Μεγάλη Βρετανία: Πόσο κοστίζουν ετησίως οι 1.133 υπάλληλοι της Ελισάβετ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 02, 2022

Μεγάλη Βρετανία: Πόσο κοστίζουν ετησίως οι 1.133 υπάλληλοι της Ελισάβετ


Λίγες ημέρες πριν το Silver Jubilee της Βασίλισσας Ελισάβετ (70 χρόνια στο θρόνο), το Insider δημοσίευσε για πρώτη φορά λεπτομέρειες για το Παλάτι του Μπάκιγχαμ και τους υπαλλήλους του. Δηλαδή, την 'εταιρία' της βασιλικής οικογένειας.
To Παλάτι του Μπάκιγχαμ είναι πολλά περισσότερα από όσα μπορεί να βλέπει το ανθρώπινο μάτι -και να πιστεύει το ανθρώπινο μυαλό. Στην πολυσυζητημένη συνέντευξη της, η Μέγκαν Μαρκλ είχε αναφερθεί στη βασιλική οικογένεια, με τον όρο “the firm”. Δηλαδή, η εταιρία.

Λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση 70 χρόνων παρουσίας της Βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο, το Insider δημοσίευσε λεπτομέρειες για αυτήν την εταιρία -που είναι γνωστή ως μοναρχία. Στο άρθρο διευκρινίζεται ότι δεν έχει γίνει ποτέ πλήρης δημόσια καταγραφή των υπαλλήλων και των εθελοντών που εργάζονται στα παρασκήνια του Παλατιού. Τονίζεται και ότι ζητήθηκε το σχόλιο του Παλατιού, που αμφισβήτησε την ακρίβεια των στοιχείων που ακολουθούν -αλλά δεν προχώρησε σε διορθώσεις ή διευκρινίσεις.
“Το Insider δημιούργησε αυτή τη βάση δεδομένων, επειδή το κοινό έχει δικαίωμα να γνωρίζει πόσο μεγάλη είναι πραγματικά η επιχείρηση της Βασίλισσας. Το βασιλικό νοικοκυριό συμβάλλει στη διαμόρφωση της λαϊκής αντίληψης για τη μοναρχία, βοηθά τη βασίλισσα στο ρόλο της ως αρχηγού του κράτους, ενώ 'απορρόφησε' ποσό 85.900.000 λιρών (103 εκατομμυρίων ευρώ), από χρήματα φορολογουμένων για οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2021”.

Για την ιστορία, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τον μονάρχη από το 1760.

Μόνο οι μισθοί των ανθρώπων που εργάζονται στο παλάτι, έφτασαν στο ποσό των 52.8 εκατομμυρίων ευρώ. Πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Εκτιμώνται στους 1.133 (458 είναι στο Royal Trust, 156 στο Privy Purse, 310 στο Chamberlain's Office, 136 στο Household's Department και 57 στο Private Secretary).

Λειτουργούν ως “ανεξάρτητος κλάδος της κυβέρνησης. Η Βασίλισσα και εργαζόμενοι της βασιλικής οικογένειας εκπροσωπούν τη χώρα σε συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους και πραγματοποιούν επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό για να υποστηρίξουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις και άλλα εθνικά συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου, όλα εις βάρος των φορολογουμένων”.

Οι 1.133 άνθρωποι χωρίζονται σε πέντε τμήματα. Μόνο ένα (Royal Collection Trust) έχει δημοσιεύσει ετήσια έκθεση, με ονόματα των εργαζομένων και τους τίτλους τους. Λειτουργεί σαν μουσείο της μοναρχίας -φροντίζει την τεράστια συλλογών έργων τέχνης και διαχειρίζεται το άνοιγμα προς το κοινό των βασιλικών ανακτόρων. Αυτό το τμήμα είναι και το μοναδικό που έχει έσοδα (από τα εισιτήρια και άλλες δραστηριότητες).

Το οικονομικό έτος που τελείωσε στις 31/3 του 2021 έδωσε 20.4 εκατομμύρια ευρώ, στα 450 στελέχη του. Εντοπίστηκαν 270 θέσεις που είχαν αστερίσκο -και καλύπτονται από εθελοντές ή διορισμένους ή άτομα που παίρνουν συγκεκριμένη αμοιβή, για να αναλάβουν τελετουργικούς ρόλους.

Από το 2012 η εντολή πληρωμής των επίσημων καθηκόντων της βασίλισσας είναι γνωστή ως Sovereign Grant. Κάθε χρόνο το Υπουργείο Οικονομικών καθορίζει το ποσό, βάσει ποσοστού επί των κερδών της Crown Estate (περιλαμβάνει γη, περιουσία και απόθεμα ορυκτών). Αυτή δεν θεωρείται ιδιωτική περιουσία της βασίλισσας -εξ ου και δίνει τα έσοδα στο ταμείο της χώρας.

Η τελευταία διαθέσιμη αναφορά για το Sovereign Grant δείχνει ότι το βασιλικό νοικοκυριό χρειάστηκε 53 εκατομμύρια ευρώ, σε μισθούς προσωπικού (χωρίζονται σε τέσσερα τμήματα -το καθένα είναι υπεύθυνο για κάποια από τις καθημερινές λειτουργίες, ενώ υπάρχει και ένα ανεπίσημο τμήμα που είναι οι κυρίες που ασχολούνται μόνο με τη βασίλισσα) και τις οικιακές εργασίες.

Άλλα 60 εκατομμύρια ευρώ χρειάστηκε η αποκατάσταση και η συντήρηση των ανακτόρων. Παρατηρήθηκε over του μπάτζετ, κατά 2 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες