Γιατί Σουηδία και Φινλανδία εντάσσονται στο ΝΑΤΟ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Μαΐου 16, 2022

Γιατί Σουηδία και Φινλανδία εντάσσονται στο ΝΑΤΟ


Με το βλέμμα στη νέα θαλάσσια οδό που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή με το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική αλλά και με τη Ρωσική απειλή στη Βαλτική, η Δύση σπεύδει να καλωσορίσει στο ΝΑΤΟ, την Σουηδία και την Φινλανδία.
Αφορμή στάθηκε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο η Σουηδία και η Φινλανδία, έχουν χάσει προ πολλού την ουδετερότητα τους που διατηρούσαν από το Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα πράγματα στην Φινλανδία και την Σουηδία άρχισαν να αλλάζουν το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία εκείνο το έτος (2014), δημιουργήθηκε μια νέα κατηγορία εμβάθυνσης της συνεργασίας με χώρες εκτός ΝΑΤΟ, ως εταίροι «ενισχυμένης ευκαιρίας».

Η Φινλανδία και η Σουηδία έγιναν αμέσως οι δύο από τους πέντε τέτοιους είδους εταίρους του ΝΑΤΟ. Από τότε και οι δύο χώρες συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, χωρίς να είναι μέλη. Σουηδικά και φινλανδικά στρατεύματα αποτελούν μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και συνεισέφεραν στη Διεθνή Δύναμη Βοήθειας για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν. Η Σουηδία από το 2011 εντάχθηκε στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Άλλωστε και οι δύο χώρες (Φινλανδία και Σουηδία) διατηρούν στρατιωτική ικανότητα που υπερβαίνει κατά πολύ αρκετών εκ των χωρών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Καθώς οι δύο χώρες είναι στην Αρκτική αποκτούν ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Οι προκλήσεις της Αρκτικής με την κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων δημιουργεί την κραυγαλέα ανάγκη της Δύσης να χαράξει νέα στρατηγική για την Αρκτική αποτρέποντας την Ρωσία να γίνει ο μοναδικός κουμανταδόρος στην Αρκτική έχοντας τον απόλυτο έλεγχο της νέας θαλάσσιας οδού.

Επομένως, και οι δύο χώρες (Φινλανδία - Σουηδία) είναι κρίσιμες για την ικανότητα του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί και -εάν χρειαστεί- να ανακαταλάβει τα κράτη της Βαλτικής σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. Σε στρατιωτικό επίπεδο, τα τρία κράτη της Βαλτικής - Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία - είναι απομονωμένα από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για το ΝΑΤΟ να απαντήσει σ´ ένα περιστατικό στη Βαλτική χωρίς τη συναίνεση της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Ιστορικά οι όποιες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Βαλτική απαιτούσαν πρόσβαση στον αέρα, τη θάλασσα και το έδαφος της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου (1853–1856) και της Συμμαχικής επέμβασης στον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο (1918–1920), το σουηδικό φρούριο Viapori (σήμερα γνωστό ως Suomenlinna στη Φινλανδία) έπαιξε κρίσιμο ρόλο. Κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσμιων πολέμων, τα στενά Skagerrak και Oresund - και τα δύο συνορεύουν με τα σουηδικά ύδατα και αποτελούν πύλη προς τη Βαλτική Θάλασσα - αμφισβητήθηκαν έντονα.

Δύο μέρη είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την ασφάλεια της περιοχής.

1ον: Το σύμπλεγμα των νησιών Άλαντ που ανήκουν στην Φινλανδία αλλά οι κάτοικοι τους μιλάνε Σουηδικά!

Ανέκαθεν θεωρούνταν το πιο σημαντικό γεωστρατηγικό χερσαίο κομμάτι στη Βαλτική Θάλασσα. Από τη Συνθήκη του Παρισιού το 1856, με την οποία έληξε ο Κριμαϊκός Πόλεμος, τα νησιά Άλαντ αποστρατικοποιήθηκαν. Για τους νικητές αυτό θεωρήθηκε σημαντικό επίτευγμα του πολέμου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Λόρδος Πάλμερστον είχε πει στη Βουλή των Κοινοτήτων το 1856 ότι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών Άλαντ «έθεσε ένα φράγμα μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Ευρώπης». Σήμερα ενώ τα νησιά Άλαντ είναι αποστρατικοποιημένα, σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης με τη Ρωσία, πάνω και πέριξ αυτών θα αναπόφευκτα διεξαχθούν μάχες.

2ον: Το Σουηδικό νησί Γκότλαντ, με στρατηγική θέση ανάμεσα στη Σουηδία και τη Λετονία στη μέση της Βαλτικής Θάλασσας. Η Σουηδία διατηρούσε μια μόνιμη στρατιωτική φρουρά εκεί για εκατοντάδες χρόνια μέχρι το 2005. Λόγω των αυξημένων εντάσεων με τη Ρωσία στη Βαλτική Θάλασσα, η σουηδική κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αύξηση στρατιωτικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο νησί.

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ -σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Δύσης- θα συμβάλει σημαντικά στη συνολική ασφάλεια της συμμαχίας, καθώς λαμβάνονται υπόψη οι στρατιωτικές δυνατότητες που διαθέτουν η Φινλανδία και η Σουηδία, η γεωγραφική τους θέση στη Βαλτική Θάλασσα και η στενή τους σχέση με τα τρία κράτη της Βαλτικής.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι πως θα αντιδράσει η Ρωσία εν όψει όλων αυτών των νατοϊκών σχεδιασμών της Δύσης που γίνονται καθ υπαγόρευση των ΗΠΑ. Ήδη η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι θα αναπτύξει πυρηνικά στην περιοχή ένα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία.












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες