Αριστεροχειρία: Τι σημαίνει και που οφείλεται - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Μαΐου 16, 2022

Αριστεροχειρία: Τι σημαίνει και που οφείλεται


Το αν κάποιος προτιμά το δεξί ή το αριστερό του χέρι και τι αποκαλύπτει αυτό για τη λειτουργία του εγκεφάλου, έχει μελετηθεί εδώ και τουλάχιστον 150 χρόνια. Ωστόσο, οι ερευνητές εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν γιατί περίπου το 10 τοις εκατό του πληθυσμού αποδεικνύεται αριστερόχειρας.

Στο παρελθόν, τα παιδιά που ήταν φυσικά αριστερόχειρα ενθαρρύνονταν ή εξαναγκάζονταν να χρησιμοποιούν το δεξί τους χέρι, κυρίως λόγω της προκατάληψης για την αδεξιότητα της αριστερόχειρας και της επικράτησης των «δεξιόχειρων» σκευών. Αυτές τις μέρες, η αριστερόχειρα είναι πιο αποδεκτή.

Εάν το παιδί σας είναι φυσικά αριστερόχειρας, μην προσπαθήσετε να το πιέσετε να χρησιμοποιήσει το δεξί του χέρι. Ενώ γνωρίζουμε ελάχιστα για το τι επηρεάζει την προτίμηση των χεριών, γνωρίζουμε ότι η χειρονομία αντανακλά την καλωδίωση του ατομικού εγκεφάλου.

Αιτίες αριστεροχειρίας
Το γιατί ένας στους 10 ανθρώπους προτιμά το αριστερό του χέρι είναι ένα μυστήριο. Μια απλή γενετική σύνδεση δεν έχει αποδειχθεί και είναι πιθανό δύο δεξιόχειρες γονείς να έχουν ένα αριστερόχειρα παιδί. Οι θεωρίες περιλαμβάνουν:

Γονίδια – ίσως γενετικοί παράγοντες προδιαθέτουν ένα παιδί να ευνοήσει το δεξί χέρι. Ένα μόνο γονίδιο μπορεί να περάσει από τους γονείς στα παιδιά για να επηρεάσει ποιο χέρι ευνοεί ένα παιδί. Εάν μια συγκεκριμένη εκδοχή αυτού του γονιδίου κληρονομηθεί, το παιδί μπορεί να είναι πιο πιθανό να είναι αριστερόχειρας, ανάλογα με την ενίσχυση και άλλες περιβαλλοντικές επιρροές. Ωστόσο, πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι είναι πιο πιθανό πολλά διαφορετικά γονίδια να «αθροίζονται» για να δημιουργήσουν ένα αριστερόχειρα.
Φύλο – λίγο περισσότερα αγόρια από κορίτσια είναι αριστερόχειρα. Αυτό υποδηλώνει σε ορισμένους ερευνητές ότι η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη επηρεάζει τον δεξιό και τον αριστερόχειρα.
Εμβρυϊκή ανάπτυξη – μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το χεράκι έχει περισσότερο περιβαλλοντική επίδραση παρά γενετική. Προτείνουν ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες στη μήτρα (συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε ορμόνες) μπορεί να επηρεάσουν αν προτιμάμε το δεξί ή το αριστερό χέρι αργότερα στη ζωή.
Μοντελοποίηση – τα παιδιά μαθαίνουν να επιλέγουν το δεξί ή το αριστερό τους χέρι αντιγράφοντας γονείς και άλλους σημαντικούς φροντιστές. Ωστόσο, αυτό δεν εξηγεί γιατί οι δεξιόχειρες γονείς έχουν μερικές φορές αριστερόχειρα παιδιά και το αντίστροφο.
Εγκεφαλική βλάβη – ένα μικρό ποσοστό ερευνητών θεωρεί ότι όλοι οι άνθρωποι προορίζονται να είναι δεξιόχειρες, αλλά κάποιο είδος εγκεφαλικής βλάβης νωρίς στη ζωή προκαλεί αριστερόχειρα. Για τους αριστερόχειρες και τους γονείς των αριστερόχειρων, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την μάλλον αμφιλεγόμενη θεωρία.
Προσαρμογή – μερικοί άνθρωποι που είναι φυσικά δεξιόχειρες γίνονται αριστερόχειρες λόγω της ανάγκης να προσαρμοστούν στον τραυματισμό.

Η ανάπτυξη της προτιμώμενης χειρονομίας
Τα πολύ μικρά παιδιά συχνά χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια εξίσου. Η προτίμηση των χεριών στα πρώτα χρόνια φαίνεται να βασίζεται στο ποιο χέρι είναι πιο κοντά στο επιθυμητό αντικείμενο. Για παράδειγμα, ένα νήπιο μπορεί να πιάσει ένα παιχνίδι στην αριστερή του πλευρά με το αριστερό του χέρι λόγω ευκολίας, ανεξάρτητα από τη μελλοντική προτίμηση του χεριού.

Τα περισσότερα παιδιά προτιμούν να χρησιμοποιούν το ένα χέρι ή το άλλο μέχρι την ηλικία των 18 μηνών περίπου και είναι σίγουρα δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες περίπου στην ηλικία των τριών ετών. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο για αγέννητα μωρά διαπίστωσε ότι η χειρονομία μπορεί να αναπτυχθεί στη μήτρα. Περίπου εννέα στα 10 αγέννητα μωρά προτίμησαν να πιπιλίζουν τον δεξιό (και όχι τον αριστερό) αντίχειρά τους, και αυτή η προτίμηση χεριών εμφανίστηκε αργότερα στη ζωή τους.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις
Ο εγκέφαλος έχει δύο ημισφαίρια, το αριστερό και το δεξί. Οι ερευνητές στον εγκέφαλο πίστευαν κάποτε ότι η χειρονομία αποκάλυψε ποιο ημισφαίριο του εγκεφάλου ήταν κυρίαρχο. Ωστόσο, εάν αυτό ίσχυε, θα έδειχνε ότι άλλες λειτουργίες που ελέγχονται από τον εγκέφαλο θα πρέπει να επηρεάζονται από αυτήν την «κυριαρχία». Αυτό δεν φαίνεται να ισχύει. Για παράδειγμα, τα κέντρα ομιλίας τείνουν να βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, ανεξάρτητα από την προτίμηση του χεριού.

Μια άλλη δυσκολία για τους ερευνητές είναι ότι το χεράκι δεν κόβεται και στεγνώνει πάντα. Ενώ μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το ένα χέρι αποκλειστικά για όλες τις εργασίες, άλλοι τείνουν να αλλάζουν ανάλογα με τη δραστηριότητα. για παράδειγμα, κάποιοι γράφουν με το αριστερό τους χέρι αλλά ανοίγουν βάζα με το δεξί.

Κάποτε πίστευαν ότι ένας δεξιόχειρας έχει γενική κυριαρχία στη δεξιά πλευρά του σώματός του, πράγμα που σημαίνει ότι το αγαπημένο του πόδι, το μάτι και το αυτί είναι επίσης στη δεξιά πλευρά. Τώρα ξέρουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να είναι δεξιόχειρες αλλά, για παράδειγμα, κάνουν πάντα το πρώτο βήμα με το αριστερό τους πόδι. Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τη δεξιόχειρα και την αριστερόχειρα και τη σχέση τους με τη λειτουργία του εγκεφάλου, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι δεν ξέρουμε.

Επεξήγηση διασταυρούμενης πλευρικότητας
Η διασταυρούμενη πλευρικότητα είναι ένα αμφιδέξιο μείγμα (για παράδειγμα, είναι αριστερόχειρας αλλά κυριαρχεί στο δεξί μάτι και πόδι). Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες συντονισμού. Ωστόσο, ορισμένα αθλήματα (όπως η γυμναστική) επωφελούνται από την κατανομή της κυριαρχίας του εγκεφάλου. Η έρευνα για τη διασταυρούμενη πλευρικότητα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προβλήματα για αριστερόχειρες
Δεδομένου ότι το 90 τοις εκατό του πληθυσμού είναι δεξιόχειρες, οι αριστερόχειρες αντιμετωπίζουν ορισμένα πρακτικά προβλήματα, όπως:

  • Η δυτική γραφή εκτείνεται από αριστερά προς τα δεξιά. Ένας αριστερόχειρας πρέπει να «καβουρίζει» το χέρι του για να γράψει χωρίς να μουτζουρώσει το μελάνι.
  • Τα αριστερόχειρα παιδιά που μαθαίνουν να γράφουν συχνά γράφουν από μπροστά («καθρέφτης»). Αυτή είναι μια φυσική κλίση, όχι σημάδι δυσλεξίας, και θα επιλυθεί δεδομένου χρόνου, εξάσκησης και ενθάρρυνσης.
  • Τα εργαλεία όπως το ψαλίδι έχουν σχεδιαστεί για χρήση με το δεξί χέρι.
  • Εργαλεία όπως τα δισκοπρίονα μπορεί να είναι επικίνδυνα εάν τα χειρίζεστε με το αριστερό και όχι με το δεξί χέρι.
  • Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι μαθησιακές δυσκολίες, η επιληψία και ο αυτισμός είναι πιο κοινά σε αριστερόχειρες. Ωστόσο, άλλοι ερευνητές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα και η τρέχουσα γνώση υποδηλώνει ότι η χειρονομία δεν σχετίζεται με μαθησιακές δυσκολίες.

Πλεονεκτήματα για αριστερόχειρες
Το να είσαι αριστερόχειρας έχει επίσης τα προνόμιά του, όπως:

  • Οι αριστερόχειρες έχουν πλεονέκτημα σε ένα ευρύ φάσμα αθλημάτων, από την ξιφασκία μέχρι την πυγμαχία.
  • Το αθλητικό πλεονέκτημα περιλαμβάνει επίσης την έκπληξη του δεξιόχειρα αντιπάλου, επειδή οι δεξιόχειρες αθλητές δεν είναι συνηθισμένοι να παίζουν εναντίον αριστερόχειρων αντιπάλων.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες