ΤΟ ΑΡΘΡΟ 191 ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Νοεμβρίου 13, 2021

ΤΟ ΑΡΘΡΟ 191 ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Κατηγορηματικά αντίθετος στις αλλαγές που αφορούν το άρθρο 191 δήλωσε στην Βουλή ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Σεβαστιδης  EUROKINISSI
Ένα από τα άρθρα που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν οι αλλαγές που προβλέφθηκαν για το άρθρο 191 του ποινικού κώδικα, το οποίο αφορά την διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε την ποινική δίωξη για δημόσιες δηλώσεις και δημοσιεύματα που μπορεί να προκαλέσουν την «ανησυχία» ή τον «κλονισμό της εμπιστοσύνης» των πολιτών σε θέματα που αφορούν την Εθνική Άμυνα, την Εθνική Οικονομία αλλά και την δημόσια υγεία.

Δεν έκρυψε μάλιστα ότι με τις νέες αυτές ρυθμίσεις στόχος είναι ο δημόσιος λόγος των αντι-εμβολιαστών. Στον αντίποδα η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι η αλλαγή αυτή δημιουργεί συνθήκες περιορισμού της ελευθεροτυπίας ενώ θα μείνει ως εργαλείο κυβερνητικής χειραγώγησης ακόμη και όταν παρέλθει η πανδημία.

Επιχειρηματολογώντας για το άρθρο αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης θέλω να σας διαβεβαιώσω, όμως και το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη να μην είναι θύμα fakenews ή πληροφοριών που μπορεί να του κοστίζουν σε οποιοδήποτε επίπεδο, είναι ένα δικαίωμα το οποίο πρέπει να το κρατήσουμε πάρα πολύ ψηλά.

Δεν γίνεται από τη μια πλευρά να φερόμεθα ως δικαιωματιστές και να προβάλλουμε το γεγονός ότι πρέπει να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των πολιτών και ένα τέτοιο πραγματικό δικαίωμα να μην το έχουμε σε πρώτη προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τη νομοθετική μας θωράκιση».

Ειδικά για τους αντιεμβολιαστές ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε «αυτή τη στιγμή χάνονται συνάνθρωποί μας, επειδή κάποιοι ουσιαστικά τους πείθουν να μην εμβολιαστούν, να μη διασωληνωθούν, πρέπει να τύχει της μη δυνατότητας επέμβασης της δικαιοσύνης; Δεν σας ενδιαφέρει αυτό καθόλου αλήθεια; Δηλαδή, δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει όλοι μαζί να δούμε με σοβαρότητα και ευθύνη;»

Πάντως το συγκεκριμένο άρθρο βρέθηκε στο στόχαστρο όχι μόνον της αντιπολίτευσης, αλλά και των εκπροσώπων του νομικού κόσμου που τοποθετήθηκαν στον πλαίσιο της ακρόασης φορέων για το νομοσχέδιο που έγινε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Εκεί η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου επισήμανε ότι με τις διατάξεις αυτές «ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρεμβαίνει η δικαιοσύνη και να περιορίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του λόγου και την έκφραση απόψεων για ότι συμβαίνει γύρω μας με την αιτιολογία ότι έτσι διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις που προκαλούν ανησυχία και φόβο στους πολίτες και κλονίζεται η εμπιστοσύνη του κοινού».

Επίσης ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Σεβαστίδης επισήμανε πως «με την προτεινόμενη αλλαγή για την κατάφαση του εγκλήματος αρκεί η διαπίστωση της ικανότητας της διασποράς της ψευδούς είδησης να προκαλέσει φόβο και ανησυχία στους πολίτες.

Το στοιχείο αυτό όμως, δηλαδή η ικανότητα πρόκλησης φόβου ή ανησυχίας, είναι εντελώς υποκειμενικό,αόριστο και πάντως μη μετρήσιμο». Σημείωσε πως «πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία είναι η θέσπιση μιας και μοναδικής κρατικής αλήθειας και η δίωξη κάθε αντίθετης άποψης, πρακτική που εύκολα μπορεί να καταλήξει στη λογοκρισία».

Μάλιστα αναφερόμενος ειδικά στα ζητήματα της δημόσιας υγείας λέγοντας ότι «ακόμα και σκοταδιστικές θέσεις με τις οποίες σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη η κοινωνία μας δεν εξαλείφονται με ποινική καταστολή, αλλά με την επιστήμη,τον ορθολογισμό και την παιδεία.

Ο Ποινικός Κώδικας δεν μπορεί να υποκαταστήσει την «Ιερά Εξέταση» του Μεσαίωνα και να εμποδίζει την πρόοδο της επιστήμης με την απειλή της πείρας. Είναι προτιμότερο να ακουστεί κάτι ψευδές, παρά να φιμωθούν εκατό αλήθειες.

Από την άποψη αυτή λοιπόν, η τροποποίηση του άρθρου 191 του Π.Κ. συνιστά οπισθοδρόμηση, καθώς διευρύνει το αξιόποινο, εισάγει και πάλι αφενός την υποκειμενική κρίση της προσφορότητας της είδησης να προκαλέσει ανησυχία ή φόβο, και αφετέρου το στοιχείο του κλονισμό της εμπιστοσύνης του κοινού στη δημόσια τάξη, περιορίζοντας έτσι σημαντικά το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και πληροφόρησης, όπως αυτό προστατεύεται στο Σύνταγμα και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες