Τουρκία – Μυστήριο με το πτυχίο του Ερντογάν – Είναι «πλαστό» λέει η αντιπολίτευση - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Νοεμβρίου 12, 2021

Τουρκία – Μυστήριο με το πτυχίο του Ερντογάν – Είναι «πλαστό» λέει η αντιπολίτευση


Σάλος στην Τουρκία με το πτυχίο του Ερντογάν. Το… μυστήριο με το αν πράγματι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι πτυχιούχος πανεπιστημίου ήλθε ξανά στην επικαιρότητα, με αφορμή την απάντηση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, από το οποίο ο Ρετζέπ Ταγίρ Ερντογάν φέρεται να αποφοίτησε.


Η πρυτανεί αρνήθηκε για άλλη μία φορά να αποκαλύψει πληροφορίες για το πτυχίο και τις σπουδές του «σουλτάνου», ένα θέμα που θέτει χρόνια τώρα η τουρκική αντιπολίτευση.

Το σχετικό αίτημα υπέβαλε τον περασμένο Απρίλιο το αντιπολιτευόμενο εξωκοινοβουλευτικό αριστερό Απελευθερωτικό Λαϊκό Κόμμα (HKP) και, όπως αναφέρει η απάντηση του Πανεπιστημίου, που δόθηκε τώρα, δεν δίδονται στη δημοσιότητα πληροφορίες για τους αποφοίτους σε τρίτα μέρη, ακόμα και εάν είναι στενοί συγγενείς, χωρίς τη γνώση και την έγκριση του ενδιαφερόμενου, με βάση «το νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Γιατί είναι τόσο σπουδαίο το πτυχίο Ερντογάν

Για όσους αναρωτιούνται γιατί έχει τόση σημασία εάν ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφοιτήσει από πανεπιστήμιο ή όχι, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Χωρίς πτυχίο τετραετούς φοίτησης, δεν μπορεί κάποιος να θέσει υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα της χώρας, δηλαδή την προεδρία, αφού ο πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών αποτελεί μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις που προβλέπονται από το σύνταγμα της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια, κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει πτυχίο τετραετούς προγράμματος σπουδών.

Η πρόσβαση στα αρχεία του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, πάντως – με… ό,τι σημαίνει αυτό – είχε αποκλειστεί τον Ιούλιο του 2014, με απόφαση δικαστηρίου, μετά τα επανειλημμένα αιτήματα να δοθεί στη δημοσιότητα το πρωτότυπο πτυχίο. Αργότερα, η απόφαση αυτή αναιρέθηκε, ωστόσο, το πτυχίο του προέδρου εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο.

 

Σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του Ερντογάν, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών Aksaray, που τώρα έχει μετονομαστεί σε Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, από όπου αποφοίτησε το 1981. Το πτυχίο υπογράφουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου και ο κοσμήτορας της σχολής.

Ωστόσο, οι ημερομηνίες είναι προβληματικές. Φαίνεται ότι το 1981 δεν είχε… ιδρυθεί ακόμα το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά και δεν υπήρχε σχολή με αυτή την ονομασία!

Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1982 στην Κωνσταντινούπολη, εντάσσοντας και τη συγκεκριμένη σχολή με τη νέα ονομασία της. Προηγουμένως, ήταν ένας εκπαιδευτικός θεσμός, τύπου κολεγίου, γνωστός ως Ακαδημία Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών.
Στα δικαστήρια η συνέχεια

Σε κάθε περίπτωση, το HKP επιμένει. Μετά την ανεπιτυχή προσφυγή του στα δικαστήρια στις 10 Οκτωβρίου, οι δικηγόροι ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Εφετείο και θα ακολουθήσουν τη δικαστική οδό μέχρι τέλους, κάνοντας λόγο για «αυτοκρατορία του φόβου» που έχει επιβάλει ο Ερντογάν.

Η απόφαση, αναφέρουν, είναι «μη νόμιμη και υποκειμενική», καθώς αποτελεί «προιόν πολιτικής πίεσης».










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες