Oxfam: Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη διπλασίασαν την περιουσία τους μέσα στην πανδημία - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Ιανουαρίου 17, 2022

Oxfam: Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη διπλασίασαν την περιουσία τους μέσα στην πανδημία

AP Photo/Tony Gutierrez

Η πανδημία του κορωνοϊού έκανε τους πλούσιους ανθρώπους του κόσμου ακόμη πλουσιότερους, οδήγησε ωστόσο πολύ περισσότερους ανθρώπους στην ανέχεια, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam.
Σύμφωνα με την έκθεσή της, η μείωση των εισοδημάτων στα φτωχότερα στρώματα συνεισέφερε στον θάνατο 21.000 ανθρώπων την ημέρα.
Παρόλα αυτά, οι 10 πιο πλούσιοι άνθρωποι υπερδιπλασίασαν τα ατομικά τους κέρδη, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020.
Η Oxfam τυπικά δημοσιεύει την έκθεσή της για την παγκόσμια ανισότητα στην αρχή της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.
Ωστόσο, η συνάντηση των ισχυρών (προγραμματισμένη για αυτήν την εβδομάδα) θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά εξ αποστάσεως, εξαιτίας της πανδημίας και της επέλασης της παραλλαγής Όμικρον.
Ασία: 20 νέοι δισεκατομμυριούχοι και 140 εκατομμύρια άνθρωποι στη φτώχεια
Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, είκοσι νέοι «δισεκατομμυριούχοι πανδημίας» δημιουργήθηκαν στην Ασία λόγω της πανδημίας του Covid-19, την ώρα που 140 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την ήπειρο βυθίστηκαν στη φτώχεια καθώς χάθηκαν θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ειδικότερα, μέχρι τον Μάρτιο του 2021, τα κέρδη από τα φαρμακευτικά προϊόντα, τον ιατρικό εξοπλισμό και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του Covid είχαν κάνει 20 ανθρώπους νέους δισεκατομμυριούχους, καθώς τα lockdown και η οικονομική στασιμότητα, κατέστρεψαν τα προς το ζην εκατοντάδων εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων.

Ο συνολικός αριθμός των δισεκατομμυριούχων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυξήθηκε σχεδόν κατά ένα τρίτο από 803 άτομα τον Μάρτιο του 2020 σε 1.087 τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όπου ο συλλογικός πλούτος τους αυξήθηκε κατά τα τρία τέταρτα (74%), όπως αναφέρει η έκθεση. Στην ίδια έκθεση επίσης, σημειώνεται ότι το πλουσιότερο 1% κατείχε στο σύνολο, περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο 90% στην περιοχή.

Άλλα σημαντικά συμπεράσματα της μελέτης:
Η πανδημία αναγκάζει τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις κοινωνικές δαπάνες καθώς τα εθνικά χρέη αυξάνονται.
Η ισότητα των φύλων πήγε πίσω, καθώς το πλέον 13 εκατομμύρια λιγότερες γυναίκες εργάζονται σήμερα σε σχέση με το 2019 ενώ πάνω από 20 εκατομμύρια γυναίκες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην επιστρέψουν ποτέ στο σχολείο.
Οι ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων έχουν πληγεί περισσότερο από τον Covid, συμπεριλαμβανομένου του μαύρου πληθυσμού των ΗΠΑ.

Σεϊντή Εύα - CNN Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες