Σαγκάη: Μυστήριο με το Lockdown και τον πραγματικό αριθμό νεκρών - Ζουν με μονίμως ανοιχτά φώτα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Απριλίου 18, 2022

Σαγκάη: Μυστήριο με το Lockdown και τον πραγματικό αριθμό νεκρών - Ζουν με μονίμως ανοιχτά φώτα


Ανοιχτά φώτα 24 ώρες το 24ωρο και άσχημες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα καραντίνας που έχουν στηθεί στη Σαγκάη και άλλες κινεζικές πόλεις που φιλοξενούν τους ασθενείς με κορονοϊό.
Ανακοινώθηκαν σήμερα από τις κινεζικές υγειονομικές αρχές οι πρώτοι τρεις θάνατοι ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 στη Σαγκάη αφότου επιβλήθηκε το απάνθρωπο lockdown στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα, στα τέλη του Μαρτίου.
Είναι όμως αυτός ο ακριβής αριθμός των θανάτων στην Κίνα ή οι θάνατοι λόγω κορονοϊού "κρύβονται" πίσω από χρόνια προβλήματα υγείας;
Επικαλούμενοι τους Financial Times, οι Taiwan News ανέφεραν ότι εάν κάποιος πεθάνει αφού προσβληθεί από την COVID-19 αλλά είχε, για παράδειγμα, καρκίνο, καρδιακή νόσο ή διαβήτη εκείνη την εποχή, τα κινεζικά νοσοκομεία δεν ταξινομούν τον θάνατο ως αποτέλεσμα του κορονοϊού, αλλά λόγω του χρόνιου προβλήματος υγείας.

Η καθόλα ελαττωματική μεθοδολογία επιβεβαιώθηκε από τον Jin Dong-yan, ιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

"Οι αριθμοί δεν είναι ακριβείς, αλλά τα νοσοκομεία της Σαγκάης δεν το κάνουν κατ' ανάγκη επίτηδες. Από την αρχή, η Κίνα είχε αυτή τη μέθοδο καταγραφής θανάτων", πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με όσα αναφέρει το The Economic Times.

Το χάσμα αυτό στις αναφορές οφείλεται στον τρόπο ταξινόμησης των θανάτων από τις κινεζικές αρχές. Η μεθοδολογία της Κίνας για τον προσδιορισμό της αιτίας θανάτου μεταξύ εκείνων που έχουν προσβληθεί από την COVID-19 συγκαλύπτει τον πραγματικό αριθμό θανάτων του τελευταίου κύματος Omicron, σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της υγείας που μίλησαν στους Financial Times.

Και ενώ η επίσημη υπο-αναφορά κινδυνεύει να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα σφοδρής κριτικής για τον χειρισμό της πανδημίας από το Πεκίνο, παρόμοια με την αντίδραση για την κακή διαχείριση όταν ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στη Γουχάν το 2020, σε όλη την Κίνα οι κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκονται υπό καθεστώς απάνθρωπου lockdown και η έξαρση των κρουσμάτων απειλεί να εξελιχθεί σε μία εθνική κρίση που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση .

Τουλάχιστον 44 κινεζικές πόλεις, μεταξύ αυτών και η Σαγκάη των 26 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκονται υπό πλήρη ή μερικό lockdown, καθώς οι αρχές στοχεύουν στα "μηδενικά κρούσματα κορονοϊού".
Ανοιχτά φώτα 24 ώρες το 24ωρο και χωρίς ζεστά ντους

Την ίδια στιγμή, στο φως της δημοσιότητας έρχονται αναφορές για το τι πραγματικά επικρατεί σε ένα από τα περισσότερα από 100 κέντρα καραντίνας που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη των 26 εκατομμυρίων της Κίνας, για όσους βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό και αντιμετωπίζουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Σε ένα από αυτά ζει τις τελευταίες ημέρες και η Beibei, η οποία μαζί με τον σύζυγό της οδηγήθηκαν στο Εθνικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο στη Σαγκάη, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα καραντίνας το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 50.000 άτομα, αφού πέρασαν 10 ημέρες απομονωμένοι στο σπίτι τους μετά από θετικό τεστ. Η 2χρονη κόρη τους, που ήταν αρνητική, πήγε στον παππού της, ενώ σε καραντίνα μπήκε και η νταντά της.

"Στην αρχή οι άνθρωποι ήταν φοβισμένοι και πανικοβλημένοι", είπε η Beibei σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press σημειώνοντας ότι "με τη δημοσίευση των καθημερινών στοιχείων, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αποδέχονται ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν είναι τόσο φρικτός".Κέντρο καραντίνας στη Σαγκάη AP

Όποιος βγαίνει θετικός αλλά παρουσιάζει ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα πρέπει να περάσει μια εβδομάδα σε εγκατάσταση καραντίνας. Η Beibei είπε ότι είχε βουλωμένη μύτη και για λίγο έχασε μέρος των αισθήσεων της γεύσης και της όσφρησης, αλλά αυτά τα συμπτώματα πέρασαν σε λίγες μέρες.

Στο συνεδριακό κέντρο, οι κάτοικοι ελέγχονται δύο φορές την ημέρα για πυρετό και τους ζητείται να καταγράφουν πληροφορίες υγείας σε κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Beibei. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν την ώρα τους διαβάζοντας, παρακολουθώντας διαδικτυακά μαθήματα ή παρακολουθώντας βίντεο στα κινητά τους τηλέφωνα.

Το συγκεκριμένο εκθεσιακό κέντρο έκτασης 420.000 τετραγωνικών μέτρων είναι περισσότερο γνωστό ως ο χώρος της μεγαλύτερης έκθεσης αυτοκινήτου στον κόσμο, ωστόσο άλλα κέντρα καραντίνας περιλαμβάνουν προσωρινά προκατασκευασμένα κτίρια.

Οι κάτοικοι άλλων εγκαταστάσεων έχουν παραπονεθεί για διαρροές από τις στέγες, ανεπαρκή προμήθεια τροφίμων και καθυστερήσεις στη θεραπεία για ιατρικά προβλήματα.Κέντρο καραντίνας στη Σαγκάη AP

"Δεν έχουμε βρει μέρος για ένα ζεστό ντους", είπε η Beibei. "Τα φώτα είναι αναμμένα όλη τη νύχτα και είναι δύσκολο να αποκοιμηθείς. Τα μπάνια δεν είναι πολύ καθαρά. Τα χρησιμοποιούν τόσοι πολλοί άνθρωποι και οι εθελοντές ή οι καθαριστές δεν μπορούν να ανταποκριθούν".

Την Κυριακή, η Κίνα ανέφερε 26.155 νέα κρούσματα, εκ των οποίων όλα εκτός από 3.529 δεν είχαν συμπτώματα. Η Σαγκάη αντιπροσώπευε το 95% του συνόλου, ή 24.820, συμπεριλαμβανομένων 3.238 χωρίς συμπτώματα, αναφέρει το 1news.

Η πόλη έχει καταγράψει περισσότερα από 300.000 κρούσματα από τα τέλη Μαρτίου. Η Σαγκάη άρχισε να χαλαρώνει τους αυστηρούς περιορισμούς την περασμένη εβδομάδα, αν και ένας αξιωματούχος υγείας προειδοποίησε ότι η πόλη δεν είχε την επιδημία υπό έλεγχο.
Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν τη Σαγκάη στο ακραίο lockdown

Μιλώντας στο Onlarissa.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει στην Κίνα και ξεκαθάρισε το τοπίο, δίνοντας τους τρεις λόγους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, για όλο αυτό το άγριο σκηνικό που λαμβάνει χώρα στην Κίνα το τελευταίο διάστημα με το σκληρό lockdown.

"Εγώ δεν φαντάζομαι σενάρια συνομωσίας. Θα σας παραθέσω μερικούς λόγους που κατά την εκτίμησή μου γίνονται στην Σαγκάη όλα αυτά", τόνισε, αρχικά, ο κ. Γουργουλιάνης και εξήγησε:

"Πρώτον οι Κινέζοι ξεκίνησαν με την λογική του covid zero, δηλαδή να μην έχουν κανένα κρούσμα κορονοϊού. Η Κίνα για πάρα πολύ καιρό δεν είχε μολύνσεις. Βρεθήκαν λοιπόν με μια συνταγή που είχαν και δεν μπορούν να κάνουν πίσω. Δηλαδή ξαφνικά με την Όμικρον έχουν πολλά κρούσματα χωρίς όμως να έχουν εισαγωγές και νοσηλείες, καθώς η Όμικρον είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός. Οπότε έχουν το σενάριο τους και δύσκολα ξεφεύγουν από αυτό. Κάπως έτσι είναι όμως και γενικά η νοοτροπία των Κινέζων. Οπότε η πολιτική τους απέτυχε και ήταν λογικό να αποτύχει με μια μετάλλαξη πολύ μεταδοτική.

Δεύτερον έχουν ένα εμβόλιο, το Κινέζικο, με το οποίο έχουν εμβολιαστεί όλοι αλλά δεν ξέρουμε πόσο δραστικό είναι.

Τρίτον έχουν πολύ κόσμο σε μεγάλη ηλικία, από 80 ετών και άνω, ανεμβολίαστους. Και επειδή η Κίνα έχει πολύ πληθυσμό, με πυκνοκατοικημένες περιοχές, πιθανότατα να ανησυχούν ότι θα νοσήσουν πολλοί μεγάλοι σε ηλικία και θα μπλοκάρουν τα νοσοκομεία τους".Lockdown στη Σαγκάη AP PHOTO




Ο κ. Γουργουλιάνης πρόσθεσε σχετικά: "Θεωρώ ότι ο πρώτος λόγος της λογικής που έχουν δηλαδή του covid zero είναι ο πιο σημαντικός που συμβαίνουν όλα αυτά στη Σαγκάη. Βλέπουμε και εδώ στην Ελλάδα ότι η Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική και εύκολα κολλάει ο ένας τον άλλον, οπότε η πολιτική τους να μην υπάρχουν καθόλου μολύνσεις απέτυχε. Και επειδή είναι ένας λαός κολλημένος γενικά και δύσκολα ξεκολλάει από τακτικές που υιοθέτει, εκεί έχει εντοπιστεί το πρόβλημα, ενώ εδώ στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική έχουμε αποφασίσει ότι θα ζήσουμε τον κορονοϊό".

"Οπότε φυσικά και δεν υιοθετώ τίποτα από όλα αυτά για νέες μεταλλάξεις και νέους ιούς. Για μένα οι λόγοι είναι το σενάριο της εκρίζωσης που δεν δούλεψε, το εμβόλιό τους που είναι αμφίβολο και ότι πολύ κόσμος πάνω από 80 ετών είναι ανεμβολίαστος", κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες