"Ταφόπλακα" στον EastMed βάζουν οι ΗΠΑ-Τι σημαίνει για την Ελλάδα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Ιανουαρίου 10, 2022

"Ταφόπλακα" στον EastMed βάζουν οι ΗΠΑ-Τι σημαίνει για την Ελλάδα


Το μπρος – πίσω των Αμερικανών για τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την δημιουργία του EastMed προβληματίζει – αν δεν τινάζει στον αέρα – τις υπάρχουσες γεωστρατηγικές συμμαχίες στην περιοχή.

Μετά την αποκάλυψη του non paper των ΗΠΑ σύμφωνα με το οποίο οι Αμερικανοί φαίνεται να ενταφιάζουν το project του EastMed, άπαντες πάγωσαν… αν και η Αθήνα δεν έχει αντιδράσει ακόμα. Στο άτυπο κείμενο που έστειλε η αμερικανική κυβέρνηση στην Αθήνα, την Ιερουσαλήμ και τη Λευκωσία, η Ουάσιγκτον αναφέρει ότι δεν υποστηρίζει την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου για περιβαλλοντολογικούς, αλλά και οικονομικούς λόγους εμπορικής βιωσιμότητας καθώς και για την αποφυγή εντάσεων στην περιοχή.


Το πρόβλημα είναι ότι πάνω στη δημιουργία αυτού του σταθμού είχε στηθεί ολόκληρη η διπλωματική στρατηγική της Ελλάδας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Τα τελευταία δυο χρόνια είχε διαμορφωθεί ένα εθνικό αφήγημα που περιλάμβανε το σχέδιο για αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της Ελλάδας και έκανε λόγο για ενεργειακό κόμβο, για ιστορική συμμαχία με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο που άφηνε στο περιθώριο την Τουρκία και άλλα πολλά που τώρα δείχνουν να γκρεμίζονται. Με τον «ενταφιασμό» του EastMed γίνεται σαφές ότι καταρρέει σαν χάρτινος πύργος η δυναμική των στρατηγικών συμμαχιών της Ελλάδας. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή είναι πολύ κακή καθώς αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ κάνουν ένα βήμα πίσω αφήνοντας χώρο για πανηγυρισμούς στην Τουρκία.

Μετά το αρχικό σοκ της Αθήνας, θέση για το θέμα πήρε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ ο οποίος μέσω Τwitter προσπάθησε να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιούργησε το non paper. Ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε πως δεν έχουν βάση οι αναφορές για τον αγωγό, ενώ όπως τόνισε, το θέμα αφορά την εμπορική σκοπιμότητα του έργου. Και γι’ αυτό, γιατί όπως έγραψε, «είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τα έργα περιφερειακής ηλεκτρικής διασύνδεσης». Παράλληλα, αναφέρει πως το άτυπο έγγραφο μπερδεύει την ατζέντα, η οποία επικεντρώνεται στην υποστήριξη περιφερειακών διασυνδέσεων που είναι οικονομικά βιώσιμες και προωθούν κοινούς στόχους για το κλίμα. Στο άτυπο έγγραφο η Αμερική φέρεται να δηλώνει πως προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης Euro-Asia Interconnector (διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και Euro-Africa Interconnector (διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου), αλλά όχι τόσο τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed για τον οποίο εκφράζει επιφυλάξεις.

Προφανώς ο κ. Πάιατ προσπαθεί να μας πείσει ότι το όλο ζήτημα είναι τεχνικό, ενώ άπαντες γνωρίζουν ότι το θέμα είναι αμιγώς γεωστρατηγικό. Αρκετοί εκφράζουν φόβους ότι με αυτό το non paper ουσιαστικά ακυρώνεται ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Το ντόμινο των εξελίξεων ίσως να είναι ακόμα χειρότερο αφού πλέον όλα τα δόγματα αλλάζουν και μια νέα σκακιέρα στήνεται όλο και πιο κοντά στην Ελλάδα, από τα Βαλκάνια, τον Καύκασο, μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα ο μόνος που συνεχίζει να ποντίζει καλώδια και να οργώνει με γεωτρύπανα την Ανατολική Μεσόγειο είναι ο Ερντογάν. Με το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και με την εισβολή του Oruc Reis το καλοκαίρι του 2020 επιδίωξε να αμφισβητήσει τα απώτερα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ όπως αυτά είχαν οριστεί από τον νόμο 4001/2011 (γνωστό και ως «νόμο Μανιάτη»). Θα μου πείτε ένας νόμος δεν παράγει διεθνές δίκαιο, οκ, αληθές είναι αυτό. Όμως ο νόμος Μανιάτη για τους υδρογονάνθρακες πήγε στα σκουπίδια σιωπηρά για να μην εκνευριστούν οι γείτονές μας και τώρα ο EastMed πάει κι αυτός – πάλι σιωπηρά – στο καλάθι των αχρήστων με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Προφανώς η Ελλάδα θα πρέπει να αναθεωρήσει την διπλωματική της στρατηγική τόσο έναντι των Τούρκων, όσο και έναντι των αποκαλούμενων μεγάλων δυνάμεων για να προλάβουμε δυσάρεστες εξελίξεις και να μην πέσουμε για άλλη μια φορά από τα σύννεφα.







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες