Γιατί η τιμή του κιλού στο ψωμί πήρε την ανηφόρα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 07, 2021

Γιατί η τιμή του κιλού στο ψωμί πήρε την ανηφόρα


Στο έλεος της ακρίβειας βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και τα μεσαία εισοδήματα. Μετά από μια δύσκολη χρονιά με ραγδαία μείωση εισοδημάτων και μεγάλη ανασφάλεια τα νοικοκυριά, αλλά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά στην ακρίβεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ψωμί που μπαίνει στο οικογενειακό τραπέζι.

Από 1,80 ευρώ το κιλό περίπου, πλέον η τιμή του κιλού για το ψωμί κυμαίνεται στα 2,20 ευρώ σε πολλούς φούρνους.

ADVERTISING

Πρόκειται μόνο για ένα παράδειγμα από την καθημερινότητα, καθώς ανατιμήσεις σημειώνονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στις λαϊκές και βεβαίως στο ρεύμα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι τιμές σε πολλές κατηγορίες βασικών τροφίμων όπως σε κρέατα, ψάρια, έλαια, νωπά λαχανικά και φρούτα, ενώ ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα πέντε ευρώ


Οι αρτοποιοί δηλώνουν ότι αδυνατούν να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής που δημιουργεί το ράλι τιμών σε άλευρα, έλαια και ρεύμα.

Έρχονται σημαντικές αναγκαστικές αυξήσεις στο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, για πρώτη φορά μετά το 2008, όταν και πάλι είχαμε εκρηκτική άνοδο στο αλεύρι, ανέφερε προ ημερών ο πρόεδρος των αρτοποιών Μιχάλης Μούσιος μιλώντας στη «Θεσσαλία τηλεόραση».

Οι αυξήσεις στα αρτοποιεία είναι φυσική συνέπεια από το γεγονός πως από τις αρχές του έτους είχαμε αύξηση σε πρώτες ύλες, όπως βούτυρο, μαργαρίνες,σουσάμι, ηλιέλαιο κλπ, στη συνέχεια μία «ληστρική» όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος των αρτοποιών κ. Μούσιος, αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα που αγγίζει ακόμη και το 120% τους τελευταίους μήνες.

Ενδεικτικά ο κ. Μούσιος ανέφερε πως στο βιοτεχνικό ρεύμα η τιμή της κιλοβατώρας από τα 6 λεπτά εκτοξεύθηκε στα 15 λεπτά, με ότι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για τα αρτοποιεία, αλλά και τις βιοτεχνίες και βιομηχανίες της χώρας. Έτσι ένα φουρνάρικο που καταναλώνει περί τις 10.000 κιλοβατώρες το μήνα, έχει μία επιπλέον δαπάνη της τάξης των 1.000 ευρώ μόνο για το ρεύμα.

Τέλος κατέληξε έχουμε μία άνοδο στα άλευρα που ξεπερνά το 40% τους τελευταίους μήνες, ως συνέπεια της εκρηκτικής ανόδου των σιτηρών.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες