«Στα θρανία» οι 400 της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Ιανουαρίου 17, 2022

«Στα θρανία» οι 400 της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

EUROKINISSI

Η εκπαίδευση των τετρακοσίων ειδικών φρουρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, τη λεγόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία, ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, στη σχολή της Κομοτηνής.
Εκεί θα μείνουν και θα εκπαιδευτούν για τέσσερις μήνες σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, σε ζητήματα νομικά, αλλά και σε σενάρια, τα οποία άπτονται στο αντικείμενό τους.

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι 400 ειδικοί φρουροί της ΟΠΠΙ δεν θα οπλοφορούν, αλλά θα έχουν μόνο εξοπλισμό ατομικής προστασίας και η αποστολή τους –όπως περιγράφεται στον νόμο- είναι η ασφαλής λειτουργία των ΑΕΙ της χώρας.

Mute
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗΑπό την επίσκεψη του Τάκη Θεοδωρικάκου κατά την πρώτη ημέρα εκπαίδευσης της ΟΠΠΙ.




Στην επίσημη έναρξη της εκπαίδευσής τους έδωσε το «παρών» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Σύντομα θα υπηρετείτε τους νόμους σε έναν πολύ σημαντικό τομέα: την ασφάλεια των πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι γνώσης, έρευνας, επικοινωνίας, ελευθερίας και όλα αυτά έχουν ως προϋπόθεση να είναι χώροι απολύτως ασφαλείς. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την αναβάθμιση και την ποιότητα του ελληνικού πανεπιστημίου. Πάρα πολλοί από εσάς είστε πτυχιούχοι, χθεσινοί συνάδελφοι με τους φοιτητές και θα κληθείτε να συνδράμετε ακριβώς στην ασφάλεια των χθεσινών συναδέλφων σας και των καθηγητών σας.

Τους επόμενους τέσσερις μήνες θα εκπαιδευτείτε ώστε να είστε απολύτως έτοιμοι για να φέρετε σε πέρας αυτή τη σύνθετη αποστολή, να ενταχθείτε στην εφαρμογή των σχεδίων ασφάλειας, που με βάση τον Νόμο οφείλουν οι πρυτανικές αρχές να διαμορφώσουν για όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους. Σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα που αφορούν την ελεγχόμενη είσοδο, τη χρήση άλλων τεχνικών μέσων, όπως είναι οι κάμερες στους πανεπιστημιακούς χώρους. Για να είναι η κάθε ελληνική οικογένεια σίγουρη ότι η επένδυσή της στην Παιδεία των παιδιών της πιάνει τόπο.


Οφείλουν όλα τα μέλη της ακαδημαϊκης κοινότητας να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, χωρίς φόβο και δισταγμό. Πράγματα αυτονόητα σε ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς, ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ως ΕΛ.ΑΣ. κάνουμε όλα όσα πρέπει για αυτόν τον σκοπό με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Σας εύχομαι καλή παραμονή, να ανταποκριθείτε όλοι στην εκπαίδευσή σας, να έχετε εξαιρετική σταδιοδρομία και να γνωρίζετε ότι θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε στιγμή που θα αισθανθείτε ότι χρειάζεστε τη στήριξη της Πολιτείας».
Πότε θα λειτουργήσει

Η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης δεν συνεπάγεται, όμως, και τη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Θα πρέπει να προηγηθούν κινήσεις από τα ίδια τα Ιδρύματα, που σε πολλές περιπτώσεις –σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- καθυστερούν αδικαιολόγητα.

Πρέπει να καταρτίσουν σχέδια ασφαλείας, τα οποία θα υποβάλουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να μεριμνήσουν για την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας, για τη δημιουργία κέντρου ελέγχου των καμερών αυτών, τη δημιουργία χώρου, όπου θα βρίσκονται οι ένστολοι, αλλά και να θεσπίσουν την ελεγχόμενη είσοδο των φοιτητών με πύλες τύπου τουρνικέ.

Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, αυτοί που πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να δούμε την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων σε δράση αυτό το ακαδημαϊκό έτος, ενώ αρκετοί θεωρούν ότι η Κυβέρνηση θα ήθελε να προηγηθούν οι εκλογές της λειτουργίας του θεσμού.

Μανώλης Ασαριώτης  HuffPost Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες