Επιδότηση έως 8.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού Ι.Χ. με το νέο "Κινούμαι Ηλεκτρικά" - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 02, 2022

Επιδότηση έως 8.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού Ι.Χ. με το νέο "Κινούμαι Ηλεκτρικά"


Και στη νέα χρηματοδοτική δράση θα προβλέπονται επιδοτήσεις και για ηλεκτρικά ποδήλατα, δίκυκλα και τρίκυκλα, ενώ στους δικαιούχους θα είναι και οι εταιρείες.

Θέμα ημερών, χωρίς να αποκλείεται να έχουμε και σήμερα ανακοινώσεις, είναι η δημοσιοποίηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκα του δεύτερου κύκλου του προγράμματος επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικών Ι.Χ. και επαγγελματικών οχημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» θα ανεβάζει κατά 30% σε σχέση με τον πρώτο γύρο το ύψος της ενίσχυσης για την απόκτηση ηλεκτροκίνητου ή υβριδικού οχήματος.
Συγκεκριμένα το μέγιστο όριο της επιχορήγησης θα ανέρχεται στα 8.000 ευρώ έναντι 6.000 που ίσχυε στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά Ι».
Συνολικά ο δεύτερος κύκλος του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» θα περιλαμβάνει πόρους της τάξης των 30 με 40 εκ. ευρώ, κατά τις πληροφορίες και θα προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και αδιάθετα κονδύλια του πρώτου κύκλου του προγράμματος.
Και στη νέα χρηματοδοτική δράση θα προβλέπονται επιδοτήσεις και για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, δίκυκλα και τρίκυκλα, ενώ στους δικαιούχους φυσικά θα είναι και τα νομικά πρόσωπα (εταιρείες).

Πόροι, όμως της τάξης των 40 εκ. ευρώ θα προβλέπονται και για την αγορά ηλεκτρικών ή υβριδικών ταξί.
Τόσο ο κ. Σκρέκας όσο και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έχουν αναγγείλει πακέτο επιδότησης 20.500 ευρώ. Η ενίσχυση συνολικά θα ανέρχεται στα 22.500 ευρώ, καθώς κατά τις πληροφορίες θα προβλέπεται και κίνητρο 2.000 ευρώ για απόσυρση.
Το προηγούμενο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έτρεξε ικανοποιητικά. Όπως έκανε γνωστό πρόσφατα σε ημερίδα της ΗΑΕΕ η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρώτος κύκλος έκλεισε με 18.000 αιτήσεις για απόκτηση ηλεκτροκίνητων ΙΧ, ποδηλάτων και δικύκλων.
Σύμφωνα με την ίδια, στην αγορά δημιουργήθηκε ένας κύκλος εργασιών 70 εκ. ευρώ και εκ των αιτήσεων το 69% αφορούσε σε ποδήλατα, το 22% σε δίκυκλα και το 10% σε οχήματα. Η ίδια ανήγγειλε ότι τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στο κόστος δημόσιας φόρτισης από το 24% στο 6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες