Πώς θα συνταγογραφούνται τα φάρμακα κατά της covid-19 - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Νοεμβρίου 20, 2021

Πώς θα συνταγογραφούνται τα φάρμακα κατά της covid-19


Σε συνεννόηση με την ΗΔΙΚΑ είναι το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ανοίξει το επόμενο διάστημα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα φάρμακα κατά του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει φτάσει η πρώτη παρτίδα -2.000 δόσεων- μονοκλωνικών αντισωμάτων, ενώ 10.000 δόσεις από το χάπι της εταιρείας MSD κατά της covid-19, αναμένονται στη χώρα μας εντός του Νοεμβρίου, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή (19/11/2021).


Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι «αυτή τη στιγμή, η προστασία του καθενός από εμάς είναι το εμβόλιο», καθώς η προμήθεια των φαρμάκων θα είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες. «Αυτές οι ειδικές κατηγορίες ανθρώπων, όπως κρίνεται από την Επιτροπή, είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να αναπτύξουν αντισώματα και βρίσκονται σε μια πολύ πιο δύσκολη ανοσολογική κατάσταση από εμάς» ανέφερε.

Για τις κατηγορίες αυτές θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης. Ο θεράπων ιατρός θα υποβάλλει αίτηση και ουσιαστικά η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα κρίνει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να δοθεί το συγκεκριμένο σκεύασμα. Μέσω ενός δικτύου των Υγειονομικών Περιφερειών, θα αποστέλλονται τα φάρμακα κατά του κορονοϊού, ενώ προτεραιότητα στην κατανομή των δόσεων θα έχουν οι περιοχές που πλήττονται με τα περισσότερα κρούσματα, είπε ο υπουργός Υγείας.

Υπενθυμίζεται πως τα εν λόγω φάρμακα πρέπει να χορηγούνται σύντομα, μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το χάπι κατά του κορονοϊού λαμβάνεται από το στόμα, ενώ τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται ενδοφλέβια, όμως θα δίνονται και σε ασθενείς στην κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς αυτοί, θα επισκέπτονται ένα νοσοκομείο για την έγχυση του φαρμάκου και στη συνέχεια θα επιστρέφουν σπίτι τους.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ
Ο υπουργός Υγείας έδωσε, επίσης, στοιχεία για τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και την ανθεκτικότητα του ΕΣΥ. «Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, σε άνω του 85% των κλινών ΜΕΘ βρίσκονται συμπολίτες μας που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και στους θανάτους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν έχουν «υπερδιπλασιαστεί». «Όλες οι κλίνες ΜΕΘ που μπήκανε στο σύστημα, μπήκανε με τις τεχνικές προδιαγραφές, οι οποίες ορίζονται και λειτουργούν απολύτως σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής πράξης, ενώ παράλληλα υπάρχουν και έχουν εξασφαλιστεί αναπνευστήρες και τεχνική υποδομή, ώστε όταν χρειαστεί, και για κάποιο διάστημα, να μπορεί να γίνει διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ και να πληρούνται πλήρως οι προϋποθέσεις, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η μετακίνηση του ασθενούς που βρίσκεται σε κλίνη. Άρα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει, είναι σταθερό, πιέζεται, αλλά παρέχει τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες. Το έχουμε ενισχύσει με άνω των 12.000 λοιπό επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμους γιατρούς και 2.000 επικουρικούς γιατρούς» δήλωσε.

Αναφερόμενος στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «έχουμε εξασφαλίσει το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που διαθέτει και είναι κενές, οι οποίες βρίσκονται στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται περιστατικά του δημοσίου και να διακομίζονται. Στις περιοχές που υπάρχει μεγάλη ένταση -Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία- αυτή τη στιγμή έχουμε άνω των 700 απλών κλινών από τον ιδιωτικό τομέα με το σύνολο του προσωπικού τους, όπου εξυπηρετούνται κατά βάση στο 70% περίπου covid περιστατικά. Αντίστοιχα, υπάρχει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα και στην Αττική, όταν χρειαστούμε, να έχουμε αντίστοιχες κλίνες».












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες