Πόσο ακριβά πλήρωσες τις φετινές διακοπές σου; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 01, 2021

Πόσο ακριβά πλήρωσες τις φετινές διακοπές σου;


Όσο το παραδοσιακό διάστημα διακοπών των Ελλήνων στενεύει και η επιστροφή στην καθημερινότητα πυκνώνει, αθροίζονται οι αναφορές περί "ανεξέλεγκτης" ακρίβειας σε εστίαση και υπηρεσίες στους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Αν και δεν υπάρχει οριζόντια εικόνα αλλά και ασφαλή δεδομένα ανά προορισμό, η περιπτωσιολογία των ταξιδιωτών κάνει λόγο για αυξήσεις τιμών ακόμη και σε σχέση με το 2019, όπου καταγράφηκε ρεκόρ εσόδων για τον εγχώριο τουριστικό προϊόν, ενώ δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία και το πλήγμα που επέφερε τόσο σε επιχειρήσεις αλλά και στα εισοδήματα.
Αν και οι τιμές των καταλυμάτων παρέμειναν φέτος σταθερές (εξαιτίας της μικρής σεζόν, καθώς η κορύφωση των κρατήσεων ήρθε Ιούλιο και Αύγουστο) εν τούτοις δεν ίσχυσε το ίδιο για σειρά προϊόντων σε εστίαση και διασκέδαση.

Ο καφές «στο χέρι» (σε πλαστικό ποτήρι αλλά με χάρτινο καλαμάκι στην πλειονότητα των περιπτώσεων) σε παραλίες της Νάξου, της Μήλου, της Σίφνου και της Σερίφου κόστιζε φέτος 3 ευρώ, τιμή που σύμφωνα με οργανωμένη αλυσίδα καφέ «δεν ανταποκρίνεται σε κανένα κοστολόγιο». Οι τιμές στην εστίαση είχαν κατά μέσο όρο αυξηθεί μεταξύ 20%-30% στους hot μήνες Ιουλίου-Αυγούστου στις Κυκλάδες, λαμβάνοντας υπόψη τη μέση κατανάλωση, πέρα δηλαδή από τις ειδικές περιπτώσεις που κάποιος επέλεγε fine dining ή την κατανάλωση ούτως ή άλλως ακριβών πιάτων, όπως τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Η «πρόχειρη» και αναπόδεικτη εξήγηση για τη ραγδαία αύξηση υπηρεσιών σε τουριστικούς προορισμούς επικαλείται την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, η οποία ωστόσο δεν συνάδει (τουλάχιστον ως προς το ύψος που κλήθηκε να πληρώσει ο μέσος καταναλωτής) με τις αντίστοιχες τιμές της αγοράς.
Πέρα από την περιπτωσιολογία και τις αναφορές Ελλήνων τουριστών, την πιστοποίηση των αυξήσεων υποστηρίζει και ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον Ιούλιο του 2021, ο οποίος σημείωσε αύξηση κατά 1,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του περασμένου έτους, έναντι μείωσης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021, ο επιμέρους δείκτης στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, αυξήθηκε κατά 0,3% στην επικράτεια.

Σε ετήσια βάση (Ιούλιο 2020-Ιούλιο 2021) ο συγκεκριμένος δείκτης παρουσιάζει πτώση κατά 0,3% λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ωστόσο εν μέρει αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.

Σημειώνεται πάντως ότι σε ετήσια βάση ο επιμέρους δείκτης στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά σημείωσε αύξηση κατά 1,7% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι.

Είναι προφανές πως τα στατιστικά στοιχεία δεν απηχούν τις επιμέρους «άναρχες» ανατιμήσεις που εν πολλοίς υπήρξαν εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης στα νησιά κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Εν ολίγοις ο μέσος παρατηρητής μένει με την εντύπωση πως το αυξημένο τουριστικό κύμα της τελευταίας περιόδου οδήγησε πολλές επιχειρήσεις να επιλέξουν την τακτική «βγάζω τα σπασμένα».

Έτσι, ποτό take away από μπαρ των Κυκλάδων (πρακτική που ακολούθησε πληθώρα θαμώνων για να αποφύγει το συνωστισμό) σε πλαστικό ποτήρι, και ουσιαστικά χωρίς το σχετικό service κόστιζε 9 ευρώ κατά μέσο όρο. Το streed food (από σουβλάκι έως λουκουμάδες) εμφάνισε απόκλιση κατά 30% σε σχέση με τις τιμές του αθηναϊκού κέντρου.

Αν για την εστίαση, υπάρχει ο αντίλογος του αυξημένου κόστους πρώτης ύλης, μεταφορικών κ.α. που οδηγεί σε μια περίπλοκη εξίσωση, που ο μέσος καταναλωτής δεν μπορεί να παρακολουθήσει, εν τούτοις είναι εξόφθαλμες οι περιπτώσεις ανατιμήσεων σε υπηρεσίες με σταθερό κοστολόγιο.

Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος ενοικίασης σετ ξαπλώστρας με ομπρέλα στις Κυκλάδες άγγιξε σχεδόν το κόστος ημερήσιας ενοικίασης δωματίου σε off season περίοδο. Εξαιρώντας τη Μύκονο και τη Σσντορίνη (όπου όμως η παροχή υπηρεσιών είναι υψηλού επιπέδου), επιχειρήσεις beach bar στα βασικά νησιά των Κυκλάδων προχώρησαν σε ανατιμήσεις έως και 100% ή στο «κόλπο» της ελάχιστης κατανάλωσης (η οποία προσέγγιζε τα 30-40 ευρώ). ‘Ετσι, beach bar σε παραλία της Σίφνου (χρέωνε 40 ευρώ το σετ ξαπλώστρας (έναντι 20 ευρώ το 2019!), απαιτώντας μάλιστα διαδικτυακή προκράτηση (και πληρωμή), με τον όρο ο χρήστης να εμφανιστεί έως τις 2 μ.μ.. καθώς αλλιώς η κράτηση του χανόταν. Ακόμη πιο ακραίο ήταν το γεγονός του ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι ήταν επιστρεπτέο σε περίπτωση ακύρωσης ή μη εμφάνισης έως τις 2 μ.μ…… Σημειώνεται δε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν παρείχε το 2021 την αυτονόητη δυνατότητα χρήσης ντουσιέρας, η οποία φέτος δεν λειτουργούσε για ανεξήγητους λόγους.

Αντίστοιχες μονομερείς πρακτικές έναντι κάθε καταναλωτικής λογικής εμφανίστηκαν και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, ακόμη και στην Κρήτη, όπου η πληθώρα των επιλογών παραδοσιακά διατηρούσε τον ανταγωνισμό.

Είναι χαρακτηριστική δε η τακτική των επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων, που εκτός από υψηλό ημερήσιο κόστος μίσθωσης (200 ευρώ την ημέρα για αυτοκίνητα 1,2 κυβικών στο Ρέθυμνο, 150 ευρώ ανά ημέρα στη Νάξο) αρνούνταν να συμπεριλάβουν σ’αυτό την μεικτή ασφάλιση, κάλυψη απαραίτητη για τον χρήστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες