Επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 03, 2023

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου


Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα κατεψυγμένα δείπνα, τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού, είναι φθηνά και βολικά. Όμως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αυτά τα φθηνά και εύκολα παρασκευάσιμα τρόφιμα μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν κόστος για την υγεία και την ευημερία. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine , διαπίστωσε ότι η υψηλότερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου — ειδικά των ωοθηκών και του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει συνολικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.




Για τη διεξαγωγή της έρευνας, επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου στρατολόγησαν 197.426 συμμετέχοντες ηλικίας 40 έως 69 ετών από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεταξύ 2009 και 2012, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν 24ωρα διαιτητικά αρχεία καταγραφής των τροφίμων που κατανάλωναν. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2021 για να καθορίσει πόσοι είχαν αναπτύξει έναν ή περισσότερους από τους 34 τύπους καρκίνου. Αφού εξέτασε τα δεδομένα, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούσαν κατά μέσο όρο το 22,9% της συνολικής δίαιτας των συμμετεχόντων. Επιπλέον, 15.921 άτομα ανέπτυξαν καρκίνο και 4009 θάνατοι που σχετίζονται με καρκίνο σημειώθηκαν κατά την περίοδο παρακολούθησης.

Σε περαιτέρω εξέταση, η ομάδα διαπίστωσε ότι για κάθε αύξηση 10% στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, υπήρχε αύξηση 2% στα κρούσματα καρκίνου, με 19% αύξηση ειδικά στον καρκίνο των ωοθηκών. Επιπλέον, κάθε 10% αύξηση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου συσχετίστηκε με 6% αυξημένο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας από καρκίνο. Συσχετίστηκε επίσης με αύξηση 16% στον καρκίνο του μαστού και αύξηση 30% στους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο των ωοθηκών.



Επιπλέον, αυτές οι συσχετίσεις μεταξύ της υψηλής πρόσληψης υπερεπεξεργασμένης τροφής και του καρκίνου παρέμειναν ακόμη και αφού οι επιστήμονες προσάρμοσαν τα δεδομένα για κοινωνικοοικονομικούς, διατροφικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα και η κατανάλωση αλκοόλ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες