Δραματική η κατάσταση στην τουρκική αεροπορία-Πέφτουν τα «φτερά» του Σουλτάνου - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Οκτωβρίου 21, 2021

Δραματική η κατάσταση στην τουρκική αεροπορία-Πέφτουν τα «φτερά» του Σουλτάνου


Να κρατήσει τον στόλο των F-16 της στον αέρα πασχίζει η Τουρκία, με το όριο ζωής των περισσότερων μαχητικών της να εξαντλείται μέχρι το 2030. Οι πληροφορίες που έρχονται από την Άγκυρα κάνουν λόγο για «αγωνιώδεις» προσπάθειες Τούρκων αξιωματούχων που προσπαθούν να «πείσουν» τους Αμερικανούς να εγκρίνουν το πρόγραμμα αγοράς και αναβάθμισης F-16.

 
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν παραδέχτηκε στην εφημερίδα «Μιλιέτ» ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί λύση ανάγκης μετά την αποβολή της Τουρκίας από τα F-35. Η κατάσταση στην τουρκική αεροπορία είναι τόσο δραματική που η Άγκυρα ζητά F-16 ακόμη και ως αντάλλαγμα για τα χρήματα που επένδυσε προκειμένου να ενταχθεί στα μαχητικά 5ης γενιάς. «Υπάρχουν τα 1,4 δισ. δολάρια που πληρώσαμε. Αυτά είναι δικά μας χρήματα και πρέπει να συζητήσουμε για την ορθή χρήση τους. Ως αντάλλαγμα για το ποσό που πληρώσαμε θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασης του στόλου των F-16 ή του εκσυγχρονισμού αυτών που διαθέτουμε», ανέφερε ο Καλίν.

Το εσωτερικό της Τουρκίας, πάντως, «βράζει» με τις οργισμένες αντιδράσεις τόσο της αντιπολίτευσης όσο και των ψηφοφόρων του ΑΚΡ που διαμαρτύρονται για το πισωγύρισμα της Άγκυρας. Η εμμονή του Ερντογάν με τους S-400 κόστισε όχι μόνο πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο στην Άγκυρα, αλλά και τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσει την αεροπορία της με F-35. Και ενώ η κυβέρνηση υποσχόταν εγχώριο μαχητικό 5ης γενιάς ή αντίστοιχο ρωσικής τεχνολογίας, τελικά υποχωρεί φέρνοντας πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 που βρίσκονται τουλάχιστον μιάμιση γενιά πίσω. «Δεν είναι ορθή κριτική πως τα F-16 είναι παλιάς τεχνολογίας. Προς το παρόν αποτελούν σημαντικό μέρος της αεροπορικής δύναμης της Τουρκίας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.

 
Το αίτημα της Τουρκίας για 40 νέαF-16 Block 70 και αναβάθμιση 80 παλαιότερων αεροσκαφών βρίσκεται υπό εξέταση στο αμερικανικό Κογκρέσο, με τον Ερντογάν να ετοιμάζεται να τα παίξει όλα για όλα στη συνάντηση που επιδιώκει να έχει με τον Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο των G20 στη Ρώμη. Η Άγκυρα, μάλιστα, διαρρέει ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος των 120 αεροσκαφών ανέρχεται σε 6 δισ. δολάρια, προσπαθώντας να «δελεάσει» τους Αμερικανούς ώστε να ξεπεραστούν οι κυρώσεις του νόμου CAATSA που εμποδίζουν την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία. «Το να μη βλέπουν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τη στρατηγική τους τύφλωση», ανέφερε ο Καλίν.

 
Και όλα αυτά ενώ οι γείτονες βλέπουν την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να αναβαθμίζει εντυπωσιακά την επιχειρησιακή της ισχύ με τα Rafale, τα Viper και σύντομα τα F-35, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη λεωφόρο Μεσογείων.

Διεθνής παρουσία

Τα ελληνικά χρώματα στο Ισραήλ θα εκπροσωπήσουν τα F-16 της 336 Πολεμικής Μοίρας «Όλυμπος», που ετοιμάζονται να μετασταθμεύσουν στη βάση Ovda για τη μεγάλη αεροπορική άσκηση Blue Flag 2021. Τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας θα δείξουν τις ικανότητές τους στο «αφιλόξενο» και πρωτόγνωρο για τους Έλληνες πιλότους περιβάλλον της ερήμου, λαμβάνοντας μέρος σε σενάρια που περιλαμβάνουν εναέριες μάχες, προστασία στόχων υψηλής αξίας και σχηματισμών αλλά και προσβολές στόχων χερσαίων και επιφανείας - και όλα αυτά απέναντι στις καλύτερες αεροπορίες του κόσμου.

 
Η Blue Flag έχει αναβαθμιστεί ποιοτικά και ποσοτικά και πρόκειται για μία από τις πιο απαιτητικές ασκήσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Για πρώτη φορά, μάλιστα, συμμετέχουν τόσες δυνάμεις με αεροσκάφη και προσωπικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η μεταστάθμευση των ελληνικών δυνάμεων ξεκίνησε με το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε χθες στην Ovda, ενώ τέσσερα μαχητικά F-16 αναμένεται να πετάξουν για Ισραήλ μέσα στις επόμενες ώρες.












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες