Τριχόπτωση: Το «ύπουλο» τρόφιμο που μπορεί να σάς κάνει να χάσετε τα μαλλιά σας - Τι να αποφύγετε - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Νοεμβρίου 18, 2021

Τριχόπτωση: Το «ύπουλο» τρόφιμο που μπορεί να σάς κάνει να χάσετε τα μαλλιά σας - Τι να αποφύγετε


Η τριχόπτωση μπορεί να επηρεάσει το τριχωτό της κεφαλής και τα σημεία του σώματος που περιβάλλονται από τρίχες και μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Υπάρχουν, επίσης, μερικά τρόφιμα που μπορεί να το προκαλέσουν.

Υπάρχουν κάποια θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για να έχουμε υγιή μαλλιά και ορισμένες διατροφικές συνήθειες μπορεί να σάς βοηθήσουν να τα διατηρήσετε υγιή. Παρ' όλα αυτά, είναι πολύ φυσιολογικό να έχουμε τριχόπτωση, καθώς μπορούμε να χάσουμε μεταξύ 50 και 100 τρίχες την ημέρα, συχνά χωρίς να το παρατηρούμε. Το NHS λέει ότι η τριχόπτωση δεν είναι συνήθως κάτι που πρέπει να μάς ανησυχεί, αλλά πιθανώς αν το φαινόμενο είναι έντονο να είναι σημάδι που να υποδηλώνει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα. Η διάγνωση ενός γιατρού θα δώσει τις απαντήσεις.

Εάν η καθημερινή τριχόπτωση είναι περισσότερη από 100 τρίχες την ημέρα, μπορεί να συμβεί σταδιακή αραίωση των μαλλιών. Αυτό γίνεται όλο και πιο αισθητό με την πάροδο των ετών όταν η ανάπτυξη των τριχών επιβραδύνεται.

Το NHS αναφέρει ότι ορισμένοι τύποι τριχόπτωσης είναι μόνιμοι, όπως η ανδρική και η γυναικεία αλωπεκίαση. Εκτιμάται, για παράδειγμα, ότι περίπου το 40% των γυναικών ηλικίας 70 ετών και άνω βιώνουν γυναικεία φαλάκρα.

Οι αιτίες της τριχόπτωσης
Η τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από ασθένεια, άγχος, απώλεια βάρους, κάποια θεραπεία καρκίνου και ανεπάρκεια σιδήρου. Η επανειλημμένη απώλεια και ανάκτηση βάρους μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στα μαλλιά σας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.

Για τις ηλικιωμένες γυναίκες, οι ορμονικές αλλαγές που συνδέονται με την εμμηνόπαυση συμβάλλουν επίσης στην τριχόπτωση. Επιπλέον, καθώς μεγαλώνουμε, υπάρχει η τάση οι τρίχες των μαλλιών μας να γίνονται λεπτότερες και κοντύτερες και μπορεί να βιώσουμε τριχόπτωση ή γκριζάρισμα.

Το «ένοχο» τρόφιμο
Το NDVT Food λέει ότι η ζάχαρη μπορεί να είναι μια «ύπουλη απειλή» όταν πρόκειται για τα μαλλιά σας και «είναι εξίσου βλαπτική και για τη γενική υγεία σας».

Σημειώνει: «Μελέτες έχουν δείξει ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη και παχυσαρκία, μπορεί επίσης να σάς κάνει να χάσετε τα μαλλιά σας ή ακόμη και να οδηγήσει σε φαλάκρα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες».

Οι ειδικοί στο Νοσοκομείο Manipal εκτιμούν, επίσης, ότι η ζάχαρη συνδέεται με την επιδείνωση της ποιότητας των μαλλιών και των νυχιών.

Ο οργανισμός υγείας δηλώνει: «Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης οδηγεί σε αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα πρέπει να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Αυτό οδηγεί περαιτέρω σε αύξηση των ανδρογόνων, ή των ανδρικών ορμονών φύλου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση των τριχοθυλακίων και τελικά να οδηγήσει σε πρώιμη φαλάκρα».

Τα μαλλιά είναι κυρίως κατασκευασμένα από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη που δημιουργεί επίσης τα νύχια και σχηματίζει το εξωτερικό προστατευτικό στρώμα του δέρματος.

Θεραπείες της τριχόπτωσης
Υπάρχουν κάποιες θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στην τριχόπτωση και την υγεία των μαλλιών. Η φιναστερίδη (σ.σ. είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη και της τριχόπτωσης στους άνδρες) και η μινοξιδίλη (σ.σ. η μινοξιδίλη (minoxidil) είναι ένα περιφερικό αγγειοδιασταλτικό, που όταν εφαρμόζεται τοπικά ενώ αποδείχθηκε, ότι διεγείρει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας σε άτομα με αλωπεκία ανδρογενετική (φαλάκρα άρρενος ή θήλεος τύπου). Να σημειωθεί πως οι γυναίκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν φιναστερίδη.
Άλλες θεραπείες τριχόπτωσης περιλαμβάνουν ενέσεις στεροειδών και κρέμες, καθώς και ανοσοθεραπεία.

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν επίσης να προβούν σε μεταμόσχευση μαλλιών, η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια της αισθητικής χειρουργικής όταν γίνεται μεταφορά μεμονωμένων τριχοθυλακίων από το πίσω μέρος του κεφαλιού για να καλύψουν τα προβληματικά τμήματα της κεφαλής.
Η κλινική του Κλίβελαντ λέει: «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για τη θεραπεία της τριχόπτωσης χωρίς τη χρήση αντισύλληψης. «Πολλά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της μινοξιδίλης και της φιναστερίδης, δεν είναι ασφαλή για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες».

Η Mayo Clinic αναφέρει: «Ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε διάφορες μεθόδους περιποίησης μαλλιών για να βρείτε μία που σάς κάνει να αισθάνεστε καλύτερα για την εικόνα των μαλλιών σας».


 

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες