Η άνιση μάχη Δαυίδ και Γολιάθ – Η σύγκριση των στρατών Ουκρανίας και Ρωσίας - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 25, 2022

Η άνιση μάχη Δαυίδ και Γολιάθ – Η σύγκριση των στρατών Ουκρανίας και Ρωσίας


Η σύγκριση των δύο εμπολέμων είναι άνιση, καθώς η Ρωσία διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο – χωρίς να υπολογίζονται τα πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI) που παρακολουθεί τους παγκόσμιους εξοπλισμούς, οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας το 2020 ανήλθαν σε 61,7 δισ. δολάρια, έναντι 5,9 δισ. δολαρίων της Ουκρανίας. Ετσι, βάσει του Global Fire Power, η Ρωσία αποτελεί τη δεύτερη ισχυρότερη δύναμη στον πλανήτη μετά τις ΗΠΑ και η Ουκρανία διαθέτει τον 22ο ισχυρότερο στρατό ανάμεσα σε 140 χώρες. Σε γενικές γραμμές, το έμψυχο υλικό των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων υπερτερεί του αντίστοιχου ουκρανικού σε αναλογία 5 προς 1.

Mε βάση ανάλυση του Sky News, που αντλεί στοιχεία από τη δεξαμενή σκέψης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΙΙSS), το κατά ξηρά, θάλασσα και αέρα προσωπικό των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων -συμπεριλαμβανομένων ειδικών μονάδων, που δρουν πολλές φορές χωρίς διακριτικά- αγγίζει τις 850.000-900.000 άτομα, έναντι 196.600 των ουκρανικών.

Στη θάλασσα

Η ρωσική υπεροχή είναι συντριπτική στη θάλασσα, όπου η Μόσχα διαθέτει 74 πολεμικά πλοία και 51 ετοιμοπόλεμα υποβρύχια (η «Ιndian Express» τα ανεβάζει σε 70 συνολικά), στα οποία το Κίεβο αντιπαρατάσσει μόλις 2 πολεμικά σκάφη στη Μαύρη Θάλασσα. Κατά τους αμυντικούς αναλυτές της Indian Express, το σύνολο των ναυτικών ρωσικών μονάδων επιφανείας ανέρχονται σε 600, έναντι μόλις 38 των ουκρανικών. Εξάλλου, το προσωπικό του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού ανέρχεται σε 150.000, έναντι μόλις 15.000 των Ουκρανών.

Στην ξηρά τα πράγματα δείχνουν πιο ισορροπημένα από ποσοτική άποψη, καθώς η Ουκρανία αντιπαραβάλλει 125.600 στρατιώτες απέναντι στους 280.000 Ρώσους.

Θεωρητικά η Ουκρανία έχει μια δεξαμενή 900.000 εφέδρων με κάποιου είδους εκπαίδευση την τελευταία πενταετία, τη στιγμή που ο αριθμός των Ρώσων εφέδρων ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένες, καθώς διαθέτουν τριπλάσιο αριθμό πυροβόλων όπλων και βλημάτων, εξαπλάσιο αριθμό αρμάτων μάχης και επταπλάσιο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων σε σχέση με τους Ουκρανούς.

Αεροσκάφη

Απόλυτη είναι η ρωσική κυριαρχία και στον αέρα, με αναλογία 10:1 σε ό,τι αφορά την κατοχή πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Οι Ουκρανοί διαθέτουν 400 αντιαεροπορικούς εκτοξευτές πυραύλων εδάφους-αέρος (περί το ένα δέκατο των ρωσικών), αλλά η Ρωσία κυριαρχεί με τους 500 εκτοξευτές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, που σηκώνουν και το κύριο βάρος της επίθεσης στην Ουκρανία.

Κατά την «Indian Express», η Ρωσία διαθέτει πάνω από 4.100 πολεμικά αεροσκάφη (τα 772 μαχητικά) ενώ ο αεροπορικός στόλος της Ουκρανίας δεν υπερβαίνει τα 318 συνολικά αεροσκάφη, εκ των οποίων μόλις 69 μαχητικά.

Στις 11 Φεβρουαρίου ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Αλεξέι Ρέζνικοφ, ανακοίνωσε την άφιξη 90 τόνων αμερικανικών πυρομαχικών, που ανέβασαν το σύνολο της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας σε 1.300 τόνους από το 2014. Κατά τους «New York Times», το σύνολο της βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία την τελευταία επταετία έχει φτάσει τα 2,7 δισ. δολάρια.

Πρόσφατα το Κίεβο παρέλαβε πυραύλους Javelin (Ακόντιο), φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και τόνους πυρομαχικών τυφεκίων, αυτομάτων με διόπτρες νυχτερινής σκόπευσης και συστήματα επιτήρησης, όπως και άλλο στρατιωτικό υλικό. Στην πράξη, όμως, αυτά δεν αποδεικνύονται αρκετά για να ανακόψουν τη ρωσική καταιγίδα.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες