Κονγκό: Απαγωγείς τριών χιμπατζήδων ζητούν εξαψήφιο ποσό ως λύτρα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2022

Κονγκό: Απαγωγείς τριών χιμπατζήδων ζητούν εξαψήφιο ποσό ως λύτρα


Απαγωγείς που άρπαξαν τρεις νεαρούς χιμπατζήδες από ένα αφρικανικό καταφύγιο άγριων ζώων έστειλαν βίντεο ως «απόδειξη ζωής» για να ζητήσουν ένα εξαψήφιο ποσό ως λύτρα, σε μια υπόθεση που πιστεύεται ότι αποτελεί το πρώτο τεκμηριωμένο περιστατικό ομηρίας πιθήκων στην ιστορία.


Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν μία από τους νεαρούς χιμπατζήδες, ονόματι Mόνγκα, με τα χέρια δεμένα πάνω από το κεφάλι της σε ένα εγκαταλελειμμένο δωμάτιο, ανέφερε την Παρασκευή η εφημερίδα Times. Οι άλλοι δύο νεαροί χιμπατζήδες - που ονομάζονταν Χουσεΐν και Σεζάρ - φαίνονται στο βίντεο να τρέχουν για να κρυφτούν από τους απαγωγείς τους.


Οι τρεις χιμπατζήδες - ηλικίας από δύο έως πέντε ετών - απήχθησαν άγρια μεσάνυχτα από το καταφύγιο του Κέντρου Αποκατάστασης Πρωτευόντων JACK στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό νωρίτερα αυτό το μήνα. Η συμμορία έχει επανειλημμένα στείλει μηνύματα ζητώντας εξαψήφια ποσά ως λύτρα και απειλεί να τους σκοτώσει εάν αυτά δεν καταβληθούν. Η συμμορία λέει ότι θα αποκεφαλίσει τα τρία άτυχα ζώα και θα στείλει τα κεφάλια τους πίσω στο καταφύγιο αν δεν πάρει τα χρήματα.




«Ζούμε ένα εφιάλτη», είπε ο ιδρυτής του κέντρου JACK, Φρανκ Σαντερό στο περιβαλλοντικό περιοδικό Mongabay. «Έχουμε αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις εδώ και 18 χρόνια. Αλλά δεν έχουμε βιώσει ποτέ κάτι τέτοιο: την απαγωγή πιθήκων».
Το JACK είναι ένα από τα τρία καταφύγια πιθήκων στη χώρα της Κεντρικής Αφρικής.
Φιλοξενεί περίπου 40 χιμπατζήδες και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Η οργάνωση συνεργάζεται με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για τη διάσωση των χιμπατζήδων.
Ο Aνταμς Κσαινγκά, από το ConservCongo, μια ΜΚΟ του Κονγκό που ερευνά εγκλήματα άγριας ζωής, είπε στους δημοσιογράφους ότι μπορεί να είναι η πρώτη απαγωγή πιθήκου στον κόσμο.

«Είναι πολύ σπάνιο, είναι η πρώτη φορά, όχι μόνο στην Αφρική αλλά και σε όλον τον κόσμο, που το ακούω. Έχουμε ακούσει [για] ανθρώπους που χρησιμοποιούν την άγρια ​​ζωή ως ”ασπίδα” ή για πολιτικούς ή κοινωνικούς σκοπούς. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ακούω για ανθρώπους να απαγάγουν ζώα για να να ζητήσουν χρήματα».

Γιάννης Κατσαρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες