Mε τη συνεργασία ακαδημαϊκών, επιστημονικών και παραγωγικών φορέων και βέβαια του κράτους πρέπει να επιλεγούν οι σωστές καλλιέργειες ανά περιοχή στη βάση των νέων δεδομένων που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
Μεγάλα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων - απότοκων της κλιματικής κρίσης, αλλά και των μεγάλων ελλείψεων εργατικού δυναμικού στην ύπαιθρο. Συγκεκριμένα, μετά το 2015 καταγράφονται έντονα προσκόμματα, τόσο στην παραγωγή όσο και τη συγκομιδή, με βάση όσα ανέφερε κ. Χρήστος Γιαννακάκης, Αντιπρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, μιλώντας στο 5ο διεθνές συνέδριο αγροτεχνολογίας του AgriBusiness Forum, με τίτλο “Επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια σε περιόδους αβεβαιότητας” που διεξάγεται στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα στις 15-16/11/2022.
Λόγω των αλλαγών στο κλίμα αλλά και της έλλειψης εργατικών χεριών κατά τις περιόδους συγκομιδής “έχουμε μείωση του όγκου αλλά και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, κάτι που πλήττει το κύρος και αξιοπιστία του κάθε προϊόντος” τόνισε ο κ. Γιαννακάκης. “Τα φαινόμενα αυτά επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή και του όλου μηχανισμού” συμπλήρωσε.
ADVERTISING
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τους διοργανωτές του συνεδρίου “σε μία εποχή όπου η κλιματική αλλαγή, η αύξηση των τιμών των γεωργικών εισροών, το ενεργειακό κόστος, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο στασιμοπληθωρισμός και η ρύπανση από την απόρριψη πλαστικών στους ωκεανούς, αποτελούν παράγοντες ανησυχίας ως προς την επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια των κοινωνιών” υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον εάν ο πλανήτης βρίσκεται “στην αρχή της κατάρρευσης της υφιστάμενης παγκόσμιας τάξης τροφίμων ή διαφαίνεται κάποια εναλλακτική στον ορίζοντα”.
Όπως τόνισε ο κ. Γιαννακάκης η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας καθιστά ακατάλληλες πολλές περιοχές για καλλιέργειες, ενώ παράλληλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως π.χ. οι έντονες βροχοπτώσεις ή οι χαλαζοπτώσεις σε διάφορες φάσεις της ωρίμανσης της παραγωγής οδηγούν σε μεγάλες καταστροφές.
Μάλιστα ο Αντιπρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών έκανε λόγο για την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών. “Τι θα μπορέσουν να παράγουν περιοχές, όπου το κλίμα αλλάζει” αναρωτήθηκε ο κ. Γιαννακάκης σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να καταρτιστεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο, με τη συνεργασία ακαδημαϊκών, επιστημονικών και παραγωγικών φορέων και βέβαια του κράτους, ώστε να επιλεγούν οι σωστές καλλιέργειες ανά περιοχή στη βάση των νέων δεδομένων που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, θα πρέπει, με την αρωγή κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, να προωθηθούν δράσεις προστασίας της παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (π.χ. μηχανισμοί αντιχαλαζικής προστασίας κτλ).
“Χανουμε προστιθέμενες αξίες, χάνουμε πελάτες στις διεθνείς αγορές μια και δε θα έχουμε προϊόν να παραδώσουμε” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακάκης αναφερόμενος στην προσπάθεια που γίνεται για εξαγωγές, την ώρα, όμως, που υπάρχει ο κίνδυνος οι αλυσίδες αξίας που χτίζονται με μεγάλο κόπο και έξοδα να μείνουν χωρίς προϊόντα.
Γιώργος Αλεξάκης-NEWS247.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου