Πράγματι, δεν γερνάμε όλοι με τον ίδιο τρόπο, και σε μερικούς ανθρώπους, η χρονολογική ηλικία δεν αντιστοιχεί στη βιολογική ηλικία.
Πώς να μετρήσετε τη φυσιολογική σας ηλικία; Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις; Σε ποιες παραμέτρους να βασιστούμε;
Τι είναι η βιολογική ηλικία;
Η βιολογική ηλικία, αντανακλά την λειτουργική κατάσταση ενός ατόμου. Ενώ η βιολογική ηλικία μπορεί να αντιστοιχεί στη χρονολογική ηλικία του ατόμου (που καθορίζεται από την ημερομηνία γέννησής του), μερικές φορές είναι εκτός χρονικών ορίων. Είναι σύνηθες να συναντάτε ανθρώπους που δεν φαίνονται καθόλου στην ηλικία τους, είτε φαίνονται νεότεροι είτε μεγαλύτεροι.
Γιατί είναι απαραίτητο να διακρίνουμε τη βιολογική ηλικία από τη χρονολογική ηλικία;
Αν και η γενετική μας κληρονομιά καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το προσδόκιμο ζωής μας, ο τρόπος ζωής μας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διαδικασία και στην επιτάχυνση της γήρανσης: καπνός , αλκοόλ , χοληστερόλη , διαβήτης , άγχος, παχυσαρκία …
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PNAS οι ερευνητές εξηγούν: ξεκινώντας από τα τριάντα τους, το σώμα ορισμένων ανθρώπων γερνά πολύ πιο γρήγορα από τον μέσο όρο.
“Η γήρανση είναι το αποκορύφωμα δύο συστατικών: η εμφάνιση επαναλαμβανόμενου, οξέος ή χρόνιου στρες, σε συνδυασμό με τη βιολογική ικανότητα του ατόμου να αντιστέκεται στο στρες, το οποίο διαφέρει από άτομο σε άτομο Γι’ αυτόν τον λόγο, παράλληλα με τη χρονολογική ηλικία, υπάρχει και μια βιολογική ηλικία», εξηγεί ο καθηγητής Jean Mariani
Πώς να υπολογίσετε τη βιολογική ηλικία; Υπάρχει τεστ DNA;

Eπιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου εξήγησαν σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Genome Biology, ότι είχαν αναπτύξει ένα γενετικό τεστ για να καθορίσουν την πραγματική κατάσταση γήρανσης ενός ατόμου από ένα απλό δείγμα αίματος.
Για να υπολογίσει κανείς τη βιολογική του ηλικία χωρίς τεστ, αξιολογεί την κατάσταση των βασικών ζωτικών λειτουργιών του σώματος μέσω διαφόρων παραμέτρων: καρδιαγγειακή, αναπνευστική , νεφρική.
Πώς επηρεάζει η χοληστερόλη τη βιολογική ηλικία;
Γιατί πρέπει να παρακολουθούνται τα επίπεδα χοληστερόλης;
Η LDL χοληστερόλη είναι παράγοντας αγγειακής τοξικότητας. Καταστρέφει τα αγγεία και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Θα πρέπει επομένως να παρακολουθείτε τα επίπεδα χοληστερόλης σας.
Ελλείψει παραγόντων κινδύνου στους ενήλικες (κάπνισμα, υπέρταση, διαβήτης, υπέρβαρο, σωματική αδράνεια), είναι φυσιολογικό η ολική χοληστερόλη να είναι μικρότερη από 2,20 g/l αίματος, η LDL χοληστερόλη μικρότερη ή ίση με 1,60 g/l και HDL χοληστερόλη μεγαλύτερη από 0,40 g/l.
→ Η εξέταση που πρέπει να γίνει: εξέταση αίματος , από την ηλικία των 18 ετών, να ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια εάν το επίπεδο είναι φυσιολογικό.
Τι να κάνετε σε περίπτωση χοληστερίνης;
H σύσταση είναι λήψη μέτρων διατροφής και τρόπου ζωής πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με στατίνες για την υψηλή χοληστερόλη.
Έτσι, είναι αναγκαία η μείωση πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών οξέων (λίπη ζωικής προέλευσης, ιδιαίτερα κρέας και αλλαντικά, φοινικέλαιο ή φυστικέλαιο) και αύξηση στην πρόσληψη ινών και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ωμέγα-3).
Γιατί το σάκχαρο στο αίμα είναι ένας βιολογικός δείκτης ηλικίας;
Γιατί πρέπει να παρακολουθείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας;
Ο διαβήτης θα επιτάχυνε τη γήρανση του εγκεφάλου κατά περίπου πέντε χρόνια. Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης (γλυκόζης) στο αίμα διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης για να τη ρυθμίσει. Ωστόσο, αυτή η ορμόνη μεταβάλλει τη λειτουργία των κυττάρων, «φθείρει» τον οργανισμό και επιταχύνει τη γήρανση. Είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αθηροσκλήρωση και καρδιαγγειακές παθήσεις.
→ Η εξέταση που πρέπει να γίνει: εξέταση αίματος ή ανάλυση ούρων, από την ηλικία των 45 ετών και πριν σε περίπτωση ιστορικού, να ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια.
Μέτρηση αρτηριακής πίεσης και βιολογική ηλικία: τι πρέπει να γνωρίζετε

Η υπέρταση είναι σημάδι γήρανσης των αγγείων. Είναι παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας.
→ Η εξέταση που πρέπει να γίνει: μέτρηση της αρτηριακής πίεσης με πιεσόμετρο βραχίονα, μία φορά το χρόνο από την ηλικία των 40 ετών.
Τι να κάνετε κατά της υπέρτασης;
Οι δραστηριότητες σωματικής αντοχής, θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την υπέρταση. Η καρδιά σας θα μπορεί να αντλεί αίμα με λιγότερη προσπάθεια, μειώνοντας την πίεση του αίματος στα αγγεία.
Η τακτική άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση κατά 4 έως 9 mmHg χωρίς φαρμακευτική αγωγή.
Βιολογική ηλικία σώματος και μέτρηση ορμονικής ανεπάρκειας
Γιατί πρέπει να παρακολουθείτε τα επίπεδα οιστρογόνων σας και να κάνετε εξετάζετε τις ορμόνες σας;
Στις γυναίκες, η εμμηνόπαυση εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 50 ετών. Ωστόσο, τα οιστρογόνα προστατεύουν την καρδιά, τα αγγεία και τον εγκέφαλο . Η έλλειψη οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε εξάψεις , νυχτερινές εφιδρώσεις, πονοκεφάλους, αίσθημα κόπωσης, δυσκολία στον ύπνο, ευερεθιστότητα ή πόνο στις αρθρώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου