Κρασί Covid: Το κόκκινο κρασί ίσως σας προστατεύσει από τον κορωνοϊό - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 16, 2022

Κρασί Covid: Το κόκκινο κρασί ίσως σας προστατεύσει από τον κορωνοϊό


Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Frontiers in Nutrition έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ πολλών ευρημάτων σχετικά με τα αλκοολούχα ποτά και την COVID, αναφέρθηκε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον COVID. Προτού αρχίσετε να προσκαλείτε άτομα για να γιορτάσουν, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να είστε προσεκτικοί σχετικά με αυτά τα ευρήματα. Αυτή η εργασία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του γιατί πολλές μελέτες που αφορούν τη διατροφή και την υγεία είναι αναξιόπιστες και πρέπει να ερμηνευθούν προσεκτικά.




Οι περιορισμοί στον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται πολλές από αυτές τις μελέτες είναι ο λόγος που συχνά μας λένε ότι το φαγητό είναι καλό για εμάς μια μέρα, μόνο που αυτό αντικρούεται σε μια άλλη μελέτη. Αυτή η αναταραχή στα ευρήματα της μελέτης είναι μια πηγή συνεχούς απογοήτευσης στον τομέα της επιστήμης της διατροφής. Ας διερευνήσουμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους αυτές οι μελέτες μπορεί να είναι παραπλανητικές. Ποια ήταν μερικά από τα ευρήματα; Σε αυτή τη μελέτη αναφέρθηκαν διάφορα ευρήματα. Πιθανώς το πιο συναρπαστικό από την άποψη των μέσων ενημέρωσης ήταν ότι η κατανάλωση από ένα έως τέσσερα ποτήρια κόκκινο κρασί την εβδομάδα συσχετίστηκε με περίπου 10% μείωση του κινδύνου μόλυνσης από την COVID.
Τι φάνηκε από την μελέτη;

Η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων ποτηριών κόκκινου κρασιού την εβδομάδα συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου κατά 17%. Αν και η κατανάλωση λευκού κρασιού και σαμπάνιας φαινόταν επίσης προστατευτική, το αποτέλεσμα ήταν μικρότερο από το κόκκινο κρασί. Αντίθετα, η κατανάλωση μπύρας συσχετίστηκε με 7-28% αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από την COVID. Ήταν δύσκολο να εντοπιστούν ξεκάθαρα μοτίβα με μερικά από τα άλλα ευρήματα. Για παράδειγμα, ενώ η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από την COVID, η κατανάλωση ενισχυμένου κρασιού, μόνο σε μικρές δόσεις, φαινόταν προστατευτική. Ομοίως, ενώ η συχνότερη κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από την COVID, η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αλκοόλ από τις οδηγίες του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.


Ας εμβαθύνουμε στα ευρήματα σχετικά με το κόκκινο κρασί για να διερευνήσουμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους κάποιος πρέπει να είναι δύσπιστος σχετικά με τα αποτελέσματα αυτού του είδους των μελετών. Ο πρώτος και πιο προφανής λόγος για να είμαστε προσεκτικοί κατά την ερμηνεία αυτής της μελέτης είναι ότι η συσχέτιση δεν ισούται με την αιτιότητα. Ακούτε αυτή τη φράση συνέχεια, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τη διάκριση μεταξύ δύο μεταβλητών που απλώς συνδέονται μεταξύ τους και η μία προκαλεί την άλλη. Αυτή η ανάλυση ολοκληρώθηκε από δεδομένα που συλλέχθηκαν από μια μεγάλη διαχρονική μελέτη, η οποία είναι μια μελέτη στην οποία στρατολογείτε συμμετέχοντες και τους παρακολουθείτε με την πάροδο του χρόνου για να συλλέξετε πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά και την υγεία τους.


Περιορισμοί της έρευνας

Αν και αυτή η μελέτη, η κοόρτη της UK Biobank, είχε έναν εντυπωσιακό αριθμό συμμετεχόντων, η ανάλυση περιελάμβανε απλώς την αναζήτηση συσχετίσεων μεταξύ των προτύπων κατανάλωσης αλκοόλ και της διάγνωσης της COVID. Καθώς αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης όπου συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν δεδομένα από ανθρώπους που ζούσαν κανονικά τη ζωή τους, το μόνο που μπορεί να πει κανείς με σιγουριά είναι ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού συσχετίστηκε με μικρότερη πιθανότητα να διαγνωστεί με COVID. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού ήταν στην πραγματικότητα ο λόγος που ο κίνδυνος προσβολής από ασθένεια σε αυτήν την ομάδα ήταν χαμηλότερος.

Είναι απολύτως πιθανό αυτή η συσχέτιση να αντικατοπτρίζει άλλες διαφορές μεταξύ των πότες κόκκινου κρασιού και εκείνων που ανέπτυξαν την COVID. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται σύγχυση και είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθεί εντελώς η επίδραση της σύγχυσης σε μελέτες παρατήρησης για να πειράξουμε τι πραγματικά συμβαίνει. Αν και οι ερευνητές προσπάθησαν να προσαρμόσουν στατιστικά τα αποτελέσματα για να λάβουν υπόψη ορισμένους προφανείς συγχυτικούς παράγοντες σε αυτή τη μελέτη – όπως η ηλικία, το φύλο και το επίπεδο εκπαίδευσης – αυτός ο τύπος προσαρμογής δεν είναι τέλειος. Δεν υπάρχει επίσης καμία εγγύηση ότι δεν υπήρχαν άλλες πηγές σύγχυσης στη μελέτη που δεν ελήφθησαν υπόψη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες