Κορονοϊός: Εφιάλτης δίχως τέλος στη Σανγκάη – Σκληραίνουν και άλλο τα μέτρα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Μαΐου 10, 2022

Κορονοϊός: Εφιάλτης δίχως τέλος στη Σανγκάη – Σκληραίνουν και άλλο τα μέτρα


Την ώρα που οι ελπίδες για τέλος στο απάνθρωπο lockdown της Σανγκάης είχαν κάνει την εμφάνισή τους, φαίνεται πως όχι απλά δεν ισχύει τίποτα αλλά τα μέτρα γίνονται ακόμη πιο σκληρά για χάρη της πολιτικής της «μηδενικής ανοχής κρουσμάτων».
Σε έναν εφιάλτη που δεν έχει τέλος εξελίσσεται το lockdown στη Σανγκάη καθώς μπροστά στο επιθυμητό νούμερο «0» στην ημερήσια κατανομή κρουσμάτων, η κινεζική κυβέρνηση ετοιμάζεται να σκληρύνει και άλλο τα μέτρα!
Όπως αναφέρει το CNN, η κινεζική κυβέρνηση παίρνει ακόμη πιο απάνθρωπα μέτρα καθώς ακόμη και κάτοικοι με αρνητικά τεστ για την Covid-19 μπορεί να βρεθούν σε καραντίνα!

Πλέον, ρόλο παίζει το κτήριο που μένεις και όχι το ατομικό σου τεστ. Μάλιστα, σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανακοινώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν θεωρηθεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, με τους ενοίκους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να τεθούν σε καραντίνα λόγω ενός θετικού κρούσματος.

«Από εδώ και στο εξής, οι άνθρωποι που μένουν στον ίδιο όροφο με κάποιο κρούσμα πρέπει να μπαίνουν σε ​​καραντίνα», ακούγεται σε video που έγινε viral αστυνομικός.

«Δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις -εκτός αν είσαι στην Αμερική. Εδώ είναι Κίνα. Πρέπει να υπακούμε στους κανονισμούς και τις πολιτικές ελέγχου της επιδημίας της χώρας μας», λέει αυστηρά ένας άλλος αστυνομικός, κουνώντας ένα μπουκάλι αντισηπτικό στο χέρι του.
Οι «περίοδοι σιωπής»

Είναι τέτοια η κατάσταση στη Σανγκάη, που ορισμένες γειτονιές έχουν επιβάλει τις «περιόδους σιωπής», που διαρκούν δύο ή τρεις ημέρες, κατά τις οποίες οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σε αυτούς τους κατοίκους έχει επίσης απαγορευτεί προσωρινά να παραγγέλνουν είδη παντοπωλείου και καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να ανανεώνονται οι φόβοι για έλλειψη τροφίμων.

Η κλιμάκωση έρχεται έπειτα από προσωπική παρέμβαση του Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος την Πέμπτη κατέστησε σαφές σε κάθε τόνο πως δεν θα ανεχόταν «πράξεις που διαστρεβλώνουν, αμφισβητούν ή αρνούνται τις πολιτικές πρόληψης της επιδημίας στη χώρα».

Ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε επίσης από τους αξιωματούχους να επιδείξουν «βαθιά, πλήρη και ολοκληρωμένη κατανόηση» της πολιτικής και τους προειδοποίησε για τυχόν «ανεπαρκή συνειδητοποίηση, προετοιμασία και εργασία» για την εφαρμογή της.
Απολύμανση με το ζόρι

Η οργή του κοινού πυροδοτήθηκε από τις εκκλήσεις των αρχών που ζητούν από τους γείτονες κρουσμάτων να μπουν σε κέντρα καραντίνας και να παραδώσουν τα κλειδιά των σπιτιών τους για να απολυμανθούν, κάτι που οι νομικοί εμπειρογνώμονες κατήγγειλαν ως παράνομο.



Ένα βίντεο δείχνει την αστυνομία να παραβιάζει μια κλειδαριά αφού ένας κάτοικος αρνήθηκε να ανοίξει μια πόρτα, ενώ σε ένα άλλο περιστατικό μία γυναίκα ακούγεται να μαλώνει με τους αξιωματούχους που απαιτούσαν να ψεκάσουν με απολυμαντικό το σπίτι της, παρόλο που το τεστ ήταν αρνητικό.

Ο καθηγητής Tong Zhiwei, ο οποίος διδάσκει νομικά στο Πανεπιστήμιο Πολιτικής Επιστήμης και Νομικής της Ανατολικής Κίνας, έγραψε σε ένα δοκίμιο που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή ότι τέτοιες πράξεις είναι παράνομες και πρέπει να σταματήσουν.

«Η Σανγκάη θα πρέπει να δώσει ένα καλό παράδειγμα για ολόκληρη τη χώρα σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης του έργου πρόληψης της Covid-19 με επιστημονικό και νόμιμο τρόπο», έγραψε Τέτοια μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είπε στο δοκίμιο το οποίο συνυπογράφουν περισσότεροι από 20 ακαδημαϊκοί.

Ο Liu Dali, δικηγόρος σε από ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Κίνας, έγραψε παρόμοια επιστολή στις αρχές. Αντίγραφα και των δύο επιστολών λογοκρίθηκαν από το κινεζικό διαδίκτυο, αν και οι χρήστες πρόλαβαν να αναδημοσιεύσουν στιγμιότυπα οθόνης.

Η Κίνα επιμένει παρά τις αντιδράσεις στην πολιτική μηδενικής ανοχής για την καταπολέμηση μιας ασθένειας που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν στο τέλος του 2019, παρά το αυξανόμενο κόστος στην οικονομία της.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ενάντια στην κριτική για μια πολιτική που λένε ότι σώζει ζωές. Επισημαίνουν τους πολύ υψηλότερους αριθμούς θανάτων σε άλλες χώρες που έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς ή τους έχουν απορρίψει εντελώς, σε μια προσπάθεια να «ζήσουν με τον κορονοϊό» αν και οι λοιμώξεις εξαπλώνονται.

«Πρέπει να επιμείνουμε στη ρύθμιση της ροής και του ελέγχου της μετακίνησης των ανθρώπων», δήλωσε η δημοτική αρχή της Σανγκάης απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με τα πιο πρόσφατα περιοριστικά μέτρα. Η Σανγκάη ανέφερε σήμερα πτώση στα νέα κρούσματα για 10η συνεχόμενη ημέρα.
Αγωνία για το Πεκίνο

Στο Πεκίνο, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο κλήθηκαν να εργάζονται από το σπίτι, ενώ περισσότεροι δρόμοι, συγκροτήματα και πάρκα αποκλείστηκαν τη Δευτέρα, καθώς η πόλη των 22 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετώπιζε το χειρότερο ξέσπασμά τoυ ιού από το 2020.

Τα περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων ανεστάλησαν καθώς διεξήχθησαν περισσότερα μαζικά τεστ σε πολλές περιοχές, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τις δημοτικές αρχές ως «προτεραιότητα των προτεραιοτήτων» στο έργο της πόλης για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Το Πεκίνο ανέφερε τη Δευτέρα, 49 νέα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα, ανεβάζοντας τον απολογισμό των κρουσμάτων από τις 22 Απριλίου σε περισσότερα από 760. Το Πεκίνο ελπίζει να αποφύγει τις εβδομάδες καραντίνας που έχει υποστεί η Σανγκάη, αλλά ο αυξανόμενος αριθμός κατοικιών που υπόκεινται σε καραντίνα ενοχλεί ήδη τους κατοίκους.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες