Το κόλπο για να μη ζαχαρώνει το μέλι - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2022

Το κόλπο για να μη ζαχαρώνει το μέλι


Το μέλι είναι πλήρης τροφή και τα οφέλη του στην υγεία είναι πάρα πολλά. Αποτελείται από 70-80% ζάχαρη, και το υπόλοιπο είναι νερό, μέταλλα και πρωτεΐνες.

Ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, το μέλι δίνει:

304 θερμίδες
82,4 γρ. υδατάνθρακες
0,3 γρ. πρωτεΐνες
0 γρ. λιπαρά
1% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, B3 και Β6, ασβεστίου, καλίου, ψευδαργύρου και σεληνίου
2% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Β2, σιδήρου και χαλκού
4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου
Το ωμό μέλι περιέχει φυσικά σάκχαρα, νερό, μέταλλα, βιταμίνες, γύρη και πρωτεΐνη. Το μέλι είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας, καθώς προσφέρει εύκολα απορροφόμενη ενέργεια με τη μορφή γλυκογόνου του ήπατος, καθιστώντας το ιδανικό ως πηγή ενέργειας πριν και μετά την άσκηση. Μελέτες έχουν δείξει πως το μέλι είναι ο ιδανικός υδατάνθρακας για πριν την άσκηση.

Το μέλι όμως δεν είναι μόνο σημαντικό για την υγεία, έχει κι άλλες ιδιότητες.

Εγκαύματα
Μπορεί να μειώσει τον χρόνο επούλωσης εγκαυμάτων. Μελέτες έδειξαν ότι η χρήση μελιού σε εγκαύματα δεν αφήνει τόσα σημάδια όσο κάποια άλλη θεραπεία.

Μνήμη
Το μέλι μπορεί να βελτιώσει τόσο τη βραχυπρόθεσμη όσο και τη μακροπρόθεσμη μνήμη, ειδικά σε γυναίκες με εμμηνόπαυση αλλά και μετά την εμμηνόπαυση. Σε έρευνα που έγινε σε γυναίκες με εμμηνόπαυση που έλαβαν θεραπεία με μέλι για αρκετές εβδομάδες, είδαν μεγάλη βελτίωση στην άμεση μνήμη τους όσο και στις γυναίκες που έλαβαν ορμονική θεραπεία οιστρογόνου και προγεστίνης.

Έρπης
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι δείχνει ότι το μέλι είναι μια αποτελεσματική τοπική θεραπεία τόσο για τον έρπητα από το στόμα όσο και για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Το μέλι μπορεί να θεραπεύσει τις βλάβες από τον έρπητα όσο οι αλοιφές ενώ παράλληλα ανακουφίζει από τη φαγούρα.

Διάρκεια ζωής του μελιού
Εάν διατηρηθεί σε καλά κλεισμένο αεροστεγές δοχείο, το μέλι δεν χαλάει ποτέ.

Τι να κάνετε για να μη ζαχαρώσει το μέλι
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μέλι σε ό,τι αφορά τη συντήρησή του είναι η κρυστάλλωση ή το «ζαχάρωμα», όπως συνηθίζουμε να το λέμε.

Πρακτική συμβουλή
Μην το βάζετε στο ψυγείο, γιατί ζαχαρώνει πιο γρήγορα. Φυλάξτε το σε γυάλινο δοχείο, σε χώρο σκοτεινό και σε θερμοκρασία δωματίου.

Τι να κάνετε αν ζαχαρώσει το μέλι
Αν ζαχαρώσει, βυθίστε το γυάλινο δοχείο με το μέλι σε ζεστό νερό, μέχρι να λιώσουν οι κρύσταλλοι. Πιθανόν να χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία μία με δύο φορές.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες