Σύλληψη στην Πολωνία για βιασμό 19χρονης πρόσφυγα από την Ουκρανία: Φόβοι για κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Μαρτίου 12, 2022

Σύλληψη στην Πολωνία για βιασμό 19χρονης πρόσφυγα από την Ουκρανία: Φόβοι για κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων

EUROPA PRESS NEWS VIA GETTY IMAGES
Αυξάνεται η ανησυχία για στοχοποίηση προσφύγων από traffickers
Ένας άνδρας συνελήφθη στην Πολωνία ως ύποπτος για τον βιασμό μιας 19χρονης την οποία είχε προσελκύσει με υποσχέσεις για φιλοξενία αφού αυτή εγκατέλειψε την εμπόλεμη Ουκρανία.
Άλλος ένας έγινε αντιληπτός ενώ υποσχόταν δουλειά και ένα δωμάτιο σε μια 16χρονη πριν την παρέμβαση των αρχών. Παράλληλα, σε μια διαφορετική περίπτωση, σε καταυλισμό προσφύγων στη Μεντίκα της Πολωνίας, ένας άνδρας κίνησε υποψίες ενώ υποσχόταν βοήθεια μόνο σε γυναίκες και παιδιά- και όταν ερωτήθηκε από την αστυνομία, είπε άλλα.
Καθώς εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά φεύγουν από την Ουκρανία μπροστά στη ρωσική εισβολή, αυξάνονται οι ανησυχίες ως προς το πώς θα προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι απέναντι σε traffickers ή άλλες μορφές εκμετάλλευσης. «Προφανώς όλοι οι πρόσφυγες είναι γυναίκες και παιδιά» είπε η Τζουνγκ-αχ Γκεντινί- Γουΐλιαμς, επικεφαλής διεθνούς επικοινωνίας του UNHCR, που έχει επισκεφθεί τα σύνορα σε Ρουμανία, Πολωνία και Μολδαβία.
«Πρέπει να προβληματιζόμαστε για πιθανούς κινδύνους trafficking- μα επίσης εκμετάλλευση, και σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Αυτά είναι τα είδη καταστάσεων που άνθρωποι σαν τους traffickers...ψάχνουν για να εκμεταλλευτούν» είπε.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είπε ότι πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, περιλαμβανομένων άνω του ενός εκατομμυρίου παιδιών, έχουν ήδη φύγει από την Ουκρανία, σε αυτό που έχει εξελιχθεί σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη και στην ταχύτερη έξοδο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε χώρες ανά την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Μολδαβία και η Σλοβακία, ιδιώτες και εθελοντές καλωσορίζουν και προσφέρουν βοήθεια σε αυτούς που είδαν τις ζωές τους να καταστρέφονται από τον πόλεμο. Από δωρεάν στέγαση και μεταφορά μέχρι ευκαιρίες για εργασία και άλλα είδη βοήθειας, η βοήθεια δεν είναι μακριά- μα ούτε και οι κίνδυνοι.


Αστυνομικοί στο Βρότσλαβ της Πολωνίας ανέφεραν την Πέμπτη ότι συνέλαβαν έναν 49χρονο ως ύποπτο για βιασμό, καθώς φέρεται να επιτέθηκε σε μια 19χρονη Ουκρανή πρόσφυγα την οποία είχε δελεάσει με υποσχέσεις βοήθειας μέσω Ίντερνετ. Ο ύποπτος θα μπορούσε να τιμωρηθεί με φυλάκιση μέχρι και 12 ετών για το «κτηνώδες έγκλημα» ανέφεραν οι αρχές.

«Συνάντησε το κορίτσι προσφέροντας τη βοήθειά του μέσω ενός διαδικτυακού portal» ανακοίνωσε η αστυνομία. «Διέφυγε από την εμπόλεμη Ουκρανία, δεν μιλούσε πολωνικά. Εμπιστεύτηκε έναν άνδρα που υποσχέθηκε να τη βοηθήσει και να τη στεγάσει. Δυστυχώς όλο αυτό αποδείχθηκε δόλια χειραγώγηση».

Η αστυνομία του Βερολίνου προειδοποίησε γυναίκες και παιδιά σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα ουκρανικά και στα ρωσικά να μην αποδέχονται προτάσεις για διαμονή τη νύχτα και ζητά να αναφέρεται οτιδήποτε ύποπτο.

Το human trafficking μπορεί να περιλαμβάνει πολλά είδη εκμετάλλευσης, από σεξουαλική εκμετάλλευση (πορνεία) μέχρι εξαναγκασμό σε εργασία, δουλεία σε σπίτια, αφαίρεση οργάνων, εξαναγκασμό σε εγκληματικές ενέργειες κ.α. Αναφορά της Κομισιόν το 2020 υπολόγιζε τα ετήσια κέρδη παγκοσμίως στα 29.4 δισεκατομμύρια ευρώ, με τη σεξουαλική εκμετάλλευση να αποτελεί την κοινότερη μορφή human trafficking στην ΕΕ και τα 3/4 των θυμάτων να είναι γυναίκες, και περίπου το κάθε τέταρτο θύμα να είναι παιδί.

Με πληροφορίες από Associated Press
Επιμέλεια: Κώστας Μαυραγάνης— HuffPost Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες