Νέου τύπου λογαριασμοί και τιμολόγια ρεύματος από τον Ιούνιο - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Απριλίου 29, 2022

Νέου τύπου λογαριασμοί και τιμολόγια ρεύματος από τον Ιούνιο


Στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχει αναγγείλει από το δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς για τη μεγαλύτερη διαφάνεια των χρεώσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας προχωρά από την 1η Ιουνίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες και σύμφωνα με αυτές, οι αλλαγές που δρομολογεί ο Ρυθμιστής αφορούν στη διαμόρφωση νέων και με ενιαία μορφή λογαριασμών ρεύματος ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να κάνουν εύκολα τις συγκρίσεις ανάμεσα στις εταιρείες προμήθειας αλλά και να είναι κατανοητές.

Πηγές θέλουν τη ΡΑΕ, την ερχόμενη Πέμπτη να προχωρά στη λήψη απόφασης για την έκδοση των κατευθυντήριων οδηγιών, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και τηλεδιάσκεψη για ζητήματα αλλαγών που έχουν εγείρει. Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές της ΡΑΕ δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, ωστόσο η Αρχή δρομολογεί ως κίνητρο εφαρμογής τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των εταιρειών που υιοθετούν τις αλλαγές.

Τρεις κατηγορίες τιμολογίων
Με την παρέμβαση της η ΡΑΕ καθιερώνει επίσης την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων των παρόχων. Αυτή γίνεται με βάση την εφαρμογή ή μη ρήτρας αναπροσαρμογής και το όριο αναπροσαρμογής τους.

Πιο συγκεκριμένα τα τιμολόγια θα διαχωρίζονται ως εξής:

1. Σταθερά τιμολόγια

Πρόκειται για προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερές ανταγωνιστικές χρεώσεις προμήθειας. Δηλαδή δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμής Συστήματος.

Έτσι, οι καταναλωτές που θα επιλέξουν το συγκεκριμένο προϊόν θα γνωρίζουν πως για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ένα ή δύο χρόνια δεν θα αυξομειώνεται η τιμή της κιλοβατώρας.

2. «Τιμολόγια με όριο αυξομείωσης»

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας με ανταγωνιστικές χρεώσεις προμήθειας και ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος. Οι πάροχοι σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει εκ των προτέρων να προσδιορίζουν το όριο της αυξομείωσης της τιμής της κιλοβατώρας. Στην περίπτωση που η διαμόρφωση της χονδρεμπορικής τιμής ξεπερνά τα όρια αύξησης τότε οι προμηθευτές θα απορροφούν τη διαφορά και δεν θα την περνάνε στους καταναλωτές.

3. «Τιμολόγια χωρίς όριο αυξομείωσης»

Πρόκειται για τα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμής Συστήματος. Οι αυξήσεις ανεξαρτήτως ορίου θα μετακυλίονται στις χρεώσεις

Βροχή τα παράπονα
Στο μεταξύ βροχή πέφτουν τα παράπονα των καταναλωτών για τους λογαριασμούς ρεύματος, τις χρεώσεις και τις ρήτρες αναπροσαρμογής.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου η ΡΑΕ γινόταν αποδέκτης περίπου 1.000 παραπόνων την εβδομάδα.

Ηλεκτρονική εφαρμογή
Η ΡΑΕ στην προσπάθεια της για μεγαλύτερη διαφάνεια στη ρήτρα αναπροσαρμογής αναμένεται σε 15 μέρες να εφαρμόσει μία ηλεκτρονική εφαρμογή που θα βοηθά τους καταναλωτές να επιβεβαιώνουν την ορθότητα της εφαρμογής της ρήτρας.

Οι καταναλωτές σε ειδικό calculator θα συμπληρώνουν τον τύπο του τιμολογίου (σύμβαση προμήθειας ρεύματος) και το όνομα της εταιρείας. Η εφαρμογή αυτή θα επιβεβαιώνει ή θα διαψεύδει, ανάλογα, τη χρέωση που έχει λάβει ο καταναλωτής από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες