Καμπανάκι στους γονείς – Τι πρέπει να προσέξουν για το υπέρ φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 11, 2022

Καμπανάκι στους γονείς – Τι πρέπει να προσέξουν για το υπέρ φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C


«Μέσα» στην συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών, έβαλε τους πολίτες η καθηγήτρια και μέλος της επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου, προκειμένου να εξηγήσει γιατί δεν γίνεται να χαλαρώσουν ακόμα τα μέτρα κατά του κορονοϊού και πως αυτό πρέπει να γίνεται σταδιακά.

Η φράση της κας Παπαευαγγέλου ήταν χαρακτηριστική: «Η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή αλλά θα πρέπει να μάθουμε στο εξής να ζούμε με τον ιό και ο καθένας θα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του».

Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες έχουν φτάσει ή και ξεπεράσει τα όριά τους και βλέποντας αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να επιστρέφουν σε μια κανονικότητα αναρωτιούνται πότε θα συμβεί αυτό και στην χώρα μας.

Με την Όμικρον να είναι πλέον κυρίαρχη, οι ειδικοί τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι αν αρθούν άμεσα οι περιορισμοί, έστω και αυτοί που υπάρχουν, ο ιός θα βρεί τους ανεμβολίαστους και θα τους μολύνει. Μάλιστα, για τους ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 65 ετών, αλλά και για τους ανεμβολίαστους άντρες ηλικίας άνω των 40 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου είναι εξίσου υψηλός, ανεξάρτητα με το αν έχουν νοσήσει με «Όμικρον» ή με «Δέλτα».

Επίσης, η μεγάλη διασπορά της λοίμωξης σε όλη την επικράτεια από ένα στέλεχος ιδιαίτερα μεταδοτικό όπως είναι η Όμικρον και ο μεγάλος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων δεν επιτρέπει την πιο γρήγορη αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος, ιδιαίτερα τώρα που είμαστε στη μέση του χειμώνα και οι περισσότερες δραστηριότητές μας εξελίσσονται σε κλειστούς χώρους.

Αυτό που επίσης ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι τις τελευταίες, 3 εβδομάδες, σταθερά και κάθε εβδομάδα, υπάρχει μία μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων στους πολίτες ηλικίας άνω των 55 ετών.

Περιοχές στο κόκκινο
Όπως έχουμε μάθει από την αρχή της πανδημίας όσον αφορά στην θετικότητα, το όριο ανησυχίας είναι το 4% και αυτό, καταγράφεται στην Κρήτη, σε κάποιες περιοχές της Αττικής, στη Βοιωτία, στην Εύβοια, στη Θράκη καθώς και σε αρκετά νησιά.

Όλη η Ελλάδα παραμένει στο βαθύ κόκκινο, στο επίπεδο 5, όπως άλλωστε και όλη η Ευρώπη. Σε ποσοστό, στην Ελλάδα νοσεί το 1,5% του πληθυσμού.

Το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, MIS-C – Τα συμπτώματα στα παιδιά
Το σύνδρομο αυτό είναι γνωστό από τις αρχές της πανδημίας, από την άνοιξη του 2020. Συνήθως εμφανίζεται τρεις με έξι βδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη ανεξάρτητα από την βαρύτητα της νόσου κατά την διάρκεια της οξείας λοίμωξης.

Στην Ελλάδα, σε πολυκεντρική μελέτη που διενεργήθηκε με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία Τσολιά, μέχρι το τέλος του 2021 είχαν νοσηλευτεί 119 παιδιά με διάμεση ηλικία τα 8 έτη.

Τα παιδιά εμφάνισαν κατά κύριο λόγο ψηλό πυρετό, γαστρεντερικές διαταραχές και εξάνθημα.

Σημαντικό ποσοστό αυτών εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και άλλες επιπλοκές από την καρδιά ενώ 2 στα 10 χρειάστηκαν εισαγωγές στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω βαριάς κατάστασης.

Το σύνδρομο αυτό, ήρθε πολύ έντονα στο προσκήνιο καθώς οκτώ βδομάδες μετά από την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων λόγω του πανδημικού κύματος της Όμικρον, βλέπουμε νέα περιστατικά με MIS-C.

Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς, αν τα παιδιά τους πέρασαν Covid-19 και έχουν υψηλό πυρετό, να αναζητήσουν την συμβουλή του παιδιάτρου τους.

Σημειώνεται ότι μελέτη από το CDC έδειξε ότι ο εμβολιασμός των εφήβων ηλικίας 12 με 17 ετών με δυο δόσεις εμβολίου, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91%. Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι όλα τα παιδιά που εμφάνισαν σοβαρό MIS-C και μπήκαν στο νοσοκομείο και στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ήταν ανεμβολίαστα.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες