Καναδάς υγεία: Το 1/3 των ιατρικών διαδικασιών χρησιμοποιείται εσφαλμένα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 28, 2022

Καναδάς υγεία: Το 1/3 των ιατρικών διαδικασιών χρησιμοποιείται εσφαλμένα


Μια νέα μελέτη που εξέτασε περισσότερες από 200 ιατρικές διαδικασίες στον Καναδά διαπίστωσε ότι χρησιμοποιούνταν ακατάλληλα σχεδόν το ένα τρίτο του χρόνου. Η μελέτη δημοσιεύτηκε σήμερα στο Canadian Medical Association Journal, υποδηλώνοντας ότι οι πόροι της υγειονομικής περίθαλψης δεν χρησιμοποιούνται τόσο αποτελεσματικά όσο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ότι η φροντίδα των ασθενών σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υποφέρει. “Σπαταλάμε σπάνιους καναδικούς πόρους όταν συνταγογραφούμε θεραπείες ή διαγνωστικά που δεν χρειάζονται“, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Janet Squires από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα.Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η Squires και οι συνεργάτες της ανέλυσαν 174 ξεχωριστές μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2007 και 2021, οι οποίες βρήκαν προβλήματα με τη χρήση κλινικών πρακτικών όπως εργαστηριακές δοκιμές, παραπομπές και απεικόνιση. Η μελέτη συγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο πραγματικά αξιολογήθηκαν και αντιμετωπίστηκαν οι ασθενείς με τις καθιερωμένες κλινικές οδηγίες που ίσχυαν εκείνη τη στιγμή για 228 διαδικασίες. “Βρήκαμε, κατά μέσο όρο, το 30% από αυτές χρησιμοποιούνταν ακατάλληλα τουλάχιστον μερικές φορές”, είπε η Squires.

Αυτές οι διαδικασίες περιλαμβάνουν:
εργαστηριακές εξετάσεις για διαβήτη, καρκίνο του μαστού και πέτρες στα νεφρά
παραπομπές για καρκίνο του προστάτη και αλκοολισμό
αξιολογήσεις για άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
απεικόνιση για καρδιαγγειακές παθήσεις

Η υποχρησιμοποίηση ήταν ελαφρώς πιο συχνή από την υπερβολική χρήση, διαπίστωσε η μελέτη. Η Squires πρότεινε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα εκστρατειών στο ιατρικό επάγγελμα για να σταματήσει η υπερβολική συνταγογράφηση τεστ και άλλων διαδικασιών. Προειδοποίησε ότι η θεραπεία που δεν συμμορφώνεται με την τυπική πρακτική δεν σημαίνει απαραίτητα λάθος. “Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολύ βάσιμοι λόγοι”, είπε η Squires. “Ίσως κάποιος δεν λαμβάνει ένα συγκεκριμένο φάρμακο που περιλαμβάνεται στις οδηγίες επειδή είναι αλλεργικό. Ίσως ένας ασθενής να μην θέλει μια συγκεκριμένη πρακτική.”Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να μην γνωρίζουν ότι οι κλινικές οδηγίες έχουν αλλάξει. “Οι κατευθυντήριες γραμμές αλλάζουν τόσο γρήγορα μερικές φορές”, είπε. Επίσης, ορισμένες από τις πρακτικές που περιλάμβανε η έρευνά της είχαν εξεταστεί μόνο σε μία μελέτη. Υπήρχαν 42 πρακτικές που διαπιστώθηκε ότι έγιναν κατάχρηση από τουλάχιστον τρεις μελέτες. Η Squires τόνισε ότι τα ευρήματα δεν υποδεικνύουν απαραίτητα ιατρικά λάθη που βλάπτουν τους ασθενείς. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσαν.


Η σημασία των ευρημάτων

“Διαφορετικές πρακτικές θα έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Εάν δεν λάβετε συγκεκριμένη φροντίδα, ανάλογα με την πρακτική, αυτό θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να βλάψει τους ασθενείς.” Η Squires είπε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της διεξήγαγαν την έρευνα για να καλύψουν ένα κενό στις πληροφορίες για την υγεία του Καναδά. Οι περισσότερες άλλες χώρες έχουν δεδομένα σχετικά με το πόσο συχνά οι συνταγογραφούμενες ιατρικές διαδικασίες δεν συνάδουν με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες. Ο Καναδάς δεν το έκανε.

“Στόχος μας ήταν να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση”, είπε η Squire. Το έγγραφο δεν εξετάζει όλες τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Καναδά. Ελπίζει ότι η έρευνα θα κάνει τους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να σκεφτούν δύο φορές όταν συνταγογραφούν για να διασφαλίσουν ότι το μέτρο συμμορφώνεται με τα πιο πρόσφατα πρότυπα. “Ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα το χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση. Συμβαίνει ακατάλληλη φροντίδα. Μπορούμε να τα πάμε καλύτερα.”ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες