«Φωτιά» στα καύσιμα: Χωρίς τέλος το «ράλι» ανόδου της τιμής της βενζίνης - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Ιουνίου 05, 2022

«Φωτιά» στα καύσιμα: Χωρίς τέλος το «ράλι» ανόδου της τιμής της βενζίνης


Και την επόμενη εβδομάδα αναμένονται νέες αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης όπως επισημαίνει στο CNN Greece η πρόεδρος της Ένωσης Bενζινοπωλών Αττικής.
Η τιμή της βενζίνης συνεχίζει να τραβά την ανηφόρα, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο την ίδια στιγμή, που δεν φαίνεται στον ορίζοντα, τουλάχιστον άμεσα, αποκλιμάκωση. Αντιθέτως και την επόμενη εβδομάδα αναμένονται νέες αυξήσεις στην τιμή όπως επισημαίνει στο CNN Greece η πρόεδρος της Ένωσης βενζινοπωλών Αττικής.

Ακόμη και μετά την απόφαση των χωρών του Οpec+ την Πέμπτη να ενισχύσουν την παραγωγή κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και αντίστοιχα τον Αύγουστο ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη μείωση της ρωσικής παραγωγής εξαιτίας των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στελέχη της αγοράς ήδη εμφανίζονταν επιφυλακτικά σχετικά με το εάν αυτό οδηγούσε άμεσα σε μείωση της τιμής των καυσίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επρόκειτο για αύξηση μεγαλύτερη από τον αρχικό σχεδιασμό του Οpec+ , η οποία προέβλεπε αύξηση της παραγωγής κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως σε μηνιαία βάση μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Μία μέρα μετά την απόφαση πάντως, την Παρασκευή, οι τιμές του πετρελαίου επέστρεφαν εκ νέου σε ανοδική τροχιά με διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν πως οι υψηλές τιμές θα παραμείνουν και το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά τους και στελέχη της ελληνικής αγοράς καυσίμων σημείωναν στο CNN Greece μετά την απόφαση του OPEC+, ότι δεν βλέπουν πως βραχυπρόθεσμα θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση στις τιμές της βενζίνης προσθέτοντας ότι η σημασία της εστιάζεται κυρίως σε γεωπολιτικό επίπεδο.
«Αναμένονται νέες αυξήσεις την επόμενη εβδομάδα»

Στη χώρα μας πλέον η μέση τιμή πώλησης της βενζίνης έχει ξεπεράσει τα 2,3 ευρώ το λίτρο ενώ τον τελευταίο μήνα έχει καταγραφεί αύξηση κατά περίπου 10%..

«Δεν βλέπω να σταματάει η ανοδική πορεία. Και την περασμένη εβδομάδα είχαμε αυξήσεις και από τη Δευτέρα η τιμή φαίνεται πως θα "τσιμπήσει" κι άλλο» λέει στο CNN Greece η πρόεδρος της Ένωσης Bενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

Ήδη στην Αττική η μέση τιμή διαμορφώθηκε στο 2,35 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο με ορισμένα πρατήρια να πωλούν ήδη στα 2,40 ευρώ το λίτρο.

Σε νησιωτικές περιοχές, όπως στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες η μέση τιμή βρίσκεται μία ανάσα από τα 2,5 ευρώ ενώ αρκετά πρατήρια ήδη πωλούν πάνω από αυτή την τιμή.

Τα στελέχη της αγοράς καυσίμων όπως φυσικά και οι καταναλωτές αναμένουν πλέον ποιες θα είναι οι νέες παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης σε μία προσπάθεια να περιοριστεί το ανεξέλεγκτο ράλι της τιμής της βενζίνης.

Πάντως αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που ζητούν οι φορείς της αγοράς ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Μega σημείωσε πως «αν γινόταν να μειωθεί θα τον είχαμε μειώσει ήδη». Εξήγησε πως «η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ή του ΦΠΑ στα καύσιμα θα είχε πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, τεράστιο. Θα έστελνε και ένα άσχημο μήνυμα στις αγορές. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ακρίβειας και επειδή υπάρχει έχουμε βάλει τόσα πρόστιμα, κάνουμε ελέγχους, έχουμε αυξήσει το βασικό μισθό, έχουμε μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές. Όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί στη λογική να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των συμπολιτών μας ώστε να αντιμετωπίσουν εν μέρει το πρόβλημα της ακρίβειας».


Ρομίνα Νικηφόρου - CNN Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες