Χοληστερίνης: Το σημάδι των υψηλών επιπέδων της - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 07, 2021

Χοληστερίνης: Το σημάδι των υψηλών επιπέδων της


Η υψηλή χοληστερίνη χαρακτηρίζεται συχνά ως "αόρατη" πάθηση επειδή δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Ωστόσο, εξαιρετικά υψηλά επίπεδα μπορούν να προκαλέσουν αισθητές αλλαγές στο σώμα.Ένα "σημαντικό σημάδι" μπορεί να εμφανιστεί στο χέρι σας, προειδοποιεί ερευνητικό άρθρο.

Η χοληστερόλη είναι μία λιπαρή ουσία η οποία κυκλοφορεί στο αίμα καθώς βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος.Η συσσώρευση χοληστερόλης μπορεί να φράξει τις αρτηρίες σας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο να πάθετε καρδιακή προσβολή.Δυστυχώς,δεν παρουσιάζει συμπτώματα αλλά υπάρχουν κάποια σημάδια που μπορεί να μας προειδοποιήσουν και φυσικά να μας αφυπνίσουν.

Τα ξανθώματα είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι
Εάν τα επίπεδα χοληστερόλης σας είναι εξαιρετικά υψηλά, τα ξανθώματα μπορεί να φουσκώσουν μέχρι την επιφάνεια του δέρματος.Τα ξανθώματα είναι εναποθέσεις χοληστερόλης που εμφανίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο StatPearls, μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων ακαδημαϊκής έρευνας, τα ξανθώματα είναι συχνά ένα «σημαντικό σημάδι» συστηματικής νόσου.

Το άρθρο αναφέρει ότι τα «τενόντια ξανθώματα» - εναποθέσεις χοληστερόλης στους τένοντες - επηρεάζουν συνήθως τους εκτείνοντες τένοντες του χεριού και υποδηλώνουν βαριά υπερχοληστερολαιμία.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Εταιρεία Χειρουργικής του Χεριού, οι εκτείνοντες τένοντες είναι ισχυρά λεία κορδόνια που ισιώνουν τα δάχτυλα συνδέοντας τους μυς του αντιβραχίου και του χεριού με τα οστά στα δάχτυλα και τον αντίχειρα όπως αναφέρει δημοσίευμα της express.co.uk.

Ξανθώματα - συγκεκριμένα χαρακτηριστικά
Σύμφωνα με το νοσοκομείο Winchester, τα ξανθώματα κυμαίνονται από πολύ μικρά έως και τρία εκατοστά σε μέγεθος.«Τα ξανθώματα μπορεί να παραμορφωθούν αισθητικά και να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο στο σώμα.Τα πιο συνηθισμένα σημεία είναι οι αγκώνες, οι αρθρώσεις, οι τένοντες, τα γόνατα, τα χέρια, τα πόδια και οι γλουτοί».Σύμφωνα με τον οργανισμό υγείας, εάν οι λιπώδεις όγκοι βρίσκονται στα βλέφαρα, ονομάζεται ξανθέλασμα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, η υψηλή χοληστερόλη δεν θα παράγει αισθητά προειδοποιητικά σημάδια. Μπορείτε ωστόσο να ανακαλύψετε τις υψηλές τιμές μέσα από μια εξέταση αίματος.«Ο γιατρός σας μπορεί να σάς προτείνει να κάνετε μια εξέταση εάν πιστεύει ότι το επίπεδο χοληστερόλης σας μπορεί να είναι υψηλό» εξηγεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (National Health Service).«Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ηλικία, το βάρος ή άλλη πάθηση που έχετε (όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτης)».

Οι δύο τρόποι εξέτασης της χοληστερόλης
Σύμφωνα με τον οργανισμό υγείας, υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνετε μια εξέταση χοληστερόλης:
Λαμβάνοντας αίμα από το μπράτσο σας
Τρύπημα του δακτύλου

Ο ρόλος της διατροφής
Μετά από τη διάγνωση της υψηλής χοληστερόλης, θα πρέπει να προσπαθήσετε να μειώσετε τις τιμές της προκειμένου να θωρακίσετε την υγεία σας. Θα πρέπει να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να προσπαθήστε να μειώσετε τα λιπαρά τρόφιμα, ειδικά τα τρόφιμα που περιέχουν ένα είδος λίπους που ονομάζεται κορεσμένο λίπος.Το κορεσμένο λίπος είναι το είδος του λίπους που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το βούτυρο, το λαρδί,τα λιπαρά κρέατα και το τυρί με υψηλά λιπαρά.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες