Η «πυραμίδα» των likes στην Ελλάδα κατέρρευσε, η απάτη συνεχίζεται: Ένας ειδικός μιλά... - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Μαΐου 27, 2022

Η «πυραμίδα» των likes στην Ελλάδα κατέρρευσε, η απάτη συνεχίζεται: Ένας ειδικός μιλά...


Δεν λέει να κοπάσει ο θόρυβος γύρω από την αποκάλυψη της μεγάλης απάτης - «πυραμίδα» που είχαν στήσει από τα μέσα Ιανουαρίου στον χώρο των social media και βασιζόταν στην αξία των «likes» στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Υπενθυμίζεται η υπόθεση να αποκαλύφθηκε την Τετάρτη, με τα πρώτα ανεπίσημα - προς ώρας - στοιχεία να κάνουν λόγο για περίπου 600.000 θύματα της απάτης στην Ελλάδα και για απώλειες χρημάτων κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Και μπορεί, πράγματι η απάτη της εν λόγω εταιρείας να κατέρρευσε και η υπόθεση να εξετάζεται πλέον από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ωστόσο φαίνεται πως η επιχείρηση εξαπάτησης των χρηστών στο Διαδίκτυο συνεχίζεται και μάλιστα, απ' ό,τι φαίνεται ανερυθυρίαστα.

Το CNN Greece μίλησε με τον Δημήτρη Γέραλη, network engineer και ειδικό στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος αποκαλύπτει πως στη δημόσια ομάδα στο Facebook που φέρεται να διατηρεί η συγκεκριμένη εταιρεία, καλούνται οι εξαπατημένοι χρήστες της να μπουν σε μια νέα πλατφόρμα και πιθανώς σε μια νέα απάτη, ώστε να λάβουν τα χρήματα που τους οφείλονται.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Κύριε Γέραλη, πότε ξεκίνησε τη δράση της αυτή η «πυραμίδα» και πώς φθάσατε εσείς στο σημείο να μάθετε την ύπαρξή της;

Αυτή η πυραμίδα ξεκίνησε τη δράση της στις 22 Ιανουαρίου 2022, με τους ανθρώπους που τη διηύθυναν να ψάχνουν για κάποια άτομα, στην πραγματικότητα υποψήφια θύματα, ώστε να ξεκινήσει η απάτη. Αυτή η ιστορία πήγε από στόμα σε στόμα, ο ένας το μετέφερε στον άλλο.

Εγώ έμαθα γι’ αυτή την υπόθεση μέσω κάποιων γνωστών και αποφάσισα να κάτσω να το ψάξω, γιατί αυτές οι «πυραμίδες» έχουν αρχή, μέση και τέλος. Δηλαδή, ξεκινούν με τους επιτήδειους να αναζητούν τα υποψήφια θύματά τους και αφού τους βάλουν στον κόλπο και τους υποσχεθούν χρήματα, στη συνέχεια εξαφανίζονται με όσα λεφτά έχουν κατορθώσει να τους αποσπάσουν κι εκεί τελειώνει η ιστορία.

Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να το ψάξω και έκανα αυτό που έπρεπε, δηλαδή να ενημερώσω απλά τον κόσμο ότι ήταν καθαρά θέμα απάτης.

Πώς καταλάβατε ότι επρόκειτο περί απάτης;

Το κατάλαβα, κάνοντας χρήση συγκεκριμένων εργαλείων που έχω στον υπολογιστή μου. Ουσιαστικά, οι επιτήδειοι έστελναν στους χρήστες ένα αρχείο, το οποίο τα δικά μου διαγνωστικά εργαλεία ανίχνευσαν ως ύποπτο. Μόλις αντιλήφθηκα ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο, ειδοποίησα αμέσως κάποια μεγάλα sites που ασχολούνται με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, όπως το Safer Internet και το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας στο Διαδίκτυο (CSI Institute).

Επικοινώνησα μαζί τους για να τους πω να ενημερώσουν τον κόσμο να μην μπαίνει σε αυτή την πλατφόρμα, γιατί επρόκειτο για απάτη.

Με ποιον τρόπο δούλευε αυτή η πυραμίδα;

Όπως σας είπα και προηγουμένως, κύριε Παναγόπουλε, αυτή η πυραμίδα ξεκίνησε να παίρνει κάποιον κόσμο. Αρχικά έδινε στους χρήστες ένα ποσό που έφτανε περίπου τα 138 ευρώ την ημέρα. Τους έλεγε να κάνουν «like» σε συγκεκριμένες διαφημίσεις, λογαριασμούς, βιντεάκια και stories που ανεβαίνουν στα social media.

Η πληρωμή των 138 ευρώ ήταν το δέλεαρ και έτσι άρχισε να διαδίδεται από χρήστη σε χρήστη ότι υπάρχει μια πλατφόρμα που υπόσχεται bonus για κάθε εγγραφή νέου χρήστη.

Ο εγγεγραμμένος χρήστης έπρεπε να παρακολουθήσει ένα βίντεο, συνήθως στο YouTube, να κάνει «like», καθως και εγγραφή στο κανάλι μέσω του οποίου προβαλλόταν το βίντεο. Στη συνέχεια, έπρεπε να στείλει screenshot της οθόνης στη Wind Media, που θα αποδείκνυε ότι έχει πραγματοποιήσει σωστά τα «like», «follow» ή «subscription». Για κάθε νέο μέλος που θα προσκαλούσε, ο εγγεγραμμένος VIΡ χρήστης θα λάμβανε 15% προμήθεια επί των κερδών του νέου χρήστη.

Πώς δίνονταν ή έλεγαν οι επιτήδειοι ότι θα δώσουν τα χρήματα στους ανυποψίαστους χρήστες;

Ουσιαστικά η όλη δοσοληψία γινόταν μέσω Binance, μιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων. Οι χρήστες έκαναν μια έγγραφή εκεί, αλλά ποτέ κανείς δεν έβλεπε χρήματα, ούτε σε τραπεζικό λογαριασμό ούτε με φυσικό τρόπο. Τους αναγκάζανε να επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, αλλά ποτέ δεν τους έστελναν τίποτε πίσω. Και μετά τους έλεγαν να βάζουν ξανά και ξανά χρήματα, χωρίς ποτέ να τους επιστρέφουν ούτε σεντ.

Διαβάσαμε σε δημοσιεύματα ότι η δράση της συγκεκριμένης εταιρείας έχει ανασταλεί, μετά και την αποκάλυψη της απάτης. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ενεργή δημόσια ομάδα της εν λόγω εταιρείας στα social media, η οποία φαίνεται πως εξακολουθεί τη δράση της;

Φυσικά και δεν την έχει σταματήσει και ήδη στη συγκεκριμένη σελίδα καλούνται τα μέλη αυτής της ομάδας να μπουν σε μια άλλη ιστοσελίδα, ώστε να βάλουν τα στοιχεία που είχαν στην πλατφόρμα της Wind Media, με σκοπό να τους στείλουν από εκεί τα χρήματα που τους χρωστούσαν.

Επί της ουσίας, η απάτη δεν σταμάτησε ποτέ, ίσα – ίσα επιτήδειοι βάζουν τους χρήστες να μπουν και σε μια νέα, δεύτερη απάτη.


PHOTO 1 / 4

Επειδή υπάρχουν ήδη την Ελλάδα, όπως υπολογίζεται, τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα αυτή της απάτης κι επειδή είστε ένας άνθρωπος που ασχολείστε ενεργά με την αρχιτεκτονική των δικτύων, τι θα συμβουλεύατε τον κόσμο;

Αυτό που έχει σημασία, κύριε Παναγόπουλε, στην παρούσα στιγμή, είναι ότι ο κόσμος έχασε τα λεφτά του μέσα από αυτή την ιστορία. Ωστόσο, όσοι έπεσαν θύματα αυτής της «πυραμίδας» έπρεπε να είναι προσεκτικοί, γιατί δεν υπάρχει εύκολος πλουτισμός στις μέρες μας κι όσοι πιστεύουν κάτι τέτοιο, ενδεχομένως αγνοούν τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με απατεώνες. Αυτό που θα συμβούλευα όλον αυτόν τον κόσμο που ακόμη βρίσκεται ακόμη μέσα σε αυτή την ιστορία είναι να σταματήσουν ό,τι κάνουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, για να μη χαθούν κι άλλα χρήματα.

Και δεν είναι μόνον τα λεφτά, είναι και τα προσωπικά δεδομένα και στοιχεία του καθενός που μπλέκει με αυτές τις καταστάσεις. Γιατί, όταν βάζεις τα προσωπικά σου στοιχεία σε μια τέτοια πλατφόρμα, δεν μπορείς να ξέρεις πού και ποιοι θα τα χρησιμοποιήσουν αυτά. Αυτή η απάτη ξεκίνησε, όπως σας είπα τον Γενάρη. Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι ως πλατφόρμα θα κρατούσε καιρό και πως θα γίνονταν πλούσιοι. Μόνο που τίποτε από αυτά δεν έγινε τελικά, γιατί απλά έχασαν τα λεφτά τους.

Η συμβουλή μου προς όλους όσοι έχουν μπει σε μια τέτοια πλατφόρμα είναι απλή: «Βγες έξω προτού να είναι αργά και μίλα εδώ και τώρα στις αρμόδιες Αρχές».

Ταυτόχρονα εγείρεται κι ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα: Δυστυχώς έχουμε ως χώρα σοβαρό έλλειμμα εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το τι πρέπει τελικά να προσέχουμε στον Κυβερνοχώρο κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα.

Για να το πω πιο απλά, δεν γίνεται να περιμένεις από μια τέτοια πλατφόρμα να σου δώσει τόσα πολλά λεφτά, δεν γίνεται να πατάς κλικ όπου να’ ναι και να δίνεις τα στοιχεία σου, δίχως προηγουμένως να δεις, να ψάξεις και να ελέγξεις ποιος βρίσκεται πίσω από κάθε είδους πλατφόρμα.


Χρήστος Θ. Παναγόπουλος - CNN Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες