Τι χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι στην τουαλέτα πριν τo χαρτί υγείας; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 16, 2021

Τι χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι στην τουαλέτα πριν τo χαρτί υγείας;


Το να ζεις στην αρχαιότητα ήθελε και κάποια παραπάνω φαντασία απ’ ότι τώρα τελικά. Δεν ήταν εύκολη η ζωή για τους αρχαίους όταν δεν είχαν όλα αυτά που έχουμε εμείς σήμερα. Τόσες ευκολίες δεν μπορούσαν καν να τις διανοηθούν εκείνοι οι άνθρωποι.


Στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, τα ράφια των καταστημάτων άδειασαν γρήγορα από χαρτί τουαλέτας, αποκαλύπτοντας τον εξέχοντα ρόλου του προϊόντος αυτού στη σύγχρονη κοινωνία. Οι αρχαίοι σίγουρα είχαν πανδημίες αλλά σίγουρα δεν είχαν και χαρτί τουαλέτας.

 
Ωστόσο, παρά τη μαζική χρήση του, είναι σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη. Πριν από την μαζική παραγωγή του από τα μέσα του 1800, οι άνθρωποι βασίζονταν σε λιγότερο πολυτελείς τρόπους για να σκουπιστούν. Το History Channel τους περιγράφει. Και μάλιστα με λεπτομέρεια…εμείς είμασταν περίεργοι πάντως να μάθουμε τι κάνανε.


Σε όλες τις ιστορικές περιόδους οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν διάφορα φυσικά υλικά και εργαλεία για τον καθαρισμό τους στην τουαλέτα. Οι άνθρωποι ήταν πάντοτε εφευρετικοί κι αυτό το αποδεικνύει η ιστορία.

 
 
Στα αρχαία χρόνια, το σκούπισμα με βότσαλα και άλλα φυσικά υλικά και το ξέπλυμα με νερό ή χιόνι ήταν ο κανόνας. Ορισμένοι πολιτισμοί προτιμούσαν κοχύλια και γούνες ζώων. 


Πριν το προϊόν του βγει στην αγορά, οι Αμερικανοί αυτοσχεδίαζαν στην καθημερινή τους υγιεινή με έξυπνους τρόπους. Μέχρι το 1700, τα φύλλα από τα καλαμπόκια ήταν μια κοινή εναλλακτική λύση. Από τον 19ο αιώνα αντικαταστάθηκαν από εφημερίδες και περιοδικά. Τα πρώτα ρολά χαρτιού τουαλέτας εμφανίστηκαν το 1890, και από το 1930 το χαρτί υγείας άρχισε να κατασκευάζεται «χωρίς θραύσματα». Σήμερα, τα περισσότερα αμερικανικά νοικοκυριά προτιμούν μαλακό και απορροφητικό χαρτί υγείας.



Το χαρτί έγινε ευρέως διαθέσιμο τον 15ο αιώνα, αλλά στον Δυτικό κόσμο έκανε την εμπορική του εμφάνιση το 1857, όταν ο Joseph Gayetty από τη Νέα Υόρκη άρχισε να πουλάει ένα «Φαρμακευτικό χαρτί» σε συσκευασίες των 500 φύλλων για 50 σεντ.



Αν και το χαρτί προήλθε από την Κίνα τον δεύτερο αιώνα π.Χ., η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του ως αντικείμενο υγιεινής είναι από τον 6ο αιώνα στη μεσαιωνική Κίνα. Στις αρχές του 14ου αιώνα, οι Κινέζοι παρήγαγαν από 1.000 έως 10.000 φύλλα χαρτιού ετησίως. Το 1393, χιλιάδες αρωματικά φύλλα χαρτιού παρήχθησαν για την αυτοκρατορική οικογένεια.



Το 1992, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο Xuanquanzhi της Κίνας ραβδιά ηλικίας 2.000 ετών, που ήταν γνωστά ως salaka, cechou και chugi, και χρονολογούνται από τη δυναστεία των Χαν. Ήταν φτιαγμένα από μπαμπού και άλλα είδη ξύλου και έμοιαζαν με σπάτουλες. Σπάτουλες για την υγιεινή στην τουαλέτα; Κι όμως!








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες