Μονάδες για ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης ενώ σε ωριαία ετοιμότητα παραμένουν ομάδες 50 ατόμων σε όλα τα Στρατόπεδα της Χώρας που δύναται να διατεθούν κατά περίπτωση και αναλόγως των αναγκών που θα προκύψουν.tromaktiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες