Πετρέλαιο και φυσικό αέριο: Ποιοι έχουν περισσότερο - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο: Ποιοι έχουν περισσότερο


Είναι γνωστό ότι η Βενεζουέλα έχει πολύ πετρέλαιο, αλλά πόσοι θα στοιχημάτιζαν ότι έχει περισσότερο, πολύ περισσότερο, από τη Σαουδική Αραβία;
AP Photo/Hasan Jamali, FileΠετρέλαιο. Φυσικό αέριο. 

Κάποτε, όχι πολύ παλιά, στις λέξεις αυτές σ’ έπιανε ανατριχίλα. Στο υποσυνείδητό μας είχαν συνδεθεί με πακτωλούς χρημάτων, πίδακες που ξεβράζουν μαύρο χρυσάφι, γιγαντιαίους αγωγούς και Άραβες με κελεμπίες και χαρέμια. Τώρα τελευταία οι λέξεις και μόνο προκαλούν εφιάλτες. Τους λόγους τους νιώθουμε όλοι στην τσέπη μας.

Πολύς κόσμος έχει ακόμα στρεβλή εικόνα (ας μην γράψουμε τελείως λανθασμένη) για το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο. Η Αραβία παραμένει ένας μεγάλος παίκτης στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα, αλλά δεν είναι ο μόνος. Περιοχές όπως η κεντρική Ασία, οι βόρειες ακτές της Νότιας Αμερικής και η ζώνη της κεντρικής Αφρικής διεκδικούν ρόλο. Κι έρχονται να μπερδέψουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, σ’ ένα τοπίο που περιλαμβάνει ακόμα και ισχυρότατες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Καναδάς), οι οποίες καταναλώνουν οι ίδιες τεράστιες ποσότητες ενέργειας και δεν τους φτάνουν.

Οι λίστες των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν έχουν σκοπό να καταγράψουν και το τελευταίο γαλόνι πετρελαίου ή το παραμικρό κυβικό μέτρο φυσικού αερίου που υπάρχει. Κάτι τέτοιο είναι πρακτικά ανέφικτο. Περισσότερο λειτουργούν σαν φωτογραφίες. Οι οποίες, όμως, είναι πολύ πιο καθαρές από διάφορες εκτιμήσεις, που παρουσιάζονται αποσπασματικά. Γι’ αυτό έχουν τη σημασία τους. Βοηθούν τον μέσο αναγνώστη, που δεν είναι εξοικειωμένος με τα ενεργειακά, να καταλάβει πόσο διαφορετικό είναι το σκηνικό απ’ αυτό που έχουμε στο μυαλό μας.


Αργύρης Παγαρτάνης - CNN Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες