«Βόμβα» ΣτΕ: 10ετής παραγραφή οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Νοεμβρίου 23, 2021

«Βόμβα» ΣτΕ: 10ετής παραγραφή οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία


Το ΣτΕ έκρινε πως είναι αντισυνταγματικός ο γενικός κανόνας της 20ετούς παραγραφής (νόμος 4387/2016) των αξιώσεων των ασφαλιστικών Tαμείων σε βάρος πολιτών που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές και κατά συνέπεια ισχύει 10ετής παραγραφή.

Με αυτό τον τρόπο , παραγράφονται όλες οι οφειλές προ του 2010 προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, ακόμη και οι βεβαιωμένες ή ρυθμισμένες με βάση την ιστορική απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική την παραγραφή των οφειλών στην 20ετία.


«Με την συγκεκριμένη απόφαση έρχονται πιο κοντά στην σύνταξη χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ κ. Αλέξης Μητρόπουλος.


«Παράθυρο» για συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων

«Η ρύθμιση ανοίγει «παράθυρο» προς την συνταξιοδότηση για δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, των οποίων τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ ελαφρύνονται έως και 50%» είπε ο γνωστός νομικός.

Όσοι δεν μπορούσαν λόγω χρεών να βγουν στη σύνταξη , πλέον μπορούν, «αρκεί το συνολικό χρέος της 10ετίας, να είναι κάτω από 20.000 ευρώ για τους επιχειρηματίες και 6.000 ευρώ για τους αγρότες» επισήμανε ο κ. Μητρόπουλος.

Στην περίπτωση που ακόμα και μετά την 10ετή παραγραφή το οφειλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο των παραπάνω, «ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό εντός διμήνου, προκειμένου η σύνταξη να αρχίζει να καταβάλλεται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της εξόφλησής του» επισήμανε ο κ. Μητρόπουλος.

Το δικαστήριο επισημαίνει ότι «η μη καταβολή ή πλημμελής καταβολή ασφαλιστικών εισφορών δεν συνδέεται αναγκαίως με πρόθεση αποφυγής τους, αλλά δύναται να οφείλεται σε δυσχέρειες κατά την ερμηνεία της ασφαλιστικής νομοθεσίας, αποτέλεσμα των συνεχών τροποποιήσεων και του κατακερματισμού των επί μέρους ρυθμίσεών της».

 

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες