Πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο Ερντογάν μετά την κρίση στην Ουκρανία; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 24, 2022

Πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο Ερντογάν μετά την κρίση στην Ουκρανία;


Ένας από τους σημαντικότερους προβληματισμούς που υπάρχουν για την χώρα μας είναι ότι η κρίση στην Ουκρανία ενδέχεται να πυροδοτήσει μεγαλύτερη επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας κατά της Ελλάδας – Τι θα κάνει ο Ερντογάν; Θα περάσει σε άλλο level τον αναθεωρητισμό του;

Το Ντονμπάς είναι μια νέα πυριτιδαποθήκη και η στρατηγική που ακολουθεί ο Ρώσος Πρόεδρος με την αναγνώριση της αυτονομίας των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ενδέχεται να ανοίξει αντίστοιχη όρεξη στην επιθετική ρητορική από την πλευρά των Τούρκων, όπως είχαν κάνει και στην Κύπρο με την εισβολή και τις δυνάμεις κατοχής το 1974.

Είναι γνωστό άλλωστε το παιχνίδι που παίζει η Τουρκία εδώ και χρόνια τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Θράκη. Οι Τούρκοι θυμίζω συνεχίζουν να παίζουν τα ύποπτα παιχνίδια τους στη Θράκη αναφερόμενοι πάντα σε «καταπιεσμένη τουρκική μειονότητα». Βεβαίως η Ελλάδα δεν είναι Ουκρανία και η Τουρκία δεν είναι Ρωσία.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι χώρες του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα ο Ερντογάν δεν είναι Πούτιν και το χρέος της Τουρκίας ξεπερνά τα 600 δισεκατομμύρια. Παρόλα αυτά οφείλουμε να είμαστε «υποψιασμένοι» και επιφυλακτικοί επειδή οι Τούρκοι κλιμακώνουν επικίνδυνα την επιθετικότητά τους σε όλα τα πεδία, αλλά δεν έχουν ξεδιπλώσει ακόμα το σύνολο της στρατηγικής παραλογισμού που ακολουθούν.

Προφανέστατα η Δύση δεν πρόκειται να δεχθεί δεύτερη στρατηγική αναθεωρητισμού εκτός από αυτή του Πούτιν στην Ουκρανία, τουλάχιστον σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει την οργή και των ΗΠΑ αλλά και της Ε.Ε. και είναι πολύ πιθανόν ο Ερντογάν να πληρώσει τα «σπασμένα» του Πούτιν.

Ο Ερντογάν παίζει πλέον το ρόλο του… θεσμικού ειρηνοποιού
Από την άλλη μεριά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία του εξέφρασε την αντίθεσή του στην αναγνώριση των δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ενώ τον προσκάλεσε να επισκεφτεί την Τουρκία το συντομότερο δυνατό.

Ο Τούρκος πρόεδρος ξέρει πολύ καλά ότι αν αυτή τη στιγμή προσδεθεί στο άρμα της Ρωσίας, το τρένο της Ε.Ε. θα φύγει για πάντα και ενδεχομένως και το τρένο του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι αποδίδει πάντα μεγάλη σημασία στο στενό διάλογο που εγκαινίασε με το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για περιφερειακά ζητήματα, καθώς έχουν δει τα θετικά αποτελέσματά του και ότι είναι αποφασισμένος να διατηρήσει αυτό το καθεστώς.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται επίσης να δήλωσε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν αναγνωρίζει τα βήματα κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ότι αυτή είναι μια στάση αρχής, υπογραμμίζοντας επίσης ότι είναι σημαντικό να υπάρξουν αποτελέσματα με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ.

Ο Ερντογάν τους τελευταίους μήνες καταβάλλει μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως θεσμικός παίκτης της ειρήνης που σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα για την φιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την επαρχία του Ντονμπάς.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει αυτό που της αναλογεί για τη μείωση των εντάσεων και τη διατήρηση της ειρήνης», είπε ο Ερντογάν στον Πούτιν και επανέλαβε την έκκλησή του για επίλυση αυτού του ζητήματος μέσω διαλόγου και σημείωσε ότι πρέπει να υπερτερεί η διπλωματία και η εποικοδομητική στάση και στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία πουλάει drones στην Ουκρανία και εξάγει πολλά προϊόντα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στηρίζουν την οικονομία της. Η εξίσωση είναι δύσκολη για τον Τούρκο πρόεδρο παρά το γεγονός ότι η Ρωσία τον έχει καλύψει αρκετές φορές στο παρελθόν.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες