Φωτιά στη Βούλα: 20 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές - Στάχτη έγιναν περίπου 5.000 στρέμματα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Ιουνίου 05, 2022

Φωτιά στη Βούλα: 20 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές - Στάχτη έγιναν περίπου 5.000 στρέμματα

EUROKINISSI

Η καταγραφή των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη και με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις περίπου 20 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές στο Πανόραμα, άλλες μικρότερες και άλλες μεγαλύτερες, ενώ δύο καταστράφηκαν ολοσχερώς.Καταστροφές και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.
Σε ύφεση παραμένει η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στην Άνω Γλυφάδα και επεκτάθηκε έως το Πανόραμα Βούλας και υπάρχει αισιοδοξία καθώς σήμερα δεν αναμένονται δυνατοί άνεμοι και έτσι θα εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να προσεγγίσουν και να περιορίσουν και τις τελευταίες μικροεστίες που είναι διάσπαρτες, σε μία περίμετρο φωτιάς με αρκετές κηλιδώσεις, που σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις αγγίζει τα 4.000-5.000 στρέμματα.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύθηκαν με Πυροσβέστες, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Η καταγραφή των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη και με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις περίπου 20 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές στο Πανόραμα, άλλες μικρότερες και άλλες μεγαλύτερες, ενώ δύο καταστράφηκαν ολοσχερώς. Καταστροφές σημειώθηκαν και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Από το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε ένας πυροσβέστης από την φωτιά στην Βούλα με αναπνευστικά προβλήματα στο 251 ΓΝΑ και προληπτικά τέσσερις ηλικιωμένοι κατάκοιτοι από τα σπίτια τους στο Ασκληπιείο Νοσοκομείο, όχι λόγω προβλημάτων αλλά για την προστασία και την φροντίδα τους.

Συνολικά επιχειρούν στο σημείο πλέον, 283 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ομάδα Σ.μη.Ε.Α. με drones για επιτήρηση, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.

Συνδρομή παρέχουν, η ΕΛ.ΑΣ. με 100 αστυνομικούς και 38 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.
Στυλιανίδης: Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό

Για την πορεία της φωτιάς και μία πρώτη αποτίμηση, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση το πρωί από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη και τον Υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου, Αλέξιου Ράπανου.

Ο Υπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε:

«Αντιμετωπίσαμε χθες μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, εδώ στην Αττική, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών, αλλά και του ανάγλυφου της περιοχής. Είμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού και ο στόχος, όπως τον έχουμε θέσει από την αρχή, είναι να μετριάσουμε τις σκληρές επιπτώσεις όλων αυτών των νέων φαινομένων που προέρχονται από την κλιματική κρίση. Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό, όπως ήδη είπα, γιατί όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις δείχνουν ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που θεωρείται hotspot της κλιματικής κρίση, δυστυχώς, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες όλοι οι εμπλεκόμενοι επί του πεδίου και σε επίπεδο συντονισμού κατορθώσαμε, χάρη στις προσπάθειες όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, να περιορίσουμε την χθεσινή δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε 6 - 7 ώρες. Όλα τα στοιχεία για την εξέλιξή των γεγονότων και την πρώτη αξιολόγηση θα σας τα αναφέρει αμέσως ο Υφυπουργός κ. Ευάγγελος Τουρνάς.

Από πλευράς μου, επειδή ήμουν στο πεδίο και είδα ακριβώς τι συνέβη, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι πάλεψαν για να προστατεύσουν τους συνανθρώπους μας και τις περιουσίες τους. Ήταν μια ηρωική προσπάθεια.

Ιδιαίτερα επιτρέψτε μου να επιμείνω στις Πυροσβέστριες, στους Πυροσβέστες μας και τους εθελοντές μας. Δεν αγνοώ βέβαια τη μεγάλη συμβολή της Αστυνομίας, του Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όλοι μαζί, ως μια οικογένεια, έδωσαν μια πολύ δύσκολη μάχη που περιελάμβανε και οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού, αλλά και δύσκολες συνθήκες στο πεδίο».

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός κ. Τουρνάς σημείωσε: «Πράγματι χθες αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά με τρεις διαφορετικές εστίες, η οποία έφτασε σε περιαστικό άλσος, πολύ κοντά σε σπίτια. Με αποτέλεσμα, παρά τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια, να προκύψουν και περιορισμένες υλικές ζημιές σε κάποιες κατοικίες.

Παρά τη δυσκολία της επιχείρησης, αποφύγαμε τραυματισμούς πολιτών ή απώλεια ανθρώπινης ζωής. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ιδιαίτερα σε μια περιοχή δίπλα σε πυκνό αστικό ιστό και με σημαντικά ρυμοτομικά προβλήματα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε τις μεσημεριανές ώρες στην Άνω Γλυφάδα και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, με ριπές που έφταναν τα 8 μποφόρ, γρήγορα επεκτάθηκε και προς την περιοχή της Άνω Βούλας. Ενώ λίγο αργότερα, εκδηλώθηκαν ακόμα δύο πυρκαγιές, στην περιοχή της Βάρης και στην περιοχή του Κουβαρά.

Η αποστολή των Πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν πολύ δύσκολη. Ας μην ξεχνάμε ότι ταυτόχρονα, σε όλη τη χώρα είχαμε χθες 61 δασικές πυρκαγιές.

Έγινε μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων και μια τεράστια προσπάθεια υπό τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εθελοντών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας. Μια προσπάθεια που διήρκησε όλο το βράδυ για να ελεγχθούν μικρές εστίες και να αποφευχθούν αναζωπυρώσεις. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, η πυρκαγιά είναι πλέον σε ύφεση, χωρίς ενεργές καύσεις, ενώ ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή.

Ήταν μια δύσκολη δοκιμασία για όλον τον μηχανισμό, ο οποίος απέδειξε ότι μπορεί να δουλέψει συντονισμένα, καταφέρνοντας σημαντικά βήματα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ιδιαίτερα στην επιχείρηση της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών από την περιοχή της Άνω Βούλας. Με συντονισμό και διαρκή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα συνεχίσουμε για να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο καλοκαίρι που ακόμη βρίσκεται μπροστά μας».

Σε σχετική ερώτηση για τον συντονισμό των εναέριων και επίγειων δυνάμεων, ο Υπουργός τόνισε: «Ο συντονισμός είναι μια δυναμική διαδικασία και αναπροσαρμόζει και τον σχεδιασμό ανάλογα με τις εξελίξεις στο πεδίο. Ο κ. Τουρνάς θα σας δώσει όλες τις λεπτομέρειες».

Ο Υφυπουργός ανέφερε σχετικά: «Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων ενημερώθηκε στις 12.57 για πυρκαγιά στον Δήμο Γλυφάδας.

Τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα του 8ου Πυροσβεστικού σταθμού έφτασαν στο σημείο σε 12 λεπτά. Ζήτησαν ενίσχυση εναερίων μέσων στις 13.17, δηλαδή 5 λεπτά αργότερα. Στα 20 λεπτά απογειώθηκαν 2 CL-215, 2 CL-415, 1 ελικόπτερο SIKORSKY και 1 ελικόπτερο ΒΚ-117 του ΠΣ για εναέριο συντονισμό.

Ακολούθησαν σε κύματα:2 Bell-214, 2 CΗΙΝΟΟΚ
1 επιπλέον SIKORSKY και 1 επιπλέον συντονιστικό ελικόπτερο της πυροσβεστικής ΒΚ-117
2 CL-215 και
3 Air-Tractors από Αγχίαλο

Συνολικά επιχείρησαν 17 εναέρια μέσα σε διαδοχικά κύματα για διαρκή παρουσία και ρίψη νερού στις πυρκαγιές και εκτέλεσαν 36 πτήσεις και 66 ώρες πτήσεων.

Ήταν μία συντονισμένη αεροπορική επιχείρηση που συνδυάστηκε με τις επίγειες δυνάμεις με εξαιρετικό τρόπο και απέδωσε καρπούς πολύ σύντομα. Βέβαια ήταν οι αντίξοες συνθήκες που άλλαξαν το μέτωπο, με μια δεύτερη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε 3 χλμ μακριά από την αρχική, στη θέση Κρεμαστός Λαγός και η οποία κατευθύνθηκε προς τη Βάρη. Ενώ μία τρίτη εκδηλώθηκε στην περιοχή του Κουβαρά.

Παρά τα τρία μέτωπα, οι αεροπορικές επιχειρήσεις σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν με πολύ καλό συντονισμό από το Κέντρο Επιχειρήσεων και συνέβαλαν αποτελεσματικά στον περιορισμό και στην κατάσβεση των πυρκαγιών και εν τέλει, στον περιορισμό της ζημιάς που προκλήθηκε. Η πυρκαγιά αυτή την στιγμή έχει οριοθετηθεί, οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί, ενώ εναέρια μέσα συνεχίζουν να κάνουν προληπτικά διαβροχή.

Ο Υπουργός, λαμβάνοντας τον λόγο, τόνισε: «Ας μην υποτιμηθεί ότι ουσιαστικά είχαμε τρεις διαφορετικές εστίες μέσα σε λίγες ώρες και αυτό είναι κάτι που πάντα δυσκολεύει την διαχείριση μιας πυρκαγιάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες