Κορονοϊός: Το πρώτο κρούσμα σε σκύλο της Βρετανίας και όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Νοεμβρίου 11, 2021

Κορονοϊός: Το πρώτο κρούσμα σε σκύλο της Βρετανίας και όσα πρέπει να γνωρίζουμε


Ο κορονοϊός, μπορεί επιβεβαιωμένα να μεταφερθεί και στα ζώα, γεγονός που εγείρει ανησυχίες σε ορισμένους ιδιοκτήτες κατοικίδιων.

Χθες, Τετάρτη (10/11), έγινε γνωστό πως βρέθηκε ο πρώτος σκύλος με κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μόλυνση έγινε αντιληπτή, ενώ το τετράποδο λάμβανε φροντίδα από τους κτηνιάτρους για μια άσχετη πάθηση.


Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα κρούσματα της Covid-19 σε ζώα είναι ελάχιστα, ωστόσο δεν είναι απίθανο ένα κατοικίδιο να μολυνθεί από τον άρρωστο ιδιοκτήτη του.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, συνέστησε στους ιδιοκτήτες να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά την επαφή με το κατοικίδιό τους και να μην μοιράζονται φαγητό, μπολ φαγητού ή σκεύη με τα ζώα.


Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το τακτικό πλύσιμο των κατοικίδιων μπορεί να ελέγξει την εξάπλωση του ιού, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, οι επιστήμονες απάντησαν σε πέντε βασικές ερωτήσεις σχετικά με όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για τον κορονοϊό και τα κατοικίδια ζώα.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις

1. Πώς μπορεί ένας σκύλος να κολλήσει κορονοϊό;

Τα σκυλιά μολύνονται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι άνθρωποι, εισπνέοντας σταγονίδια, όταν ένα μολυσμένο άτομο βήξει ή φτερνιστεί.

Έχουν γίνει αναφορές για κρούσματα σε όλο τον κόσμο και σχεδόν όλα τα κατοικίδια φαίνεται να κόλλησαν από τους ιδιοκτήτες τους.

Ευτυχώς, τα ζώα είναι πολύ λιγότερο ευαίσθητα στον ιό. Ο πρώτος σκύλος που βρέθηκε θετικός στον Covid ήταν ένας 17χρονος Pomeranian που βρέθηκε θετικός στο Χονγκ Κονγκ. Τέθηκε σε καραντίνα από τις αρχές.

2. Μπορούν να μολυνθούν και οι γάτες ή άλλα ζώα;

Ναι, υπήρξαν περιπτώσεις σε γάτες και άλλα κατοικίδια σε όλο τον κόσμο. Ορισμένα ζώα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Εκατοντάδες χιλιάδες βιζόν σφαγιάστηκαν σε φάρμες στην Ισπανία και την Ολλανδία μετά από κρούσματα.

3. Μπορούν οι άνθρωποι να κολλήσουν τον ιό από μολυσμένα ζώα;

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ζώα το μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο, με την έρευνα να υποδηλώνει ότι αυτά δεν «εξάγουν» αρκετά τον ιό, ώστε να μπορούν να τον μεταδώσουν.

Ωστόσο, επιστήμονες της κυβέρνησης έχουν προειδοποιήσει ότι τα ζώα θα μπορούσαν ενδεχομένως να «λειτουργήσουν» με τον ίδιο τρόπο όπως οι επιφάνειες (πχ τα χερούλια των θυρών).

Για παράδειγμα, εάν ένα μολυσμένο άτομο έβηχε στον σκύλο του, ο ιός θα μπορούσε να επιβιώσει στη γούνα του και να μεταδοθεί σε άλλο άτομο όταν τον χαϊδέψει.

4. Διαγνώστηκα θετικός, πώς μπορώ να προστατέψω το κατοικίδιό μου;

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, προτρέπει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά την επαφή με ζώα.

Παράλληλα, η Βρετανική Κτηνιατρική Ένωση συμβουλεύει τα μολυσμένα άτομα να περιορίζουν τις επαφές με τα κατοικίδια.

Οι ιδιοκτήτες που βρέθηκαν θετικοί θα πρέπει επίσης να κρατούν τις γάτες σε εσωτερικούς χώρους, εάν είναι δυνατόν.

5. Χρειάζεται να φορέσω μάσκα στον σκύλο ή στη γάτα μου;

Όχι! Η Dr Jenny Stavisky, από τη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Nottingham, εξηγεί: «Είναι πιθανό να το βρουν τρομακτικό.

Θα μπορούσε κανείς, ωστόσο, να προσπαθήσει να εγκλιματίσει το κατοικίδιό του στο να βλέπει ανθρώπους να φορούν μάσκες, ώστε να μην τρομάζει με την εικόνα».












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες