Εκλογές : Αλήθειες και μύθοι για την 3η κάλπη - Τι ισχύει; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Μαρτίου 28, 2023

Εκλογές : Αλήθειες και μύθοι για την 3η κάλπη - Τι ισχύει;

Eurokinissi 

Τις τελευταίες ώρες έχουν επανέλθει στην επικαιρότητα αρκετά σενάρια περί διενέργειας και τρίτης εκλογικής διαδικασίας σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες

Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη περί τρίτου πολιτικού προσώπου για τη θέση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας - πρόταση, στην οποία εμμένουν πλέον όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθιστώντας τη βασική θέση της Χαριλάου Τρικούπη - έχει βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και φέρνει στο προσκήνιο νέα σενάρια για την προοπτική των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ας κρατήσουμε το γεγονός ότι η βασική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδεχθεί κυβέρνηση, στην οποία δεν θα είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν η «γαλάζια» παράταξη διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία. Θέση με την οποία συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας τον Αλέξη Τσίπρα ως αδιαπραγμάτευτο πρωθυπουργό, στην περίπτωση, που μία συγκυβέρνηση βασίζεται στην σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

Όλα ανοικτά
Μετά τις εμμονές του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, πλέον γαλάζια στελέχη βάζουν πλέον επί τάπητος όλα τα δεδομένα, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτά και όλα τα σενάρια. Οι σημερινές δημοσκοπήσεις διατηρούν τη Νέα Δημοκρατία στην πρώτη θέση, «δείχνουν» σαφώς ότι θα χρειαστούν και δεύτερες κάλπες για να διεκδικήσει την αυτοδυναμία, που, όμως, στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, αποτελεί έναν δύσκολο στόχο. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει χαρακτηριστικά ότι η πρώτη κάλπη θα δείξει το ΠΟΙΟΣ θα κυβερνήσει, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, δηλαδή και η δεύτερη κάλπη θα δείξει το ΠΩΣ, με ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι, έως σήμερα, στην κυβέρνηση δε «βλέπουν» άλλη πολιτική δύναμη, πλην του ΠΑΣΟΚ, ως συνομιλητή επί προγραμματικών θέσεων, στην περίπτωση, που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, αλλά και ότι η προϋπόθεση, που θέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης, απορρίπτοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση του πρωθυπουργού, ουσιαστικά ακυρώνει εκ των προτέρων οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης και με τη Χαριλάου Τρικούπη, τότε φαίνεται πλέον ως πιθανό το ενδεχόμενο ακόμη και τρίτων εκλογών.

Παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωνε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να σύρει τη χώρα σε «ατέρμονες εκλογικές αναμετρήσεις», τα τελευταία 24ωρα, κυβερνητικά στελέχη επαναφέρουν το σενάριο της τρίτης κάλπης, όχι ως επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ως αναπόφευκτο, αν από τις δεύτερες κάλπες δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή αν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιμείνει στη θέση, που έχει διατυπώσει, αρνούμενος να αποδεχθεί ότι μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ θα έχει ως πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εδώ και μέρες, αναφερόμενος στο θέμα, κάνει λόγο για πολιτικό εκβιασμό, σημειώνοντας ότι «αν έρθει κάποιος να μας εκβιάσει, να μας πει “εγώ για να κάνω κυβέρνηση θέλω να φύγει ο Μητσοτάκης”, θα πάρει και την ευθύνη» για την τρίτη προσφυγή στις κάλπες, επαναλαμβάνοντας τη θέση, που έχει διατυπώσει η κυβέρνηση ότι αν ο ελληνικός λαός δείξει με την ψήφο του ότι επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τη βούλησή του. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, ο οποίος, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, τόνισε ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα όχι μέσα στον Αύγουστο, όπως θα προβλεπόταν ημερολογιακά, αλλά τον Σεπτέμβριο με την υπηρεσιακή κυβέρνηση να συνεχίζει έως τότε.

Στην περίπτωση, που ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμείνει στη θέση του και μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, η κατάκτηση της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη μοιάζει με μονόδρομος για τη Νέα Δημοκρατία, που θα επιχειρήσει να φθάσει στους πολίτες το δίλλημα και το διακύβευμα των εκλογών, ενισχύοντας τα ποσοστά της.

Σε διαφορετική περίπτωση, μία νέα άρνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να δεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, θέτει επί τάπητος τρία εναλλακτικά σενάρια - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποτελούν όλα επιλογές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: πρώτον, η διερεύνηση άλλου εταίρου πλην του ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα η Ελληνική Λύση και ο Κυριάκος Βελόπουλος, που ως σενάριο αυτή τη στιγμή απορρίπτεται εν τη γενέσει του, δεύτερον, η διεξαγωγή τρίτων εκλογών, επιλογή, που ενέχει τον κίνδυνο της παρατεταμένης ακυβερνησίας για την χώρα και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, σε κρίσιμους τομείς, όπως η οικονομία, και τρίτον, η στήριξη μεμονωμένων βουλευτών, προερχόμενων π.χ. από το ΠΑΣΟΚ, σε μια κυβέρνηση της ΝΔ.

Τα μπάνια του λαού
Πάντως, θεωρητικά το σενάριο της 3ης κάλπης θα πέσει στα μέσα Αυγούστου όπου είναι τα μπάνια του λαού και προφανέστατα θα υπάρξει πρόβλημα με την προσέλευση των ψηφοφόρων. Εδώ αρκετοί εκτιμούν ότι μπορεί να παραταθεί ο χρόνος διακυβέρνησης της υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη και να στηθούν οι κάλπες στο ξεκίνημα του φθινοπώρου.

Με την προοπτική των πρώτων εκλογών στις 21 ή τις 28 Μαΐου και των δεύτερων στις 2 Ιουλίου, το βλέμμα όλων πέφτει πλέον στις επόμενες δημοσκοπήσεις, που θα αναδείξουν μια πιο έγκυρη εικόνα για το πώς κινείται το εκλογικό σώμα. Καίριο να διαπιστωθεί αν οι απώλειες της κυβέρνησης ανακόπτονται ή περιορίζονται, αν η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να μην εισπράττει από αυτές και να παραμένει στάσιμη, αλλά και αν υπάρχει θετικός ή αρνητικός αντίκτυπος για το ΠΑΣΟΚ μετά τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες