Θρόμβος: Ποια συμπτώματα προκαλεί ανάλογα με το σημείο - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2022

Θρόμβος: Ποια συμπτώματα προκαλεί ανάλογα με το σημείο


Ένας θρόμβος είναι πήγμα αίματος που μπορεί να σχηματιστεί στο εσωτερικό ενός αγγείου (αρτηρίας ή φλέβας) και να διαταράξει ή να σταματήσει τη ροή του αίματος στο εσωτερικό αυτού του αγγείου.
Ένας θρόμβος είναι απαραίτητος σε περίπτωση τραυματισμού, καθώς αποτρέπει την ανεξέλεγκτη αιμορραγία, όταν όμως σχηματίζεται μέσα σε μια φλέβα μπορεί να αποδειχτεί απειλητικός για τη ζωή.
Όταν σε μια φλέβα εντοπίζεται θρόμβος, η κατάσταση ονομάζεται φλεβική θρομβοεμβολή.
Τα συμπτώματα ανάλογα με το σημείο του σώματος στο οποίο εντοπίζεται ο θρόμβος
Στο πόδι: Όταν ο θρόμβος σχηματίζεται σε κάποια από τις βασικές φλέβες του σώματος, τότε η κατάσταση ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT). Τέτοιοι θρόμβοι είναι συχνότεροι στα κάτω άκρα ή στην περιοχή των γοφών. Ο ίδιος ο θρόμβος δεν είναι επικίνδυνος, ωστόσο αν αποσπαστεί και κατευθυνθεί στους πνεύμονες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πνευμονικής εμβολής. Τυπικά συμπτώματα της ύπαρξης θρόμβου στο πόδι είναι το πρήξιμο, το κοκκίνισμα, ο πόνος και η ευαισθησία στο σημείο.
Στην καρδιά: Ένας θρόμβος που σχηματίζεται σε αρτηρία της καρδιάς και εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα ή, σε περίπτωση που αποσπαστεί και μετακινηθεί στους πνεύμονες, πνευμονική εμβολή. Και στις δύο περιπτώσεις ο θρόμβος είναι απειλητικός για τη ζωή και τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι παρόμοια. Ο πόνος στο στήθος είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Σε περίπτωση πνευμονικής εμβολής, ο πόνος είναι οξύς και επιδεινώνεται με την αναπνοή. Συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως αιφνίδια δύσπνοια, ταχυπαλμία, βήχα. Ο πόνος του εμφράγματος εντοπίζεται συνήθως κεντρικά στο στήθος και πολλές φορές ακτινοβολεί προς τα αριστερά στο χέρι, στον ώμο ή στο σαγόνι.
Στον εγκέφαλο: Οι θρόμβοι που σχηματίζονται στην καρδιά ή στις καρωτίδες αρτηρίες του λαιμού μπορεί να μετακινηθούν στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα κυριότερα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού είναι αδυναμία ή μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος, διαταραχές της όρασης, δυσκολίες στην ομιλία, διαταραχές της βάδισης, πνευματική σύγχυση. Το εγκεφαλικό αποτελεί επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεσα μετάβαση στο πλησιέστερο νοσοκομείο ώστε να αποφευχθούν μακροχρόνιες επιπλοκές στην όραση, την ομιλία ή τη βάδιση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες