Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Επιδότηση 30%-50% σε 200.000 νοικοκυριά -Πώς θα «τρέξει» το πρόγραμμα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Φεβρουαρίου 05, 2022

Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Επιδότηση 30%-50% σε 200.000 νοικοκυριά -Πώς θα «τρέξει» το πρόγραμμα


Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Επιδότηση 30%-50% σε 200.000 νοικοκυριά -Πώς θα «τρέξει» το πρόγραμμα
Διακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα αντικατάστασης παλιών ηλεκτρικών συσκευών, που θα τρέξει μέσα στο α΄ εξάμηνο του έτους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ «θα χορηγηθούν 100 εκατομμύρια ευρώ σε 200.000 νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλιών κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών» με τα ποσοστά επιδότησης να κυμαίνονται από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. «Θέλουμε κοντά στο Πάσχα η ηλεκτρονική πλατφόρμα να είναι έτοιμη για να ξεκινήσει το πρόγραμμα» είπε ο κ. Σκρέκας, τονίζοντας πως βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στη δράση θα είναι η ανακύκλωση των παλιών συσκευών.
Ειδικότερα, τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η διαδικασία αίτησης υπαγωγής θα γίνεται εύκολα και γρήγορα, με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής.
Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.
Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές.
Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να επιτύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%.
Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 εύρω τον χρόνο, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα επιτύχει η χώρα, με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.
Το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της εγκατάστασης νέων συσκευών, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 15 έως 27 εκατ. ευρώ το χρόνο.

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες