Πόσο πραγματικός είναι ο κίνδυνος από τη φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Μαρτίου 04, 2022

Πόσο πραγματικός είναι ο κίνδυνος από τη φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια


Παγκόσμια ανησυχία προκάλεσε η φωτιά που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας το οποίο είναι περικυκλωμένο από ρωσικές δυνάμεις. Την ανησυχία επέτεινε ακόμα περισσότερο η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας ότι σε περίπτωση ατυχήματος η κατάσταση θα είναι 10 φορές χειρότερη από αυτή που είχε βιώσει η ανθρωπότητα το 1986 στο πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης επικοινώνησαν με ειδικούς προσπαθώντας, βάσει των πληροφοριών που υπάρχουν για την κατάσταση στη Ζαπορίζια, να καταγράψουν αν και ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος στο πυρηνικό εργοστάσιο το οποίο είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Tony Irwin από την Αυστραλία το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια διαθέτει πυρηνικούς αντιδραστήρες τύπου PWR που «είναι πολύ πιο ασφαλείς» σε σχέση με τους αντιδραστήρες του Τσέρνομπιλ καθώς φέρουν μεγάλους τσιμεντένιους μηχανισμούς περιορισμού διαρροής ραδιενέργειας αλλά και ειδικά συστήματα πυροπροστασίας.

Ο Αυστραλός καθηγητής εξηγεί επίσης ότι «οι αντιδραστήρες αυτοί έχουν δύο ξεχωριστά κυκλώματα νερού, το ένα είναι αυτό που κρατάει τον αντιδραστήρα σε χαμηλή θερμοκρασία και το δεύτερο παρέχει με νερό την τουρμπίνα. Η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας από αυτού του τύπου τους αντιδραστήρες είναι πολύ μικρότερος. Προφανώς, βέβαια, δεν είναι καλή ιδέα να ξεκινήσεις να εκτοξεύεις πυραύλους σε πυρηνικούς αντιδραστήρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι αντιδραστήρες PWR έχουν και εφεδρικά συστήματα ψύξης τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει διακοπή στην ηλεκτροδότηση ή πρόβλημα με τις γεννήτριες ντίζελ που τροφοδοτούν με ενέργεια το πυρηνικό εργοστάσιο.


Από την πλευρά της η Mariana Budjeryn, μια Ουκρανή επιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εξήγησε ότι το πιο ευπαθές σημείο ενός πυρηνικού αντιδραστήρα είναι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και νερού.

«Αν υπάρξει διακοπή ρεύματος, τότε ενεργοποιούνται οι εφεδρικές γεννήτριες αλλά αν αυτό δεν συμβεί ή αν εκδηλωθεί φωτιά στα καύσιμά τους τότε οι αντλίες δεν θα μπορούν να στείλουν νερό στον αντιδραστήρα και στις περιοχές που συγκεντρώνονται τα καύσιμα που έχουν χρησιμοποιηθεί. Αυτό είναι σημαντικό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση τότε ο πυρήνας του πυρηνικού εργοστασίου κινδυνεύει να εκραγεί».

Για την περίπτωση έκρηξης η ίδια σημειώνει ότι «η ελπίδα είναι ότι η ραδιενέργεια που θα απελευθερωθεί θα εγκλωβιστεί από τους μηχανισμούς περιορισμού που υπάρχουν και οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί να αντέξουν ακόμα και βομβαρδισμούς χωρίς να γνωρίζουμε την αντίδρασή τους σε μπαράζ βομβαρδισμών».

Όπως σημειώνει η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά τις δεξαμενές αναλωμένων καυσίμων οι οποίες δεν διαθέτουν τους ίδιους μηχανισμούς περιορισμού διαρροής ραδιενέργειας υπενθυμίζοντας τι συνέβη στη Φουκουσίμα «όπου, ευτυχώς, βοήθησε το νερό του ωκεανού προκειμένου να πέσει η θερμοκρασία του πυρηνικού αντιδραστήρα».










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες