Γιατί το ελληνικό χρέος θεωρείται βιώσιμο - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Ιανουαρίου 31, 2022

Γιατί το ελληνικό χρέος θεωρείται βιώσιμο


Μπορεί να «διακοσάρισε»… το κοντέρ του χρέους το 2021, κάνοντας μάλιστα πρωταθλητισμό ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης, όμως διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές απενεργοποιούν προσώρας τον κόκκινο συναγερμό. Και αυτό διότι το κόστος δανεισμού έχει υποχωρήσει και ταυτόχρονα η αναμενόμενη ισχυρή ανάκαμψη της διετίας 2021-2022 βάζει γερά θεμέλια για τη μείωσή του.

Πρωταρχικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η στρατηγική του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Στην ατζέντα βρίσκονται μεταξύ άλλων οι αποπληρωμές χρέους σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και χώρες από το πρώτο Μνημόνιο, η μείωση του ύψους των εντόκων γραμματίων και η εμπροσθοβαρής έκδοση ομολόγων το 2022. Η Ελλάδα προγραμματίζει να βγει στις αγορές με στόχο να αντλήσει συνολικά 12 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Ετσι, έως τον Μάρτιο σχεδιάζεται να έχει εξοφληθεί το υπόλοιπο του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 1,7 δισ. ευρώ και διμερή δάνεια ύψους 5,3 δισ. ευρώ.

Με την αποπληρωμή του ΔΝΤ στέλνεται εξάλλου σήμα με ιδιαίτερη συμβολική αξία, βάζοντας τίτλους τέλους στις σχέσεις Ελλάδας – Ταμείου, το οποίο συνδέθηκε όσο τίποτε άλλο με τα χρόνια της λιτότητας. Το επόμενο διάστημα η Ελλάδα θα προετοιμάζει επίσης την έξοδό της από την ενισχυμένη εποπτεία, ως το καλοκαίρι, αλλά και θα μετρά αντίστροφα για την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το ελληνικό δημόσιο χρέος ανήλθε στο 200,7% του ΑΕΠ έναντι 207,3% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ σε απόλυτα ποσά αυξήθηκε στα 357,3 δισ. ευρώ από 354 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το χρέος της ευρωζώνης είναι στο 98,6%. Τα νέα που έρχονται από τους οικονομολόγους αποτελούν όμως ένεση αισιοδοξίας που βλέπουν μείωση του χρέους σε κάτω από το 200%, του ελλείμματος σε κάτω από 2% (από 6,5%-7% το 2021) και ανάκαμψη κοντά στο 5% (από 8%-9% το 2021).

Το ΑΕΠ
Χαρακτηριστικά, ο οίκος Moody’s σε πρόσφατη ανάλυσή του προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα θα καταγράψει το 2022 τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των κρατών – μελών, καθώς η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς άνω του 4%. Υπολογίζει ότι φέτος το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 4,3%, ενώ το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 10,1 μονάδες, στο 191%. Πάντως θα είναι το υψηλότερο – με διαφορά – στη ζώνη του ευρώ, όπως από το ιταλικό (149%) και το πορτογαλικό (122%).

Αλλοι παράγοντες που υποστηρίζουν επίσης τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο Fitch, είναι τo σημαντικό απόθεμα ρευστότητας το οποίο είναι κοντά στο 18% του ΑΕΠ και θα κάλυπτε την εξυπηρέτηση του χρέους για το σύνολο του 2022. Το ευνοϊκό προφίλ του μεγαλύτερου μέρους του χρέους σημαίνει ότι το μέσο κόστος εξυπηρέτησης είναι χαμηλό και η Fitch αναφέρει ότι η μέση ωρίμανση του χρέους είναι από τις πλέον μακρές στον κόσμο, περίπου στα 19 χρόνια.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες